25. međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020 na temu ”Kuhinja”

1. nagrada Mojmir Mihatov (Hrvatska)

1. nagrada Mojmir Mihatov (Hrvatska)

25. međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020 na temu ”Kuhinja” (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering…..) biti će postavljena u Galeriji Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4, Zagreb) od utorka 17. studenog do nedjelje 29. studenog 2020.

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane, pa tako i 25. međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je kuhinja i sagledana je iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti. Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih.

2. nagrada Grigori Katz (Izrael)

2. nagrada Grigori Katz (Izrael)

Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18), Ukrajine (17)..…Tiskan je i  kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe.

Kao i većina svjetskih festivala karikature, tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.

Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikature, kao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje, od 11 do 19 sati.

Pobjednici:

3. nagrada Javad Takjoo (Iran)

3. nagrada Javad Takjoo (Iran)

Prva nagrada – Mojmir Mihatov, Hrvatska / Croatia
Druga nagrada – Grigori Katz, Izrael / Israel
Treća nagrada – Javad Takjoo, Iran / Iran

Posebna priznanja:

Frano Cebalo, Hrvatska
Juan G. Benavides Formas, Španjolska
Valentin Georgiev, Bugarska
Oleg Gutsol, Ukrajina
Pal Lephaft, Srbija

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.