HDLU Zagreb raspisuje trajni natječaj za prijem novih članova

HDLU Zagreb raspisuje trajni natječaj za upis novih članova, koji će se svake godine odvijati tijekom čitave godine, i umjetnici koji zadovolje strukovne kriterije biti će primljeni i upisani u udrugu kako budu pristupali natječaju – svaki mjesec na kraju mjeseca, o čemu će biti redovno obavješteni na svoje mail adrese.

Temeljem Članka 9. Statuta HDLU Zagreb, članstvo u udruzi može biti redovno i počasno.

Redovnim članom mogu postati:

– akademski slikari, kipari, grafičari i druge osobe, koje svoj doprinos suvremenom likovnom stvaralaštvu dokažu diplomom (hrvatskom ili nostrificiranom) jednog od priznatih studija likovnih (ili vizualnih) umjetničkih visokoškolskih ustanova, kod nas ili u inozemstvu.

– redovnim članom mogu postati i građani Republike Hrvatske koji se bave problemima likovne umjetnosti, kao što su likovni kritičari i povjesničari umjetnosti, koji prihvaćaju Statut HDLU Zagreb i također prilože odgovarajuću diplomu na uvid.

– ostali državljani Republike Hrvatske koji se bave likovnim stvaralačkim radom, koji na osobni zahtjev putem natječaja budu primljeni u članstvo, a ispunjavaju umjetničke kriterije strukovnih likovnih udruga.

– počasnim članom mogu postati državljani Republike Hrvatske i stranci koji imaju hrvatski OIB, a koji su svojim djelovanjem posebno pridonijeli razvoju i afirmaciji HDLU Zagreb.

Za pristup natječaju, potrebno je na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com poslati molbu sa slijedećim podacima:

1. Životopis umjetnika sa popisom dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja i umjetničkog djelovanja (skupne i samostalne izložbe), uz skeniranu diplomu, datum rođenja, mail adresu i adresu web stranice ako je umjetnik ima. Prilažu se i fotografije do 10 karakterističnih likovnih djela u attachmentu maila, uz natječajnu molbu.

2. Dokaz o državljanstvu (ili o prebivalištu).

3. Za umjetnike koji nemaju diplomu, uz detaljan popis umjetničkog djelovanja u zadnjih pet godina, potrebno je također priložiti i portfolio sa radovima umjetnika, koji može biti u virtualnom obliku kao web stranica ili 10-ak karakterističnih radova na fotografijama, priloženim uz životopis u attachmentu maila. Strukovnih izložbi u relevantnim galerijama treba biti najmanje 3 samostalne i/ili pet skupnih žiriranih u posljednjih pet godina.

4. Likovni kritičari i povjesničari umjetnosti uz diplomu prilažu do pet stručnih tekstova, recenzija, predgovora ili osvrta na održane izložbe o kojima su pisali.

***
Primljeni umjetnici koji zadovolje natječajne kriterije su obavezni platiti godišnju članarinu za godinu dana unaprijed od trenutka upisa u udrugu, koja iznosi 150 kuna za godinu dana članstva, i kad je plate, tada će biti upisani u Registar članova HDLU Zagreb, te će dobiti potvrdu o članstvu i člansku iskaznicu. Osim godišnje članarine od 150 kuna, u udruzi se ništa drugo ne plaća, sve potvrde i sudjelovanje u aktivnostima udruge za članove su besplatni.

Temeljem Članka 10. Statuta HDLU Zagreb, članom HDLU Zagreb se postaje upisom u Popis članova koji vodi predsjednik udruge. Popis članova vodi se elektronički i obavezno sadrži podatke o osobnom imenu člana, OIB-u, datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, te adresu stanovanja, broj telefona, mail adresu i adresu web stranice ako je član ima.

Komisija za prijem novih članova nije dužna obrazlagati svoje odluke pristupnicima natječaja.

Povlastice, prava i dužnosti koje imaju članovi HDLU Zagreb

1. HDLU Zagreb ima Status strukovne udruge, koja je ovlaštena od Ministarstva kulture da umjetnicima izdaje potvrde za porezne olakšice, što se može vidjeti na Popisu strukovnih umjetničkih udruga Ministarstva kulture, pod rednim brojem 22:

https://min-kulture.gov.hr/pristup-informacijama-16/popis-umjetnickih-strukovnih-udruga-na-temelju-cijih-potvrda-se-ostvaruju-porezne-olaksice/6367

2. Osim potvrda za porezne olakšice, HDLU Zagreb kao strukovna udruga svojim članovima piše Pisma preporuke za dobijanje ateljea, za mirovinski dodatak za profesionalne umjetnike, za dobijanje nekog posla ili angažmana, izložbenog prostora, umjetničke potpore, i sl.

3. HDLU Zagreb svakog četvrtka u godini, a po potrebi i češće za svoje članove organizira Online savjetovalište za individualna savjetovanja sa umjetnicima, kroz različite teme Savjetovališta:

– Planiranje karijere za mlade likovne umjetnike

– Vizualne komunikacije i kulturni marketing za profesionalne umjetnike

– ”Sve ono što vam profesori nisu rekli” – mentorski rad sa mladim profesionalnim umjetnicima, koji imaju problema da se snađu u struci nakon izlaska sa domaćih umjetničkih akademija

Ostale teme sa kojima se bavimo u Savjetovalištu HDLU Zagreb mogu se vidjeti ovdje.

4. Pomažemo mladim umjetnicima kod organizacije njihovih samostalnih izložbi, također i kod promocije njihovih samostalnih izložbi na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, portalu HDLU Zagreb, facebook stranici ”Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb”, kao i u drugim medijima sa kojima surađujemo.

Također mladi umjetnici do 30. godine starosti ako se učlane u HDLU Zagreb, u toku godine mogu dobiti jednu besplatnu likovnu recenziju povodom svoje samostalne izložbe.

5. Kako je ova pandemija 2020. godine ugrozila rad mnogih domaćih galerija, muzeja i likovnih umjetnika, umjetnicima, našim članovima u budućnosti nudimo mogućnost da ukoliko im neka samostalna izložba bude otkazana radi sigurnosnih zdravstvenih mjera, takvu izložbu umjetnika onda možemo prikazati virtualno, odnosno u online prezentaciji na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”. Neke naše virtualne izložbe iz 2020. godine mogu se vidjeti na poveznici.

6. Članovi HDLU Zagreb imaju pravo besplatno sudjelovati na izložbama (‘realnim’ i virtualnim), edukativnim radionicama i ostalim aktivnostima u organizaciji HDLU Zagreb. Naše do sada organizirane izložbe mogu se vidjeti ovdje.

7. Članovi HDLU Zagreb imaju pravo svoje strukovne tekstove i različite recenzije objavljivati na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”.

8. Članovi HDLU Zagreb dobijaju savjetodavnu podršku na različitim natječajima za javne dotacije, kod osmišljavanja, predlaganja i provođenja kulturnih i umjetničkih projekata.

9. Članovi po želji sudjeluju na Godišnjoj skupštini udruge i ostalim sastancima članova udruge, te su putem izvještaja transparentno informirani o stanju i problemima u udruzi, sa mogućnošću da predlažu različite strategije razvoja udruge i aktiviraju se po želji i u Strukovnom savjetu udruge HDLU Zagreb.

***
Važna napomena: HDLU Zagreb se 2015. godine odvojio od HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona kao samostalno i nezavisno društvo zagrebačkih likovnih umjetnika i njihovih prijatelja. Mi surađujemo sa članovima svih HDLU-ova u Hrvatskoj koji s nama žele surađivati, no sa upravom HDLU-a u Meštrovićevom paviljonu nemamo nikakve veze i nikakvog posla s njima i ne želimo imati, te tako HDLU Zagreb i HDLU iz Meštrovićevog paviljona u Zagrebu od 2015. funkcioniraju kao dva potpuno odvojena društva.

No ukoliko su neki članovi HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona nezadovoljni stanjem u svojoj udruzi, pozivamo ih da se dođu učlaniti u naš HDLU Zagreb, kako bismo zajednički i afirmativno unijeli neke pozitivne promjene na hrvatskoj likovnoj sceni, u smislu razvijanja veće suradnje i solidarnosti između svih hrvatskih likovnih umjetnika.

U vezi svih dodatnih informacija, možete se javiti na mail: hdlu.zagreb@outlook.com

 

Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb
Robert Štimec, dopredsjednik HDLU Zagreb
098 429 278

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.