‘Kaznena ekspedicija’ ministrice kulture na HDLU Zagreb zbog traženja njezine ostavke, i odgovor HDLU Zagreb ministrici

Predstavnici HDLU Zagreb ispred Ministarstva kulture, rujan 2019.

Konačno smo dočekali rezultate Poziva Ministarstva kulture RH za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, u kategoriji vizualnih umjetnosti, gdje smo odmah vidjeli da je naš HDLU Zagreb ove godine dobio 0 kuna – na linku – za Izložbeni program HDLU Zagreb u 2020. godini i 2. zagrebački festival crteža 2020.

Usprkos tome što smo za 2019. predali uredne izvještaje Ministarstvu kulture nakon uspješno odrađenih programa (sve naše organizirane izložbe od 2016. do danas mogu se vidjeti na linku) – ministrica kulture odlučila je pokazati čvrstu ruku našoj udruzi HDLU Zagreb, jer smo mi već dva puta tražili njezinu ostavku: prvi put krajem rujna 2019., što se može vidjeti na linku, i drugi put smo tražili ministričinu ostavku prije nekoliko dana, kao podrška umjetnicima iz HZSU-a, što se može vidjeti na linku.

A sada nakon ovih rezultata Javnog poziva, ostavku od ministrice kulture Obuljen Koržinek tražimo – i treći put.

HDLU Zagreb naime smatra da je došlo vrijeme da pokažemo nekim našim političarima kako u Hrvatskoj još uvijek postoje ljudi, koje je nemoguće zastrašiti sa uskraćivanjem bilo kakvih novaca, jer postoje stvari na ovome svijetu, koje se novcima ne mogu ni kupiti, ni platiti.

Savjest hrvatskih umjetnika, profesionalni integritet, ljubav prema struci i kolegama, duboki osjećaj solidarnosti prema svim onim siromašnim umjetnicima koji bi sa ministričinim zakonom za umjetnike izgubili svoj profesionalni status, zdrav razum i logika da vidimo svu štetnost i nekompetenciju tog planiranog zakona za umjetnike, kao i netransparentnost koja je pratila kreiranje nacrta tog zakona, pa zatim volja da ne pokleknemo pred političarima koji izgleda vole samo ‘podobne’ umjetnike – sve to nam je dalo snage da ustrajemo u našim kritikama ministričinog zakona do sada, i ustrajavati ćemo i ubuduće, baš kao što smo i rekli ministrici kulture na sastanku u rujnu 2019. godine: ustrajati ćemo, makar i na kruhu i vodi, i nitko u ovoj državi nas nikad neće moći ni kupiti, ni zastrašiti.

Na hrvatskoj likovnoj sceni dešavaju se strašne stvari, na koje smo već više puta upozorili: 11 uglednih umjetnika izbačeno je iz Meštrovićevog paviljona u mandatu ove ministrice kulture, izbačeni su od strane ljudi koje je ministrica još i nagradila tako da ih je uzela u kulturno vijeće za vizualne umjetnosti i Radnu skupinu za novi zakon o umjetnicima, dok s druge strane, sudbina tih 11 protjeranih umjetnika iz Meštrovićevog paviljona, ministricu uopće nije zanimala, kao što je vjerovatno neće zanimati ni sudbina onih 200 umjetnika, koji će zbog njezinog zakona izgubiti svoj profesionalni status u HZSU, da bi na njihova mjesta valjda mogli doći neki fantomski ministričini ”stručnjaci u kulturi”.

Od devedesetih na ovamo, brojni samostalni umjetnici iz HZSU-a vrijedno su radili svoj posao, uz pomoć velikih ideala boreći se sve ove godine protiv nepostojećeg i nesređenog tržišta, protiv neisplaćenih honorara i vječite nesigurnosti svoga rada, i upravo ti ideali su ono u hrvatskom narodu i među hrvatskim umjetnicima, što će nadživjeti i ovu ministricu kulture i sve njezine ‘podobne’ umjetnike, koji su svoje kolege izbacivali iz Meštrovićevog paviljona, baš kao što je to bilo, i opet ćemo ponoviti – u vremenima zloglasne Bijele knjige, kad su se neki ‘kulturni komesari’ po nalogu politike obrušili na svoje kolege, i sada nam se to u Hrvatskoj ponovo dešava u 21. stoljeću, na likovnoj sceni, u mandatu sadašnje ministrice kulture.

Ideali slobode – pravde – solidarnosti……toliko su duboki i snažni u biću nekih hrvatskih umjetnika, da nikakva politika sa svojim manipulacijama, podjelama i prljavim igrama ne može zasjeniti njihovu čistoću, nikakav strah ne može nas odvratiti od toga da kritiziramo štetan i nestručno napravljen ministričin zakon za umjetnike i da opetovano tražimo ministričinu ostavku, jer nam je s nacrtom novog zakona uzrujala brojne mlađe kolege i ogorčila one starije, i umjesto da je ljudima pomogla da riješe svoje radne probleme, ona kao da još nakon svega ljude želi i kazniti, zato jer su se uopće usudili da progovore o tim svojim kroničnim radnim problemima.

U svakoj normalnoj europskoj državi, ministri kulture bili bi sretni da imaju aktivne, slobodnomisleće i angažirane umjetnike koji su sposobni kritički razmišljati, pa tako kvalitetni ministri/ice kulture sigurno znaju podnijeti i konstruktivne kritike na svoj rad, bez potrebe da se osvećuju ljudima koji su ih kritizirali ili zatražili njihove ostavke. Dok s druge strane, u totalitarnim režimima, ministri kulture se ponašaju represivno prema svojim kritičarima, uskraćujući im sredstva i prilike za rad.

Pitanje je što mi od toga želimo imati u našoj Hrvatskoj – demokraciju ili represiju u kulturi?? I to pitanje će sigurno biti vrlo važno za razmotriti na predstojećim izborima ove godine.

HDLU Zagreb je od početka znao i predvidio kako će ministrica kulture reagirati na naše kritike, no ništa nas tu nije pokolebalo na našem putu, jer nam je više dosta u našoj struci svih onih šutljivih i zastrašenih ljudi, koji sagibaju glave pred promjenjivim političkim elitama, zadovoljavajući se sitnim mrvicama sa njihovih stolova.

Ostati ćemo dosljedni, nastaviti ćemo se u solidarnosti povezivati sa našim kolegama iz HZSU-a i drugih strukovnih umjetničkih udruga u Hrvatskoj, i dalje ćemo se svim legalnim sredstvima boriti protiv štetnog zakona za umjetnike, i tražiti ćemo ostavku od ministrice kulture, sve dok ona bude ustrajavala na tom zakonu.

No pasaran. 🙂

U Zagrebu, 24. 1. 2020.

Krešimira Gojanović i Robert Štimec,
predsjednica i dopredsjednik HDLU Zagreb
i samostalni hrvatski umjetnici

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.