Preporuka za čitanje: Marina Baričević, ”Lica bez sjene – umjetnički ateljei”

Krajem 2018. u izdanju nakladnika In.Tri objavljena je knjiga istaknute povjesničarke umjetnosti, likovne kritičarke i novinarke Marine Baričević, pod nazivom ”Lica bez sjene: umjetnički ateljei”, u kojoj je autorica opisala svoje susrete i posjete ateljeima poznatih hrvatskih umjetnika (njih dvadeset i dvoje) i kroz sažete, a slikovite zapise dočarala nam i ozračje umjetničke kolonije na Voćarskoj, koja je neprekinuto djelovala stotinu godina. Knjigu svakako preporučujemo za čitanje svim ljubiteljima likovne umjetnosti, kao i mlađim generacijama umjetnika, za koje ova knjiga predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o minulim vremenima, te će zasigurno uživati u pitkom, ali i studioznom pristupu gospođe Baričević, koja je u pola stoljeća svoje karijere popratila rad brojnih domaćih umjetnika različitih generacija. Knjiga se može pronaći u domaćim knjižnicama i knjižarama.

Iz biografije autorice: Marina Baričević rođena je na Silvestrovo 1941. godine u Zagrebu. Iako startala zadnji dan u godini, uspjela je dostići mnoge rezultate, zahvaljujući urođenom genu radišnosti i zaljubljenosti u odabranu profesiju. Diči se sa preko dvadesetak monografija o likovnoj umjetnosti, kao i tekstualnom obradom pet grafičkih mapa. Potpisana je i kao scenaristica ili suradnica na TV filmovima o umjetnicima. Autorica je nebrojenih samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj, bivšoj državi, kao i u svijetu. Ovim publikacijskim djelom upravo obilježava pola stoljeća svog predanog života s umjetnicima.

U radost kulturne gozbe ubraja i angažmane urednice i komentatorice radijske emisije ”Govorimo o likovnoj kulturi”, ravnateljice Fundacije Ivana Meštrovića (1991. – 1994.), vanjske suradnice likovne kritičarke Novog lista i Feral Tribunea. Urednica je specijalnog priloga o tržištu umjetnina ART; bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske i suradnica Leksikografskog zavoda ”Miroslav Krleža” na Likovnoj enciklopediji. 1990. izabrana je za redovitu članicu Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Dobitnica je Nagrade ULUPUH-a za životno djelo. Uz kritike i prikaze, objavila je i malu autobiografiju, prozno djelo ”Priče iz kredenca” u izdanju nakladnika In.Tri.

O knjizi Marine Baričević ”Lica bez sjene”, prikaz je napisao i likovni kritičar Ante Vranković: Iza zatvorenih vrata umjetničkih ateljea

Pred desetak dana posjetio sam jednu našu prestižnu umjetničku instituciju, koja svoje sjedište ima u strogom centru Zagreba. U kratkom razgovoru s ravnateljicom te institucije o stanju na našoj suvremenoj likovnoj sceni, spomenuo sam ime jednog umjetnika srednje generacije, rekavši, u kontekstu vrijedne nagrade koju mu je ta institucija ove godine dodijelila, kako je ta nagrada opravdana, tumačeći da je on izrazit crtač, ali i pošten čovjek. Ravnateljica mi je, osvrćući se na drugi dio te moje tvrdnje (onaj: pošten čovjek) blago kazala: ”Da, ali mi na to ne gledamo.”

Nova knjiga naše poznate likovne kritičarke Marine Baričević ”Lica bez sjene – umjetnički ateljei”, koja je upravo izašla iz tiska, polazi od posve drukčijega stajališta, a to je jedinstvo umjetnikove osobnosti i opusa. U njoj na osamdesetak strana, u dvadeset i četiri poglavlja autorica donosi svoje uspomene, refleksije i sjećanja na naše poznate likovne umjetnike – uglavnom slikare i kipare – koje je tijekom svoje bogate i duge karijere likovnog kritičara upoznala (V. Radauš, V. Micheli, M. Lah, Z. Prica, V. Lipovac, J. Diminić, Lj. Njerš, N. Cetinić, P. Perić…), ali o njima, u kataloškim predgovorima i kritikama njihovih izložbi, nije imala prigode izreći vlastiti dojam ili sud, koji je zapravo itekako bitan. Jer, koja je svrha i smisao nečije umjetnosti, ukoliko ona ne oplemenjuje ni samog umjetnika?

”Lica bez sjene” su stoga puna živopisnih pojedinosti, koje se međutim, kako je to već jednom ranije pišući o Marini Baričević zamijetio prof. dr. Ive Šimat Banov, uspješno klone trača, dajući nam ipak kroz zapise o autoričinim posjetima ateljeima, decentan i iskren, intiman uvid u živote umjetnika, koje je autorica imala prilike pobliže upoznati. Taj bi nam uvid, svakako važan u ocjenjivanju umjetnika – stvaraoca i njegova djela, bez ovih svjedočanstava iz prve ruke zauvijek ostao izgubljen, jer u njega prosječni ljubitelj umjetnosti, ako na otvorenju izložbe i upozna autora, ipak u pravilu nema pristup.

U ateljeima umjetnika, koji su joj zbog stalnog boravka na terenu, u svrhu što vjernijeg prikazivanja umjetnikova rada putem radijskih emisija i likovnih kritika, zamalo postali drugi dom, autorici je kao likovnoj kritičarki bio ”omogućen uvid u onaj dio svijeta u koji uranja umjetnik i koji ga obavija dok neposredno stvara“ – kako je to u uvodu svoje knjige sama objasnila.

Opisala je tako – s mnogo poštovanja, ali bez neke blaziranosti – sve faze svojih boravaka u umjetničkim ateljeima: od prijema i posjedanja na panj (Pavao Perić) ili hoklicu (Zlatko Prica), preko redovitog kuhanja kave (”Umjetnici kuhaju najbolju kavu. Vjerojatno zbog toga što u ateljeu provode cijele dane.” – pojasnila je u svojem velikom intervjuu 2016.), i razbistrujućih razgovora (npr. sa Zlatkon Pricom), sve do načina na koji su je umjetnici ispraćali ili izbacivanja, jer, iako izuzetno – bilo je i toga!

Zahvaljujući kultiviranosti, ali i iskrenosti, koje probijaju iz gotovo svake njezine stranice, možemo se nadati da će i ova knjiga Marine Baričević – kao i knjiga pisama ”Umjetnici kritičarki”, koje je ova svojevrsni nastavak – privući znatnu pažnju naše javnosti, stvarajući tako malu oazu bez kulisa i mistifikacija, koje su nažalost već barem pola stoljeća, glavna odlika pisanja o našoj likovnoj umjetnosti.

Ante Vranković

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.