Izložba slika Ivane Kolić: ”MoonLIGHT / Mjesečeva svjetlost” u InArt galeriji SOL

Ivana Kolić, ''Yin Yang'', tempera na platnu, 2018.

Ivana Kolić, ”Yin Yang”, tempera na platnu, 2018.

U subotu, 23. 2. 2019. u 19 sati, u prostoru InArt Galerije SOL (Trnsko 34a, Zagreb), otvara se četvrta samostalna izložba slika Ivane Kolić, pod nazivom ”MoonLIGHT / Mjesečeva svjetlost’’. 

Iz predgovora Krešimire Gojanović: ”MoonLIGHT / Mjesečeva svjetlost”

Nakon prošlogodišnjeg ciklusa slika ”LIGHT – igra svjetla i sjene”, kroz koji je Ivana Kolić u nizu tonskih slikarskih zapisa sa fantazijskom tematikom krenula u potragu za unutarnjim svjetlom kao univerzalnom esencijom duhovno-kreativne spoznaje, kroz novi ciklus slika ”MoonLIGHT / Mjesečeva svjetlost’’, autorica nastavlja istraživati područje nesvjesnog, intuicije i snova, dočaravajući nam skrivenu stranu naše prirode, lunarnu protočnost i promjenjivost svijeta emocija, koji je metaforički predstavljen kroz transformacije ženskog lika i elementa vode.

Za razliku od sunčeve, mjesečeva svjetlost je prigušena i zasjenjena, raste i opada u ciklusima kroz plimu i oseku unutarnjih impresija, te nas onakraj logičnog i racionalnog uma odvodi u područja tajni koje se razotkrivaju kroz jezik simbola, u susretu sa ‘’unutarnjim čarobnjakom’’ ili Animusom, koji u ženskoj duši predstavlja skriveni pol unutarnje snage. Tako i kroz ovaj ciklus Ivaninih slika opet pratimo jedno mistično putovanje prema afirmaciji ženske kreativne energije, gdje ženski lik poput drevne Perzefone ponire u podzemlja vlastite duše da bi ovladao skrivenim moćima.

Žena na njezinim slikama istovremeno je i umjetnica i čarobnica, preobražavajući leptir i vodena vila koja stvara sa lakoćom i u plesu, spajajući eros i duhovnost u jedinstvenom toku svijesti poput velikih svećenica, koje su tumačile tajne života u drevnim misterijskim hramovima. Pod zvjezdanim nebom, okupana mjesečinom, dok slika i svira, ili se u tantričkom plesu sreće sa svojim Animusom u procesu ‘’mističnog vjenčanja’’, pred nama se ukazuje lik Vješte žene, koja je multi-dimenzionalna kroz tri faze rastućeg, punog i padajućeg Mjeseca, u kojima se ogleda stvaralačka sila žene i prirode.

Taj bajkoviti svijet je ne-linearan, satkan istovremeno od starih sjećanja i ‘’déjà vu’’ doživljaja, od intuitivnih bljeskova koji nas zapljuskuju poput svježe vode u samotnim noćima. U njega možemo uroniti sa sposobnošću da budemo što god poželimo, sa regenerativnom imaginacijom koja naša vlastita iskustva pretvara u putovanja mitskih junaka i junakinja, u naslikanu pripovjetku potrage za izgubljenom i ponovo pronađenom dušom. U svjetlu mjesečine sve je moguće, tu se događaju susreti Erosa i Psihe, čežnja za povratkom u stanje Jedinstva gdje duša poput blistave Šukre (Venere) osvjetljava skrivene i potisnute djelove bića, sa sviješću da u prostorima Kreacije nema pogrešnih koraka, jer čak i stranputice predstavljaju put prema spoznaji ako ih pretvorimo u slike i priče, i ako se zemaljske kušnje transcendiraju kroz sagledavanje šire cjeline.

Tada stvaralački čin postaje i magija i religija, sjećanje na prve slike čovječanstva, utisnute na zidovima tamnih špilja kao vječna čovjekova potreba da njeguje i materijalizira svoje vizije i da se kroz tamu neznanja probija sa svjetlošću maštovitog, radoznalog uma, prenoseći svoje slike generacijama koje će doći iza njega. Stoga svatko od nas može u Ivaninim novim djelima sagledati istovremeno i neke sasvim osobne asocijacije, kao i univerzalne teme duhovne potrage, zemaljske ljubavi, pročišćenja, preobrazbe i ponovnog rođenja na izvorima unutarnje kreacije.

.     mr. art Krešimira Gojanović

Biografija autorice

Ivana Kolić rođena je 1977. u Zagrebu, muzičko obrazovanje (klavir) završila je u školi ”Blagoje Bersa”, likovnu edukaciju prima u Likovnom centru Zagreb, te u srednjoj školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Svoja likovna umijeća samostalno usavršava radom u atelieru vitraja, uz povremeno stručno vodstvo akademskih slikara iz Hrvatske. Svojim radovima se do sada predstavila na mnogobrojnim skupnim, te tri samostalne izložbe u Zagrebu.

Osnivač je likovnog društva InArt, gdje je voditelj likovnih i kreativnih radionica od 2006. godine. Sudionik je niza kulturnih i humanitarnih projekata, od kojih je u više njih imala i ulogu organizatora. Osim slikarstvom, bavi se grafičkim dizajnom i ilustracijama. Autorica je mnogih grafičkih oblikovanja i dizajnerskih rješenja za potrebe tiska različitih publikacija, te vizualnih identiteta. Ilustratorica je osam edukativnih slikovnica za djecu, autor brošure za djecu ”Probudite kreativnost” (2010.), te autorica priručnika ”Umijeće gledam-crtam-slikam” u izdavanju. Članica je HDLU Zagreb – Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Humanista i idealista po invokaciji, njeguje spiritualne discipline od rane mladosti. Ovo je četvrta samostalna izložba umjetnice, kojom korača u likovno samoostvarenje, te opetovano spaja više važnih aspekata socijalno angažirane likovnosti, realizaciju pokušaja vlastitog izričaja, spiritualne svjesnosti, te poučavanje i usmjeravanje drugih ka istom, vlastitim primjerom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.