Alfred Freddy Krupa predstavlja Hrvatsku na izložbi ”Europski majstori akvarela” u Albaniji

Akademski slikar, prof. Alfred Freddy Krupa predstavlja Hrvatsku na izložbi ”Europski majstori akvarela”, koja se održava od 7. 5. do 7. 6. 2019. u gradskoj galeriji grada Fier u Albaniji (Galerija ”Vilson Kilica”). Radi se o selekciji od 28 umjetnika iz 18 država. Izložba je otvorena uz impresivan interes medija, stručne, političke i opće javnosti. Ovo je umjetniku već 5. nastup u toj državi. Poznato je da dugi niz godina hrvatski i inozemni mediji pokazuju interes za Krupin rad i javno djelovanje, međutim od početka ove godine s njegovim formalnim uvrštenjem u TOP 10 modernih slikara tušem, ta međunarodna prezentacija (kako njega osobno, tako i kroz njegovo stvaralaštvo, i hrvatske umjetnosti) doživljava iznimnu dinamiku.

Alfred Freddy Krupa

Alfred Freddy Krupa

Godina je za njega počela s razgovorom za Singulart Magazine iz Pariza i objavom “Misli iz slikareva dnevnika (izbor zabilješki)” na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, da bi se nastavila s prikazima, razgovorima i osvrtima na 3 kontinenta (Azija, Europa, Amerika). Pisali su MutuaArt – London, Povcast.hr (portal za povijest i humanistiku, Ante Vranković) – Zagreb, Talking Objects (”Radoznalost života”), Croatia Week, Zhihu – Kina (”Uvažavanje Alfreda Krupe”), Sohu – Kina, Art Week (”Alfred Freddy Krupa – preživljavanje osobnog holokausta ili ulazak u TOP 10 modernih slikara tušem”) – London / New York / Berlin, Shixunwan & KKNews (”Slikarstvo tušem stranog majstora, kombinacija znanost i umjetničke koncepcije”) – Kina, Life As A Human – Kanada, K&K Production – Kanada, wish.hr, Karlovački, KAPortal, mojzagreb.info, Radio Mrežnica, TREND TV i drugi.

Alfred Freddy Krupa, ''Klek i kupski čamci'', 56 x 38 cm, 2015.

Alfred Freddy Krupa, ”Klek i kupski čamci”, 56 x 38 cm, 2015.

Alfred Freddy Krupa bio je i gost međunarodnog programa Hrvatskog Radija u emisiji ”Globalna Hrvatska”. Konačno, američki District Artisan (Miami, FL) predstavlja Krupu i njegov umjetnički doseg u jednoj dužoj analizi između ostaloga i s nizom superlativa, poput onog da se ”smatra zapadnim / zapadnjačkim majstorom New Ink Art slikarskog pokreta“, da je ”jedan od napoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika”, te da je ”Freddyjev jedinstveni stil stekao slavu među kritičarima i znanstvenicima podjednako”, a ”on i njegova djela pionirska su sila u pokretu New Ink” te niz drugih koji stvaraju, kako to utvrđuje likovni kritičar, arheolog i povjesničar umjetnosti Ante Vranković – ”auru poput one njemačkih ekspresionista”.

Treba spomenuti i da je na poziv ”Centra za klasične umjetnosti – CLATIA” (Chengdu, Kina) potpisao dvogodišnji ugovor, kojim se ova organizacija obvezuje na predstavljanje umjetnika u toj najmnogoljudnijoj državi svijeta.

Usprkos svemu, ovaj umjetnik još nije primio niti jedno gradsko, županijsko ili državno priznanje ili nagradu, nema atelier, a nema niti riješeno stambeno pitanje. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u više država, a izlagao je i predstavljao se na više od 90 izložbi na 6 kontinenata. 2014. godine ITG-Zagreb objavio je monografiju (s međunarodnim impressumom) “Alfred Freddy Krupa”. 2017. primio je godišnju nagradu HDLU Zagreb za promociju hrvatske likovne umjetnosti u svijetu. Na stranicama WikiArta – enciklopedije vizualnih umjetnosti, objavljeno je više od 450 umjetnikovih radova iz razdoblja od 1988. godine do danas (link).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.