Predstavljanje umjetnika: Luka Koščak

Luka Koščak

Luka Koščak

Luka Koščak rođen je 21. 1. 1989. u Zagrebu. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu maturirao je na odjelu Kiparstva i stekao zvanje kiparski dizajner. Na Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani, 2014. diplomirao je u klasi doc.mag.art Mladena Jernejca, s temom “Apstraktna geometrija u hrvatskom slikarstvu”. Zatim je nastavio studij i magistrirao s temom ”Apstraktna geometrija i svemir”, pri mentorima doc. dr Vesni Kamin Kajfeš i Matic Kosu, mag.lik.um., te je stekao zvanje magistra likovnih umjetnosti.

Godinu dana radio je u HNK Zagreb kao scenski slikar u programu stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Izlagao je na više skupnih žiriranih izložbi i od 2015. godine, član je HDLU Zagreb.

Apstraktne geometrije i svemirski pejzaži u djelima Luke Koščaka

U slikarstvu Luke Koščaka zamjetna je težnja ka spoznaji dalekih prostora, ispunjenih putanjama nebeskih tijela poput planeta, zvijezda, asteroida, kometa, meteora, tamnih maglica i međzvjezdane tvari, sastavljene od mliječno-plinovite svjetlosti, koja treperi u tom zaštićenom tamnoplavom Univerzumu, nagoneći nas da se uvijek iznova zapitamo: odakle potječemo?

Kakva nepoznata sila je stvorila našu i okolne planete, koliko je širok naš Svemir, jesmo li sami u njemu? Je li on tek nakupina slučajnosti ili inteligentna, vibrirajuća kreacija, koja se stalno mijenja, samo-oblikuje i transformira? Što se nalazi onakraj materije kakvu poznajemo, iza racionalne spoznaje koja je ograničena našim nesavršenim osjetilima?

 

Luka Koščak odlučio je svojom imaginacijom, kao i svojim slikarskim alatom zaroniti upravo u taj nepoznati prostor, u tišinu sveprožimajućih dimenzija, iz kojih se porađaju daleke zvijezde. U tim prostranstvima dešava se proces potrage za oblikom i svjetlošću, koja se u kružnom gibanju porađa iz tih oblika, od prozračno namreškanih valova prema čvrstim, užareno crvenim kuglama. Dojam dinamičnog kruženja oko nekog čvrstog jezgra čest je motiv na Lukinim slikama, bez obzira radi li se o njegovim ”svemirskim pejzažima” ili geometrijskim apstrakcijama, koje nas podsjećaju na strukture kristala ili mikroskopske slike, u kojima se opipljiva stvarnost razbija na najsitnije čestice, sinergično uklopljene u nekom drugačijem mikro-svemiru.

 

Od plinovitog Svemira koji podsjeća na tamnu maternicu u kojoj pronalazimo zametke novih svjetova, prema čistim, asimetrično razbijenim plohama koje se sudaraju i razdvajaju oko nekog kružnog oblika ili u kružno-elipsastom gibanju, Luka istražuje i prirodu boje, njezinu snagu, čistoću, ali i fluidnost, i od poznatih motiva morske obale upućuje se prema nebeskom svodu, sunčevoj svjetlosti koja tone u ljubičastu tminu, pa onda i još dalje od nje, prema udaljenim planetama, razbijajući u konačnici svu tu potragu za vidljivim u hipnotičkom, ritmičnom pulsiranju svojih geometrijskih apstrakcija, iz kojih će onda opet povremeno izroniti neko prosvjetljujuće žarko jezgro.

 

Mogli bismo tako reći da na njegovim slikama Svemir diše, širi se i skuplja od velikoga prema malome, kako gore, tako i dolje, i u čitavom tom procesu, svemirsko prostranstvo jednako tako biva preslikano i na unutarnji svijet umjetnika, koji ga oblikuje svojim viđenjem kao dovršetak jedne dionice svoje potrage. Na razmeđu meta-fizičkog i meta-psihičkog, Luka Koščak u onome bliskom i poznatom sagledava novu perspektivu, i obratno, u neznanom prepoznaje arhetipske obrasce nečega, što je već odavno upoznao u okviru svojih istraživačkih, kreativnih procesa. To slikarstvo u svakom slučaju, iako na prvi pogled hermetično, dotiče nas u nekim univerzalnim pitanjima i značenjima, u želji čovjeka da stalno proširuje svoju percepciju, istražujući nepoznata obzorja, rođenje svjetlosti iz prvobitnog kaosa.

mr. art Krešimira Gojanović

 

Copyright (c) Luka Koščak

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.