Izložba Gorana Jazve ”Puteljci Plitvičkih jezera” u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51 a, Zagreb), otvara se 7. listopada 2019. u 19 sati izložba Gorana Jazve, pod nazivom “Puteljci Plitvičkih jezera”. Izložbu će otvoriti Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb. Izložba je otvorena do 24. listopada 2019., radnim danom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan.

Iz predgovora Vinka Šebreka: Harmonija netaknute prirode i putića

U biografiji Gorana Jazve (rođen 1967. godine), uz njegovo osnovno zanimanje diplomiranog inženjera građevinarstva (završio je studij Fakulteta građevinskih znanosti u Zagrebu), fotografija i fotografsko stvaralaštvo zauzimaju posebno mjesto. Goran Jazvo fotografijom se bavi još od djetinstva, što upućuje na njegovu ranu želju i potrebu za stvaralačkim izražavanjem. Njegova ljubav i strast prema fotografiji u početku se očitavala kao nadahnuti hobi, ali je ubrzo je prerasla u kreativnu fotografiju, posebno nakon njegovog učlanjenjenja i djelovanja, najprije u fotografskoj udruzi Zagi foto 1999. godine, a zatim u Fotoklubu Zagreb, od 2001. godine do danas.

Iako je u tom razdoblju mnogo fotografirao, nije baš često izlagao svoja fotografska djela zbog poslovnih obveza, pa su mnoge fotografije uglavnom završavale u njegovoj osobnoj zbirci. Ipak, kada je pak sudjelovao na na klupskim, domaćim i međunarodnim natječajima i izložbama, postizao je zavidne rezultate, osvajajući raznovrsne nagrade i pohvale za najuspešnija vlastita fotografska ostvarenja.

Goran Jazvo 1

Goran Jazvo 1

Jazvo je zaljubljenik je u prirodu i njene ljepote, a osobitu ljubav i strast ima prema vodi i svim njenim vrijednostima i dražima. Naročito je vezan za Plitvička jezera, gdje često boravi službeno i turistički, pa tako sada vodi radove na tri građevine u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Radovi traju od prošlog ljeta i potrajat će sve do kraja sljedeće godine. Plitvička jezera neosporno spadaju u svjetske raritete, a po svojim estetskim svojstvima, atrakcija su visokog stupnja privlačnosti. Iznimna ljepota jezera i slapova, bogat biljni i životinjski svijet, čisti planinski zrak, zanimljiva i poučna šetnja šumskim stazama i drvenim mostićima te domaća gastronomska ponuda privlače svake godine na Plitvička jezera više od milijun i pol posjetitelja.

Jedan od tih sretnih i čestih posjetitelja je i Goran Jazvo, koji na različite načine i različitim prigodama, povodima i razlozima posjećuje jezera, uživa u njihovim neizmjernim ljepotama, nedodirljivoj i čudesnoj prirodi i ujedno te posebnosti i ljepote bilježi svojom kamerom. Samo u razdoblju od 2010. pa do kraja 2018. godine snimio je više od 2 500 digitalnih fotografija raznih motiva, predjela i tematike, koje čuva u svojoj zbirci.

Goran Jazvo 2

Goran Jazvo 2

Za ovu izložbu, koju je naslovio ”Puteljci Plitvičkih jezera”, odabrao je iz rečenog fundusa 51 fotografiju s tematikom i motivikom pješačkih staza, šumskih putića i drvenih mostova, koji su ga često vodili u istraživanje, uživanje i bilježenje svojom kamerom mnogih detalja, prizora, trenutaka i motiva netaknute i čudesne prirode. Posebno su ga zanimale sedrene barijere koje tvore mnogo slapova i slapića i mnogi pješački putevi i putići. Dakle, ono što je na Plitvičkim jezerima napravila priroda kroz nekoliko tisuća godina i ono što je napravio čovjek u svrhu planiranja i održavanja ”ekoloških i kulturno kompatabilnih i dopustivih duhovnih, znanstvenih, obrazovnih i rekreativnih aktivnosti” (prof. dr. sc. Ante Marinović-Uzelac).

“Vijugaju putići među stablima koja gaji Nacionalni park “Plitvička jezera”, slikoviti su i tajnoviti. U pogledima posjetitelja među stablima gospodare veličanstvena jezera, slapovi, brzaci i sedrene barijere. Pješačke staze, koje su se ulogorile između šume i vode, dovoljno su “velike” za srdačna mimoilaženja s onima koji su došli uživati u ljepotama netaknute prirode. I, zaista, sve izgleda kao da nikada nijedno stablo nije dotaknuto i da su jezera oduvijek modroplava, modrozelena, prozirna. Fascinantna.” (Bojana Petković: Nacionalni park Plitvička jezera: Harmonija jezera i šume).

Goran Jazvo 3

Goran Jazvo 3

Krećući se i bilježeći svojom kamerom te putiće i poglede unaokolo oko njih, Jazvo nam svojim fotografijama priča bezbroj različitih i čudesnih priča. Kada pronađe neki motiv ili prizor koga želi snimiti, pažljivo ga prouči prije no što pritisne okidač fotoaparata. Svoj pristup fotografiji Jazvo anatomski dijeli na tri dijela: sadržaj slike, tehničku realizaciju tog sadržaja i svoju induvidualnost, odnosno svoju kreativnost kojom će uz pomoć tehnike oplemeniti sadržaj slike i dati njoj svoj autorski pečat, odnosno likovni izričaj,

Svaka njegova fotografija puteljka, drvenih mostića, klupica za odmor, odmorišta priča svoje posebne i zagonetne priču. Izložba je koncipirana iz sadržajne tri serije fotografija: Suhi putevi, Putevi sa slapićima i Putevi uz i preko jezera, koje komplementarno zaokružuju jednu konzistetnu cjelinu, istaknutu naslovom izložbe. Veza i međusobni odnosi između putića, mostića i vode kao izvora života i drugih vizualnih elemenata fotografija, potiču kod posjetitelja snažne emocije i određena narativna i metafizička tumačenja. Ovakva spontanost u sprezi sa čistotoćom fotografske slike i izvornošću snimljenog motiva stvara snagu, istinitost i vjerodostojnost slike.

Goran Jazvo 4

Goran Jazvo 4

U ovom segmentu izloženih fotografija, odabranih iz njegova širokog opusa fotografija Plitvičkih jezera, Jazvo izuzetno poštuje jednu od izvornih osobina fotografije – dokumentarnost, pa se tako prvenstveno priklanja sadržaju na račun forme. Snimajući svaku pojedinu fotografiju, Jazvo je svjestan činjenice da stvara svojevrstan i vrijedan dokument, koji svojom narativnom snagom i istinitošću svjedoči o prirodnom fenomenu i ljepoti jednog divnog, posebnog i zaštićenog predjela naše domovine. Njegove fotografije su i dokument o našem aktualnom vremenu i dokument o njemu samom kao autoru.

Fotografije su i dio njegova autorskog pogleda na stvarnost i svijet oko sebe. Taj njegov autorski pristup i pogled podsjećaju na jednu poznatu misao Edwarda Westona (1886. – 1958.), jednog od najpoznatijih američkih fotografa, koji je svojim fotografijama svjedočio narativnost, izazivao emocije i stvarao zanimljive priče i onda kada same riječi o motivu, prizoru, predmetu nisu bile dovoljne: “To je, kao da na određenom mjestu postoji nešto predivno i posebno, što bi valjalo fotografirati. U određenom trenutku samo ja mogu i nitko više napraviti jedinstveni snimak tog posebnog mjesta”.

Vinko Šebrek, AFIAP; ESFIAP


Goran Jazvo rođen je 1967. godine u Zagrebu. Studirao je na Fakultetu građevinskih znanosti, te radi kao građevinski inženjer. Od studentskih dana intezivnije se bavi fotografijom. Godine 1999. bio je član Fotokluba Zagi foto, a od 2001. član Fotokluba Zagreb. Godine 2001. dobitnik je prve nagrade na međunarodnoj izložbi fotografije Otok i more u Kukljici, druge nagrade na klupskoj izložbi Fotokluba Zagreb 2003., te 2015. za kolekciju na klupskoj izložbi. Na memorijalnim natjecanjima Jozo Vranić, 2017. godine, osvojio je prvu nagradu. Osim toga sudjelovao je na skupnim izložbama u Beču i Helsinkiju, te objavljivao svoje radove u časopisu Digital foto magazin. Živi u zagrebačkoj Dubravi.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.