Virtualna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb: Život pod koronom

Tomislav Šilipetar, ''All will be ok'', akril na platnu, 50x40 cm

Tomislav Šilipetar, ”All will be ok”, akril na platnu, 50×40 cm

”Život pod koronom” naziv je nove skupne virtualne izložbe umjetnika i prijatelja HDLU Zagreb, koji su se odazvali pozivu naše udruge da svojim likovnim djelima komentiraju globalnu pandemiju, koja je preko noći unijela velike promjene u naše živote. Kroz slike, crteže, fotografije, karikature, ilustracije, umjetnici su izrazili različita osjećanja – prijeteće slutnje, nespokoj, osjećaj samoće, ali i humor, vjeru u čovjeka, kreaciju koja usprkos opasnosti nosi u sebi transformativni potencijal čovjekovog duha.

Bolest nam donosi i svojevrsnu socijalnu jednakost i briše granice između bogatih i siromašnih, povlaštenih i poniženih, nagoni nas na dublje preispitivanje naših života, izvlači naše strahove na površinu, kao i želju da se odupremo strahovima kroz žudnju za slobodom, solidarnost i univerzalni humanizam koji nadrasta sve one društvene razlike, koje su nas prije bolesti djelile.

U suočenju sa smrću koja odnosi brojne živote ljudi po državama u našem susjedstvu, prisjećamo se onih koje smo voljeli, javljamo se starim prijateljima, opraštamo i nekim neprijateljima ili čak počinjemo više uživati u vlastitom životu, rasterećeni od nevažnih sitnica, fokusiramo se na prioritete, okrećemo se bližnjima i u izolaciji ponekad pronalazimo dugo traženi mir, novi prostor za osluškivanje vlastitih misli i osjećanja.

Stjepan Kulfa, ''Moja korona -- CroOna'', digital art

Stjepan Kulfa, ”Moja korona — CroOna”, digital art

Svijet u kojemu smo živjeli više neće biti isti, krećemo se kroz nepoznatu zemlju sa strepnjom ovog proljeća 2020. godine, no ipak imamo moć odabrati to temeljno osjećanje sa kojim možemo osvijetliti puteve pred sobom: nadu u bolju budućnost, nagon za životom, ljubav prema čovjeku i prirodi. Sve to što se može osjetiti, istovremeno se može i nacrtati, podjeliti onima do kojih nam je stalo kao ohrabrenje i inspiracija, pa tako i ovu virtualnu izložbu poklanjamo gradu Zagrebu, koji je, osim izloženosti virusu, prošlih dana bio izložen i jakom potresu. U ozbiljnosti te situacije, neustrašivost, solidarnost i kreativno suočavanje sa krizom dati će nam snagu za dalje. (Krešimira Gojanović)

Izlagači: Dubravka Bodulić, Vedran Bukovina, Ana Bušalić, Slobodan Butir, Elsa Demark Mazalović, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Borislav Hegedušić, Juraj Jonke, Ivo Kličinović, Zlatko Krstevski (MK), Stjepan Kulfa, Valentina Marđetko, Joško Marušić Brački, Davor Pavelić, Višnja Peter, Zdenko Puhin, Rešad Sultanović Sultan (BiH), Tomislav Šilipetar, Mladen Žunjić.


Galerija

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Dubravka Bodulić, Vedran Bukovina, Ana Bušalić, Slobodan Butir, Elsa Demark Mazalović, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Borislav Hegedušić, Juraj Jonke, Ivo Kličinović, Zlatko Krstevski (MK), Stjepan Kulfa, Valentina Marđetko, Joško Marušić Brački, Davor Pavelić, Višnja Peter, Zdenko Puhin, Rešad Sultanović Sultan (BiH), Tomislav Šilipetar, Mladen Žunjić.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.