Proljetna virtualna izložba članova HDLU Zagreb 2020: Ples

Valentina Kasapović, ''Ples samuraja'', tuš na papiru, 40x30 cm

Valentina Kasapović, ”Ples samuraja”, tuš na papiru, 40×30 cm

Ples je od davnina predstavljao sredstvo za povezivanje ljudi, isprva kao prateća manifestacija raznolikih obrednih svečanosti u mnogim drevnim kulturama, a kasnije i kao oblik svjetovne zabave, afirmacija univerzalnog govora tijela, koji nadrasta kulturološke granice. Uloga plesa u starim društvima često je bila katarzična, sa težnjom da osvijetli skriveno, odagna strahove i privuče milost viših sila za koje je čovjek vjerovao da upravljaju njegovim životom. Istovremeno je ples bio sredstvo udvaranja i privlačenja erotske ljubavi, a ponekad je predstavljao i simboliku hijerarhijskih odnosa u nekoj zajednici, služio je kao ratnički ples za plašenje neprijatelja ili inicijacijski obred koji mlade ljude uvodi u odraslo doba i nove odgovornosti.

Sa plesnim maskama i kostimima, plemenski narodi stvarali su živopisne predstave o rađanju i smrti, vječitom prožimanju sila svjetla i tame, o igri polova, sunca i mjeseca, podzemnog i nadzemnog svijeta koji se povezuju u ekstatičnom toku života. Tako je čovjekovo tijelo u plesu postajalo pozornica kroz koju su se izražavale različite emocije i nagoni, a plesne svečanosti predstavljale su i svojevrsno terapeutsko sredstvo da se pojedinci i zajednica na kreativan način suoče i sa nekim potisnutim, tabuiziranim sadržajima, te ih transformiraju u cjelovitoj sintezi duhovnog i tjelesnog.

Moderni plesovi također nam pričaju priče, karakteristične za duh vremena u kojemu su nastajali, napr. tango koji je nastao u siromašnim predgrađima Buenos Airesa i Montevidea predstavlja ples koji naglašava tjelesnu intimnost partnera u čvrstom zagrljaju, dugim, elegantnim koracima i dramatičnim pokretima, koji osim na ljubav, asociraju na bijeg i ponovno privlačenje u orbitu partnerovog tijela. Slobodni ples bez partnera također je sredstvo da se izrazi nečija osobnost u spontanom gibanju kroz koje se oslobađaju nesvjesni sadržaji i neutralizira se rigidnost automatiziranih radnji, kojima su naša tijela svakodnevno izložena u poslovnom okruženju. Terapeutska i društvena uloga plesa i danas je jednako značajna, a ritualne forme ostale su zakopane u tragovima mnogih današnjih narodnih, tradicionalnih plesova.

Suzana Gajdek, ''Strast'', kombinirana tehnika na papiru, 19x15 cm

Suzana Gajdek, ”Strast”, kombinirana tehnika na papiru, 19×15 cm

Biti u tijelu, utišati analitički um, a osloboditi onaj instinktivni koji diše iz trbuha, budnih čula usklađenih sa prostorom, ritmovima koji se prožimaju i stankama između njih – u sinestezijskim doživljajima umjetnika, glazba se pretvara u plesne figure razlivene u frenetičnim bojama, kroz gipke linije koje opisuju torza i udove arhetipskih plesača, čija odjeća lebdi u naborima izduženih sjena. Ti jedinstveni trenuci oslobođene fantazije kreiraju nove vrtloge tijela u kojima se gube granice između bića i dotičemo svoje unutarnje Anime/Animuse, privlačimo sebi sile života i usklađujemo se iznutra kroz koreografije u slikama, uzbudljive kontraste i polarnosti.

Ritualno, magično, zanosno, sa čežnjom prema nedostižnom, bez maski ili sa maskama koje pozivaju na igru razotkrivanja, slobodni let – u plesu svatko može postati što želi dok struja pokreta stvara valovite oblike, taktilne simetrije i asimetrije. Ratnici i ljubavnici, krhke balerine ili mišićave plesačice koje se nadmeću sa partnerom, vilinski bardovi i urbani buntovnici paleta su likova koji se transformiraju u vremenu, osvajajući prostor oko sebe, jednako kao i onaj unutarnji, fokusiran u spoznaji tijela kao hrama duhovnog plamena. (Krešimira Gojanović)

Izlagači: Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Danko Merin, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Snježana Šebalj, Mladen Žunjić.


Galerija

 

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Suzana Gajdek, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Danko Merin, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Snježana Šebalj, Mladen Žunjić.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.