Priopćenje za javnost: tražimo ostavku ministrice kulture Obuljen Koržinek zbog ignoriranja problema na hrvatskoj likovnoj sceni i izbacivanja 11 likovnih umjetnika iz Meštrovićevog paviljona

Poštovani predstavnici hrvatske kulturne javnosti,

16. rujna 2019., predstavnici HDLU Zagreb, Gojanović i Štimec bili su na sastanku sa ministricom kulture Obuljen Koržinek i tamo su ministrici ispostavljeni veliki problemi i nepravde koje se dešavaju zadnjih godina na hrvatskoj likovnoj sceni. Za neke od tih problema, kao i ministrica kulture, odgovorni su i ljudi, koje je ministrica kulture zaposlila u Ministarstvu kulture – jednog u kulturnom vijeću za vizualne umjetnosti (Tomislav Buntak) i drugog u Radnoj skupini za novi zakon o umjetnicima (Josip Zanki), obojica su usput i profesori na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i angažirani u upravi udruge HDLU iz Meštrovićevog paviljona.

Ta dva čovjeka koji rade u radnim skupinama Ministarstva kulture u mandatu Obuljen Koržinek, ujedno su u zadnje dvije godine izbacili 11 umjetnika iz Meštrovićevog paviljona, i to na način koji pomalo nalikuje metodama iz zloglasne Bijele knjige iz hrvatske prošlosti: umjetnici su izbačeni iz Meštrovićevog paviljona bez prava na obranu pred svojim kolegama, i samo zato jer su bili istovremeno članovi udruge HDLU iz Meštrovićevog  paviljona i naše nove udruge HDLU Zagreb – usprkos tome što naš hrvatski Ustav garantira građanima Hrvatske slobodu udruživanja.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek se već dvije godine ne želi baviti sa ovim problemom i zbog toga od hrvatskog premijera, gospodina Andreja Plenkovića tražimo neopozivu smjenu ministrice kulture, jer se nikada prije u samostalnoj Hrvatskoj, ni pod jednim ministrom/icom kulture nije dešavalo da nedužni umjetnici budu izbacivani iz Meštrovićevog paviljona, no ovo što se dešava u mandatu gospođe Obuljen Koržinek i što rade neki ljudi, angažirani i u njezinom Ministarstvu, sve više nas podsjeća na neke stare, totalitarne režime, koje je naša Hrvatska već davno trebala ostaviti iza sebe.

No ostavku od ministrice Obuljen Koržinek ne tražimo samo zbog umjetnika izbačenih iz Meštrovićevog paviljona, nego i zbog brojnih drugih problema na hrvatskoj likovnoj sceni, koje ministrica Obuljen Koržinek nije bila sposobna riješiti, a nabrojati ćemo ih redom u ovom dokumentu.

Drugi problemi hrvatske likovne scene, zbog kojih tražimo ostavku ministrice kulture Obuljen Koržinek

1. Nacrt prijedloga novog Zakona za umjetnike

Kada se radio prijedlog novog zakona o umjetnicima, od 2017. godine uopće nisu pozvani samostalni umjetnici sa svojim iskustvima, nego se od strane Ministarstva kulture formirao neki ”likovni klaster”, gdje su tadašnji predsjednik i ravnateljica HDLU-a zabranili našoj udruzi HDLU Zagreb da dođe na sastanak likovnog klastera u Meštrovićev paviljon, kad se birao predstavnik klastera za Radnu skupinu Ministarstva kulture, i također su nam branili dolaske na sve druge sastanke klastera.

Prijedlog zakona o umjetnicima držao se dvije godine u tajnosti i vrlo je loše napravljen – da se odmah krenulo razgovarati sa pravim stručnjacima iz HZSU-a, zakon za umjetnike bi do sad već bio gotov! Zakon po tom prijedlogu inače ne donosi nikakve bitne novosti za hrvatske umjetnike, a veliki je problem i predloženi ”minimalni cenzus”, koji pokazuje drastično nerazumijevanje Ministarstva kulture kad je u pitanju težak položaj samostalnih umjetnika i posebno samostalnih likovnih umjetnika, koji su sve ove godine radili besplatno u hrvatskim galerijama i muzejima.

Ministrica kulture potpuno je ignorirala ovaj problem.

2. Strukovne udruge u kulturi – po novom Zakonu za umjetnike, gospođa Obuljen Koržinek planira smanjiti utjecaj do sada postojećih strukovnih udruga u kulturi, te želi pravo odlučivanja dati samo nekim tzv. ”reprezentativnim” udrugama u kulturi, no pri tome nam uopće ne zna objasniti šta su to ”reprezentativne” udruge i koji su tu kriteriji u pitanju, obzirom da se u hrvatskom Zakonu o udrugama, udruge definitivno ne dijele na one ”reprezentativne” i one ”manje reprezentativne”.

Mi u HDLU Zagreb smatramo da u pravoj demokraciji svima mora biti pružena šansa za rast i razvoj, i velikima jednako kao i malima, i onima koji tek započinju sa radom, kao i onima koji već dugo postoje na kulturnoj sceni – u pravoj demokraciji, sve uredne i zakonite udruge u kulturi trebaju imati pravo da neometeno utječu i lobiraju u svrhu zaštite i poboljšanja radnih prava svih umjetnika i kulturnih radnika Hrvatske.

3. HDLU Zagreb nitko ne smije izbacivati iz likovnog klastera. To je neustavno i nedemokratski, i ministrica kulture Obuljen Koržinek trebala je naći način da to spriječi i omogući svim udrugama da ravnopravno sudjeluju u svim raspravama, vezanim uz novi zakon o umjetnicima.

4. Upitan je i postupak člana Radne skupine Ministarstva kulture za donošenje novog zakona o umjetnicima: iskopavao je arheološke artefakte i javno se hvali na internetu na deset mjesta da ima zbirku od 200 predmeta iz perioda prethistorije, antike i srednjeg vijeka, što sve imamo snimljeno, a Ministarstvo kulture nam je dopisom saopćilo da nema saznanja o tome, što znači da taj čovjek iz Radne skupine Ministarstva kulture nije imao ni potrebne dozvole za ta arheološka iskopavanja, o kojima priča u svojim biografijama na internetu i u svom doktoratu, te vjerovatno nije imao ni dozvolu da te predmete zadrži u svom vlasništvu. Ministarstvo kulture već duže vremena potpuno ignorira ovaj problem i uopće ne žele odgovoriti na naša jasna i precizna pitanja uz predočene dokaze, sa kojima mi propitujemo kompetencije jednog člana Radne skupine za novi Zakon o umjetnicima.

Ilegalna arheološka iskopavanja različitih artefakata bez dozvola Ministarstva kulture i njihovo zadržavanje u privatnom vlasništvu nisu dozvoljena po zakonima RH i nama nije jasno zašto Ministarstvo kulture ovaj problem uporno želi gurnuti pod tepih i odbija da o njemu otvoreno i transparentno razgovara sa hrvatskim umjetnicima??

5. Ministarstvo kulture ignorira činjenicu da u Hrvatskoj postoji 10 ravnopravnih HDLU-ova (Hrvatskih društava likovnih umjetnika) po različitim gradovima i županijama i sva ta društva imaju pravo na sredstva za redovne djelatnosti udruga u kulturi, koja se daju na natječaju Ministarstva kulture, i sva ta društva imaju pravo na korištenje Meštrovićevog paviljona kao svog ”Doma hrvatskih likovnih umjetnika”, međutim, ministrica kulture favorizira isključivo samo HDLU iz Meštrovićevog paviljona, kojim predsjedava dekan zagrebačke ALU i član njezinog kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti.

Pa tako HDLU iz Meštrovićevog paviljona na natječaju Ministarstva kulture svake godine dobija golema financijska sredstva, dok drugi HDLU-ovi dobijaju mrvice i u mandatu Obuljen Koržinek potpuno su marginalizirani, kao uostalom i hrvatski samostalni umjetnici i predstavnici HZSU-a. Naš je dojam da ministrica kulture Obuljen Koržinek od HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona pokušava napraviti neku ”nad-udrugu”, koja će se natkriliti nad svim drugim likovnim udrugama u kulturi, poput nekakvog ”kulturnog komesarijata” iz nekih prošlih vremena, koja smo u Hrvatskoj već trebali prevladati.

U pravoj demokraciji, svi gradski i županijski HDLU-ovi bi trebali imati pravo na rast i razvoj, te da budu jednako uvažavani u svojim pravima od Vlade RH.

6. Sukob interesa u likovnoj komisiji Ministarstva kulture – u kulturnim vijećima i komisijama Ministarstva kulture trebalo bi biti više samostalnih umjetnika i to onih dugogodišnjih sa iskustvom, jer konkretno imamo i problem u likovnoj komisiji da tamo već nekoliko godina za redom postoje sukobi interesa, na koje smo mi predstavnici HDLU Zagreb više puta ukazivali ministrici kulture, no nikakve koristi nije bilo od toga, jer se ti sukobi interesa u kulturnom vijeću za vizualne umjetnosti nastavljaju vući cijelo vrijeme dosadašnjeg mandata gospođe Obuljen Koržinek.

7. Meštrovićev paviljon – ne može ga koristiti samo HDLU i tvrditi da je to ”Dom hrvatskih likovnih umjetnika”, te pri tom da naplaćuju ulaznice kolegama iz drugih HDLU-ova i iz HZSU-a, kad ima još 9 HDLU-ova u Hrvatskoj, koji svi imaju zajedničkog pretka kao i HDLU, a nemaju pristupa u Meštrovićev paviljon! HDLU tajno potpisuje nekakve ugovore sa Ministarstvom državne imovine uz podršku Ministarstva kulture, a da drugi HDLU-ovi uopće o tome nisu obavješteni, i onda kad smo tražili i mi iz HDLU Zagreb pregovore sa Ministarstvom državne imovine, uprava HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona počela je maltretirati naše zajedničke članove i protu-statutarno ih izbacivati iz Meštrovićevog paviljona.

Mi iz HDLU Zagreb želimo vratiti nazad izbačene umjetnike u Meštrovićev paviljon, sve one koji to žele i s pravom da svi hrvatski umjetnici imaju slobodu udruživanja u koliko god hoće udruga, a isto tako i da imaju slobodu da se ne moraju učlanjivati ni u kakve udruge ako neće. Meštrovićev paviljon mora biti dom SVIH HDLU-ova, a budući da ministrica kulture do sada uopće nije ove naše zahtjeve uzimala u razmatranje – mi tražimo njezinu ostavku, odnosno neopozivu smjenu.

8. Problemi likovnih umjetnika na tržištu – likovni umjetnici imaju velikih problema kod prodaje svojih radova na tržištu, ministrica kulture o tome je detaljno informirana od strane predstavnika HDLU Zagreb, no ništa nije poduzela da te probleme riješi, pa se čini kao da ona te probleme uopće ne razumije ili joj nisu bitni, ili je možda izabrala nesposobne savjetnike, koji se ne znaju uhvatiti u koštac sa problemima hrvatskih likovnih umjetnika već treću godinu za redom. Što god bilo u pitanju, za hrvatske likovne umjetnike bi bilo najbolje da ova ministrica kulture preda svoju ostavku, te da na njeno mjesto dođe neki drugi, sposobniji i odgovorniji ministar ili ministrica kulture.

9. Potpora vizualnim umjetnicima – već drugu godinu za redom, odbijaju se u toj potpori dugogodišnji samostalni umjetnici, odbijeno ih je njih preko 25, a sredstva se dijele nekim profesorima sa umjetničkih akademija, koji već imaju svoje redovne plaće i umjetnički rad im nije glavna i primarna djelatnost kao samostalnim hrvatskim likovnim umjetnicima.

Tu potporu za vizualne umjetnike, ministrica kulture pred hrvatskim medijima obukla je u jako lijepi PR, no u stvarnosti brojni samostalni umjetnici žive u iznimno teškim uvjetima, pod ovrhama, bez redovnih prihoda i bez ikakve nade u budućnost, ako budemo imali takve ministre kulture, koji uopće ne razumiju hrvatske likovne umjetnike i nemaju osjećaja za njih!


I zbog svega ovoga navedenog, tražimo od ministrice Obuljen Koržinek da preda ostavku, a ako to sama ne želi, onda molimo hrvatskog premijera, gospodina Plenkovića da je on smijeni, kako bi se na našu hrvatsku likovnu scenu ponovo vratila Sloboda umjetničkog djelovanja, udruživanja i stvaranja, te da na našoj likovnoj sceni konačno uvedemo red, poštenje i transparentnost, i to zbog svih onih umjetnika koji su do sada djelovali na njoj, kao i zbog mlađih generacija umjetnika, koje tek trebaju doći na hrvatsku likovnu scenu.

Hrvatski likovni umjetnici definitivno zaslužuju boljeg ministra/icu kulture od ovoga što trenutno imamo u Hrvatskoj.

U Zagrebu, 28. 9. 2019.,

predsjednica HDLU Zagreb
mr. art Krešimira Gojanović, ak. slik. graf.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.