Reakcija HDLU Zagreb na intervju ministrice kulture Obuljen Koržinek na Tportalu od 17. 1. 2020.

Nakon zahtjeva samostalnih umjetnika iz HZSU-a za ostavkom ministrice kulture Obuljen Koržinek, koji se može vidjeti na stranicama HZSU-a, na linku, ministrica kulture, gospodja Obuljen Koržinek odgovorila je umjetnicima na Tportalu, u članku ”Ministrica kulture odgovorila na prozivke umjetnika koji traže njenu ostavku”, na linku.

U spomenutom članku na Tportalu, ministrica kulture, gđa. Obuljen Koržinek iznosi neke netočne tvrdnje: od početka planiranja novog zakona za umjetnike, Ministarstvo kulture u njezinom mandatu postavilo se na izuzetno netransparentan način, a prema nekim strukovnim udrugama i jako nepravedno i podcjenjivački. Konkretno, na prvom inicijalnom sastanku u Ministarstvu kulture 2017. godine, neke strukovne udruge uopće nisu pozvane, a to su bile udruge HZSU i HDLU Zagreb.

Odmah smo tada uputili upit Ministarstvu kulture zašto se isključuju neke strukovne udruge sa Popisa strukovnih udruga Ministarstva kulture. Na upit naše udruge HDLU Zagreb ponovljen više puta, ministrica kulture nikad nije odgovorila. Isto tako, od početka je ignorirala i HZSU (Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika), te stavove, ali i brojne probleme samostalnih hrvatskih umjetnika, o kojima su joj umjetnici pisali.

Nadalje, formirala je nekakve ”klastere”, pri čemu je najproblematičniji bio klaster vizualnih umjetnika ili likovni klaster, koji je 2017. godine zabranio nekim udrugama da dođu na sastanak likovnog klastera, kada se birao predstavnik Radne skupine za novi zakon o umjetnicima. Ministrica kulture je to znala da je nekim udrugama zabranjen dolazak u Meštrovićev paviljon, i na to uopće nije reagirala, niti je željela o tome razgovarati.

Brojni samostalni umjetnici već drugu godinu za redom protestiraju protiv tog zakona, koji je za umjetnike, kao i za brojne njihove strukovne udruge iznimno štetan, a također je to i jedan vrlo nekompetentan zakon, napravljen zbrda-zdola, bez ikakve veze sa stvarnim problemima hrvatskih profesionalnih umjetnika, i vidi se da te osobe koje su pravile nacrt tog zakona, vjerovatno nisu čitale ni hrvatski Zakon o udrugama, a čini se da nisu čitali ni hrvatski Ustav, jer je po mišljenju mnogih nas umjetnika, koji smo kontaktirali i neke pravnike, nacrt zakona za umjetnike u pojedinim djelovima čak i neustavan.

Svaki put kada su se umjetnici bunili i iznosili svoje kritike u javnost, također i neke njihove udruge, ministrica kulture im je govorila da iznose ”neistine”, i čini se da gospođa Obuljen Koržinek tako uvijek reagira na konstruktivne kritike, jer osim što umjetnike optužuje da govore neistine – radi to i novinarima ( link na članak na Index-u ).

Cijelo ovo vrijeme, i ministrica kulture i njezina administracija stalno zavode javnost sa izjavom da su strukovne udruge podržale zakon za umjetnike – ali nisu! Zakon su podržali samo nekoliko predsjednika nekih udruga, koji su pri tom izdali vlastito članstvo i potpuno bez ikakvog dogovora sa umjetnicima, rade sve što želi ministrica kulture, žrtvujući pri tom svoj moralni i profesionalni integritet. Dok većina poštenih strukovnih udruga, zakon uopće nisu podržale, jednako kao i njihovo brojno članstvo.

U tom smislu, u ovom paradoksu da imamo ministricu kulture za koju se čini da uopće i ne voli i ne razumije umjetnike i njihove interese i potrebe, najpametnije i najbolje za sve bilo bi da ministrica Obuljen Koržinek preda ostavku i da za hrvatsku kulturu konačno nađemo nekog novog, dobronamjernog i sposobnog ministra/icu kulture, i ako je ikako moguće nestranačkog, koji će biti sposoban slušati samo argumente umjetnika i struke, a ne da radi štetu umjetnicima po nalogu neke stranke.

Ne želimo da nam državni tajnik Krešimir Partl donosi zakon i određuje tko je od nas umjetnik, a tko nije – pogotovo to ne želimo mi profesionalci sa više desetljeća umjetničkog rada iza sebe, i ne želimo biti slugani političara, koji još k tome umjetnike uopće i ne razumiju, s njima ne žele razgovarati i nisu u stanju više od dvije godine napraviti jasan i efikasan zakon, koji bi umjetnicima pomogao da riješe svoje goruće radne probleme.

Sukob ministrice kulture sa hrvatskim umjetnicima nije krenuo s naše strane, bili smo vrlo strpljivi, vrlo otvoreni za suradnju, dobronamjerni, ali neprekidno ignoriranje naših problema, naših udruga, našeg iskustva i kompetencija dovelo je sada do toga da mislimo kako je ova ministrica kulture izuzetno štetna za hrvatsku kulturu i umjetnike, te bi za nas bilo najbolje da ministrica Obuljen Koržinek preda ostavku i pusti nekom drugom da napravi taj zakon za umjetnike, na način da budu zadovoljni i umjetnici i država.

HDLU Zagreb u svemu podržava samostalne hrvatske umjetnike iz svih umjetničkih profesija i njihov zahtjev za ostavkom ministrice kulture Obuljen Koržinek.

U Zagrebu, 19. 1. 2020.

Krešimira Gojanović i Robert Štimec,
predsjednica i dopredsjednik HDLU Zagreb

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.