”Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi”, izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Galeriji Kontrast

Rada Marković, ''Cvijetni trg 80-ih'', ulje na platnu, 60x50 cm

Rada Marković, ”Cvijetni trg 80-ih”, ulje na platnu, 60×50 cm

U ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u 19 sati u Galeriji Kontrast (Kulturni centar – Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava 51 a, Zagreb), otvara se skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi”. Izložba će se moći pogledati do 21. srpnja 2020., ulaz je slobodan. Izložbu financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Izlažu: Vedran Bukovina, Darija Dolanski Majdak, Andreja Dujnić Žmirić, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Aida Hebib Raguž, Zlatko Isaković, Juraj Jonke, Vanda Jurković, Luka Koščak, Marija Kruljac, Valentina Marđetko, Rada Marković, Hrid Matić, Patricija Purgar, Laura Šarabok, Matej Škarica, Mladen Žunjić.

Zagrebački  ljetni  likovni  salon  2020  –  Urbani zapisi 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb četvrtu godinu zaredom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji se i ove godine održava u Galeriji Kontrast i sa temom ”Urbani zapisi” želi propitati osjećaje pripadnosti nekom gradu u kojem smo odrastali, ali isto tako i osjećaje otuđenosti. Revijalne izložbe u pravilu izbjegavaju teške teme, trebale bi nam probuditi lijepa sjećanja kroz urbane vedute koje otključavaju prizore iz mladosti, no ove godine zagrebački potres donio je i neke drugačije poglede kod jednog dijela autora, protkane dubokom nostalgijom, žalošću nad izgubljenom ljepotom, osjećajem samoće u gradu koji se smrznuo u vremenu kao na starim razglednicama.

Marija Kruljac, ''Grad'', akril na platnu, 48x38 cm

Marija Kruljac, ”Grad”, akril na platnu, 48×38 cm

Zidovi iza kojih su skriveni ljudi, mali prozori na starim, u nizu poredanim zgradama dotrajalih fasada donose nam prizvuk tajni, pomisao na ono što se iza zidova ne vidi kao izgubljeno vrijeme tihoga života u sjeni i starosti koja pritišće pleća u ozračju davnih uspomena. Ponegdje grad ostaje iza leđa žene, koja se sama zaputila prema novim prostranstvima u crvenoj haljini kao na slici Rade Marković i mi se tada ne pitamo kakav je bio taj grad rasplinut u plavičastoj pozadini, nego nas zanima čvrstina samotne figure u prvom planu, njezin prkos i krhkost istovremeno, spojeni u činu odlaska.

Grad kao tamno utočište na slikama Darije Dolanski Majdak i Marije Kruljac ispreda mnoge priče pod noćnim nebom, o vjeri i prolaznosti, samotnom kamenu koji se istovremeno urušava i oblikuje u protoku vremena, od materijalnog postaje duhovni simbol, mjesto na kraju nekog puta, kamo se odlazimo sakriti ili zaštititi. Gradski šetači na kiši na slici Laure Šarabok odašilju nam osjećaj distance, utonuli u svojim mislima, skrivenih lica promiču razlivenom ulicom. Ovo i jeste vrijeme distance, ovo proljeće globalne pandemije 2020., kada smo se udaljavali u tjeskobnim mislima, u nespokojnoj slutnji budućnosti. Ili smo sanjarili o dolazećim vremenima kada će sve to proći, a mi ćemo zagrliti ljubljena bića kad izađemo iz karantene, no taj trenutak nikad nije došao, jer nas je minulo iskustvo učinilo opreznima i zatvorenima u samo-očuvanju vlastitog prostora i granica.

Vedran Bukovina, ''Magic of Zagreb'', akril na lesonitu, 50x60 cm

Vedran Bukovina, ”Magic of Zagreb”, akril na lesonitu, 50×60 cm

Grad kao mjesto susreta i života ipak nam se ukazao na slikama Vedrana Bukovine, Patricije Purgar, Vande Jurković. Život koji vibrira na ulicama, sva ta vedrina ustreptale boje, šetači sa torbama i knjigom u ruci, parovi i biciklisti, dva mirna, a radoznala goluba……vizure mladosti koja u ritmu ulice traži nadahnuće trenutka, svjetlost i širinu. Suzana Gajdek i Mladen Žunjić prikazali su svoje gradove u kontrastnom koloritu, kroz koji se probijaju i duhovne poruke, poziv ka introspekciji i meditaciji, kada nas neki urbani motiv dotakne intimnim sjećanjem i povede nas u dubine bića, kroz protočne, a ipak promjenjive osjećaje, od strasne čežnje prema melankoliji, želji za smirajem u nekom sjenovitom kafiću uz baršunaste glasove jazz pjevačica. Ekspresije su to koje povezujemo i sa poezijom ili onom neuhvatljivom točkom budnosti, u zori između sna i jave.

Patricija Purgar, ''Susjedi iz Savske'', akril, 50x39,5 cm

Patricija Purgar, ”Susjedi iz Savske”, akril, 50×39,5 cm

Grad Juraja Jonkea nadrealan je, izrastao iz bijelih čaški cvjetova, bajkovit, sa skrivenim riznicama i potkrovljima, dok su Luka Koščak, Valentina Marđetko i Zlatko Isaković kroz osobni rukopis prikazali neke urbane motive u kojima se zgrade i tornjevi prostiru u daljini i zovu naš pogled da cjelovito obuhvati te složene kompozicije. Jutarnje i večernje izmaglice u djelima Andreje Dujnić Žmirić i Hrida Matića prate tok svjetlosti u vodi, obrise i sjene mosta, građevina, kupola, gdje arhitektonski oblici skladno uranjaju u prirodno okruženje. Aida Hebib Raguž se poigrala sa bjeličasto – sivkastim strukturama u kreiranju minimalističkih oblika koji asociraju na jedra brodica i galebova krila, dok je Matej Škarica sučelio detalje zgrada u perspektivi ispod sumračnog neba, kad se gradska vreva zgušnjava oko uličnih kafića i terasa.

Darija Dolanski Majdak, ‘’Džamija’’, ulje na platnu, 50x50 cm

Darija Dolanski Majdak, ‘’Džamija’’, ulje na platnu, 50×50 cm

Ležernost ritmova i zvukova, ponegdje kaotičnost u igri svjetla i tmine, sudaranju tonova, obline i oštrine, mala magnolija kao sjećanje i spomenik jednoj mladosti koja je bila pogažena u raznom ”trgovanju”, ljudi ponekad kao iz Štulićevih pjesama na Cvjetnom trgu 80-ih, opijeni ili izgubljeni u vremenu, dodiri generacija, naplavine dojmova.

Kad odemo iz naših gradova sanjajući o boljim mjestima, u osjećaju srodnosti ili odbačenosti, sebe ipak uvijek nosimo sa sobom u slikama koje su pričale priče na gradskim ulicama, o danas povrijeđenom gradu Zagrebu narušene strukture, koji je pamtio i bolje dane, a baš zato ga možda i više volimo. Prave ljubavi uvijek u sebi nose prolaznost i ranjivost, hrabrost jednako kao i poniznost, struju života i vizija što plamte iza građevina, jer gradovi nisu samo od materije, nego su i zbirka sjećanja njihovih stanovnika.

mr. art Krešimira Gojanović

 

Vanda Jurković, ''S trga'', akril na platnu, 50x70 cm

Vanda Jurković, ”S trga”, akril na platnu, 50×70 cm

 

Organizator: Narodno sveučilište Dubrava
Za organizatora: Željko Šturlić, ravnatelj
Galerija Kontrast, Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 2050-06
faks 2050-051
E-pošta: galerija@ns-dubrava.hr
Internetska adresa: www.ns-dubrava.hr
Voditelj Galerije: Svebor Vidmar
Savjet Galerije: Stanko Špoljarić, Marcela Munger, Svebor Vidmar
 
Urednik kataloga: Svebor Vidmar
Koncept izložbe i predgovor, likovni postav izložbe: Krešimira Gojanović
Dizajn i grafička priprema: Robert Štimec

Copyright © 2020. Narodno sveučilište Dubrava

Izložbu financijski podržava:

Grad Zagreb

 

 

 

Jedna misao o “”Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi”, izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Galeriji Kontrast

  1. Povratni ping: ”Zagrebački ljetni likovni salon 2020 – Urbani zapisi”, izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb u Galeriji Kontrast – Zagrebački likovni umjetnici

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.