Izložba slikara Györgya Verebesa i kipara Gábora Benőa Pogánya u Mađarskom institutu u Zagrebu

U četvrtak, 6. lipnja 2019. u 19 sati u Mađarskom institutu u Zagrebu (Augusta Cesarca 10), otvara se zajednička izložba slikara Györgya Verebesa i kipara Gábora Benőa Pogánya, s naslovom ”Continuum”. Izložbu će otvoriti Petra Vugrinec, povjesničarka umjetnosti, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori.

O autorima:

György Verebes rođen je u Senti (Vojvodina). Nakon što je završio lokalnu Kemijsko-tehničku školu, od 1985. student je na Katedri za slikarsku tehniku i na Mađarskoj višoj školi za likovnu umjetnost, gdje 1989. godine stječe diplomu i nastavlja školovanje do 1992. Slikarstvom se bavi od 1988. godine, izrađuje ilustracije za knjige, kulise i projektira interijere. Pored slikanja, redovito objavljuje članke u književnim publikacijama i održava izložbe. Od 1990. surađuje s mnogim jazz i etno glazbenicima, svira klavijature, sklada pjesme i glazbu za kazališne predstave. 1997. umjetnički je voditelj jednog reklamnog grafičkog studija, od 1998. do 2002. umjetnički je ravnatelj Galerije Lurdy u Budimpešti. Od 2002. godine živi u umjetničkoj koloniji Szolnok, a od 2003. godine umjetnički je ravnatelj te kolonije osnovane 1902. Pod njegovim vodstvom kolonija s dugom tradicijom postaje jednim od umjetničkih centara u Mađarskoj, a 2017. zaslužila je i nagradu Mađarska baština.

Između 2007. i 2011. godine nastavnik je Srednje strukovne škole za primjenjenu umjetnost i obrt u Budimpešti, a idejni je začetnik i osnivač Društva za primjenjenu umjetnost u Szolnoku, koje je osnovana 2011. godine. 2013. izabran je za člana zaklade ”Dan mađarskog slikarstva” te 2017. godine postaje njezin predsjednik. Priredio je više od 50 samostalnih izložbi u Mađarskoj i inozemstvu. Redovito sudjeluje na domaćim i inozemnim skupnim izložbama, a njegovi radovi mogu se naći u brojnim privatnim i javnim zbirkama. Redovito sudjeluje na domaćim i inozemnim umjetničkim kolonijama. Za svoj rad 2011. godine dobiva kulturnu nagradu grada Szolnoka ”Gyula Kaposvari”. 2015. zaklada ”Academia Humana” i zaklada ”T-Art” dodjeljuju mu nagradu ”Magdolna Supka” kao priznanje za njegovu organizacijsku i autorsku djelatnost na području mađarske likovne umjetnosti. Dobitnik je nagrade Munkácsy Mihály 2017. za stručni rad, regionalne nagrade ”Prima” Županije Jász-Nagykun-Szolnok, a na 64. jesenskoj izložbi u Vásárhelyu dobiva nagradu Mađarske akademije za umjetnost.

Gábor Benő Pogány rodio se 22. lipnja 1962. u Szolnoku. Nakon završetka osnovne škole školovanje je nastavio u Budimpeštanskoj srednjoj strukovnoj školi za primjenjenu umjetnost i obrt od 1997. do 1981. godine. Mentor iz Crtanja uzoraka bio mu je kipar Bála Toth. Nakon toga uspio je upisati Mađarsku višu školu za likovnu umjetnost, gdje se školovao do 1987. Mentor kiparstva bio mu je József Somogyi. Od 1986. godine član je Mađarske nacionalne udruge umjetničkih autora i Mađarskog saveza likovnih umjetnika. Od 1999. član je županijske skupštine Mađarske nacionalne udruge umjetničkih autora za Županiju Jász-Nagykun-Szolnok. Od 2002. godine potpredsjednik je Udruge umjetnika grada Szolnoka, a od 2005. i predsjednik te udruge. Redoviti je sudionik na domaćim i inozemnim skupnim izložbama i umjetničkim kolonijama. U kiparstvu ispunjava jednako važnu ulogu i to u izradi medaljona i minijaturnih plastika, a u žiži njegovog interesa je izrada skulptura za javne površine. Izradio je više od stotinu javnih spomenika u Mađarskoj i inozemstvu, materijal s kojim najčešće radi su bronca i kamen ili njihova kombinacija. Već desetljećima sam lijeva svoje brončane skulpture.

1987. završio je Mađarsku višu školu za likovnu umjetnost sa nagradom Herman Lipót. 1991. godine na VIII. državnom bienalu portreta u mjestu Hatvan dobio je brončanu diplomu. 1999. dobiva kulturnu nagradu grada Szolnoka ”Gyula Kaposvari”. 2002. godine u Poljskoj (Bielsko-Bala) dobio je nagradu za izložbu Europskih svetaca-zaštitnika. 2009. nagrađen je regionalnom nagradom ”Prima” Županije Jász-Nagykun-Szolnok. 2019. za svoj rad odlikovan je nagradom Munkácsy Mihály.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.