Nova akcija HDLU Zagreb: vratimo Meštrovićev paviljon likovnim umjetnicima Zagreba i Hrvatske!

Ovog ljeta u HDLU Zagreb imali smo puno posla informirajući razne institucije u našem gradu i državi oko problema sa Meštrovićevim paviljonom i izbacivanjem zagrebačkih likovnih umjetnika iz njega, što su radili Ivana Andabaka, Tomislav Buntak i Josip Zanki pod vladavinom Milana Bandića u Zagrebu i njegovih pročelnika za kulturu i upravljanje gradskom imovinom, koji su probleme sustavno gurali pod tepih.

Naime, prema starom ugovoru sa gradom Zagrebom, prostori Meštrovićevog paviljona nisu se smjeli davati u podnajam, odnosno podzakup, a usprkos tome, ravnateljice HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona prodavale su zagrebačkim likovnim umjetnicima u njihovom vlastitom domu mjesta za štandove, naplaćivale umjetnicima kotizacije za sudjelovanje na javno dotiranim izložbama, te na vrlo čudan način, bez ikakvog reda, logike i nadzora, naplaćivale ulaznice likovnim umjetnicima, članovima drugih gradskih i županijskih HDLU-ova na ovom Popisu strukovnih udruga od broja 14 do 22 – na linku. Zbog svih tih nepravilnosti i kršenja ugovora sa gradom, 2015. godine se od HDLU-a iz Meštrovićevog paviljona odvojio naš HDLU Zagreb kao samostalno i nezavisno društvo zagrebačkih likovnih umjetnika.

Odmah smo tada tražili i od Gradskog ureda za upravljanje imovinom, Gradskog ureda za kulturu i nadležnih Bandićevih pročelnika da se sredi taj nered i kaos u Meštrovićevom paviljonu, također da se zaustavi i parazitiranje na zagrebačkim likovnim umjetnicima, koji u svom vlastitom ”domu” moraju plaćati razne namete njihovim ravnateljicama i upravi.

Međutim, Bandićevi nadležni pročelnici ne samo da nisu htjeli srediti te probleme, nego je odjednom donešena odluka da se Meštrovićev paviljon preda državi, pri čemu je Milan Bandić sa ravnateljicom HDLU-a, Ivanom Andabakom napisao vrlo čudnu nagodbu, u kojoj se čini da je on upravi HDLU-a oprostio neke velike dugove. A istovremeno je krenuo teror nad zagrebačkim likovnim umjetnicima i članovima našeg HDLU Zagreb, koji su sustavno izbacivani iz Meštrovićevog paviljona. Tu nagodbu između Andabake i Bandića proslijedili smo na više nadležnih mjesta, novoj vlasti u Zagrebu, da se istraži koliko je tu sve bilo zakonito, i kakvi su to dugovi što je njima Bandić oprostio?? Iz Ureda za upravljanje imovinom rečeno nam je da će oni to proučiti i napisati nam odgovor.

Također, u Hrvatskoj danas imamo ukupno 10 HDLU-ova, ali pravo na korištenje Meštrovićevog paviljona od HDZ-ovih ministara državne imovine – bez javnog natječaja – dobio je samo Buntakov i Andabakin HDLU, u vezi čega smo više puta pisali i ministrima državne imovine i ministrici Obuljen Koržinek, no i oni, kao što je to svojedobno radio i Bandić i njegovi pročelnici, guraju probleme pod tepih i ne žele umjetnicima objasniti zašto bi samo Andabaka i Buntak koristili Meštrovićev paviljon, kada su po zakonu svi današnji HDLU-ovi ravnopravni i jednaki kao strukovne udruge?? Upozorili smo i ministricu Obuljen Koržinek više puta, i pismeno i na dva sastanka da Ivana Andabaka sa Buntakom izbacuje likovne umjetnike iz Meštrovićevog paviljona i još im naplaćuje i ulaznice u paviljon, bez ikakvog reda i smisla: nekima naplaćuje skuplje, nekima jeftinije, a kad piše izvještaje Ministarstvu kulture i medija, što smo već pokazali i na našoj facebook stranici, ta ravnateljica prikriva Ministarstvu da je prodavala ulaznice na bijenalima slikarstva!!

U vezi tog problema sa Meštrovićevim paviljonom, suočili smo se sa velikim neredom, nebrigom, da ne kažemo i anarhijom koja je vladala u sektoru kulture te ”Bandić – HDZ” koalicije, da su praktički svi s kojima smo komunicirali i podastirali im i dokaze i valjane argumente proteklih godina, ipak okretali glave od problema, gurali probleme pod tepih, zatvarali oči pred očitim nepravilnostima i ignorirali nepravde prema likovnim umjetnicima Zagreba i Hrvatske, kao i sustavnu privatizaciju njihovog Doma likovnih umjetnika.

S druge strane, moramo ipak pohvaliti novu vlast u Zagrebu, obratili smo se na nekoliko mjesta, i Uredu gradonačelnika i Gradskom uredu za kulturu i Uredu za upravljanje imovinom i gradskoj skupštini, te smo odmah i bez otezanja dobili neke odgovore, i neke stvari su se pokrenule sa mrtve točke, dobijamo i odgovore na neka pitanja od v.d. pročelnice Ureda za kulturu, a koji su nam prije nje pod bivšim pročelnicima godinama bilI zatajeni! Otkrili smo i jednu nepravilnost u Gradskom uredu za kulturu oko dodjele sredstava za redovne djelatnosti udruga u kulturi koje se financiraju pod ‘likovnom djelatnošću’, te odmah istaknuli problem nadležnoj pročelnici i Uredu gradonačelnika. Također je o svim tim problemima ‘povrede ravnopravnosti’ kod dodjele Meštrovićevog paviljona obavještena i Pučka pravobraniteljica, a razmišljamo čak i o podnošenju nekih kaznenih prijava, o čemu konsultiramo odvjetnika.

Naš stav od HDLU Zagreb je slijedeći i od ovoga nećemo odustati, ma kako velike prepreke bile u pitanju: želimo potpuni prestanak privatizacije Meštrovićevog paviljona, da se ta zgrada prestane pretvarati u ”korporaciju Ivane Andabake i Tomislava Buntaka”, te da se vrati na korištenje svim hrvatskim likovnim umjetnicima iz svih HDLU-ova, da što više profesionalnih likovnih umjetnika imaju pravo doći u svoj Dom likovnih umjetnika da ga besplatno koriste, sa svojim izložbama, radionicama, sastancima i ostalim aktivnostima.

Ne želimo više da sa tom zgradom na mutan način upravlja par ‘podobnih’ profesora sa ALU Zagreb uz zaštitu ”HDZ – Bandić koalicije”, nego želimo da politika izađe iz Meštrovićevog paviljoma, da paviljonom upravljaju iskusni i pošteni samostalni umjetnici, koji će otvoriti vrata što većem broju svojih kolega, a također želimo konačno i jednu temeljitu reviziju u Meštrovićevom paviljonu, da se od tamo izvadi na svjetlo tko je sve u toj udruzi ”peglao” kartice u zadnjem desetljeću i trošio i po 500 000 kuna na tzv. ”službena putovanja” godišnje, dok su mnogi likovni umjetnici gladovali i nisu imali uopće ni pristupa u svoj tzv. ”dom” likovnih umjetnika!

I tko god je u našem gradu i državi bio pošten od likovnih umjetnika i vrijedno, zakonito radio svoj posao, nema se čega plašiti pred ovim zahtjevima. Svima će nam biti bolje ako si što prije rasčistimo taj kaos i nered na našoj likovnoj sceni, te uvedemo jasne i pravedne kriterije za sve likovne umjetnike, uz obaveznu socijalnu notu, da se uvijek i najprije pomogne onim najugroženijima.   (mr. art Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.