Poziv na 3. Zagrebački festival crteža i besplatne kreativne radionice u sklopu festivala u organizaciji HDLU Zagreb

Službeno otvorenje ”3. Zagrebačkog festivala crteža” na koje vas pozivamo, održati će se u petak, 1. 10. 2021. u 12 sati u InArt galeriji (MO Trnsko, Trnsko 34 a, Zagreb), uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Festival će za posjetitelje biti otvoren od 1. 10. do 3. 10. 2021., svaki dan od 12 do 17 sati. Festival će se održati uz financijsku podršku Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu.

Na pratećoj izložbi 3. Zagrebačkog festivala crteža sudjeluju: Nataša Ač, Vedran Bukovina, Antonija Cesarec, Andrea Cihlar, Marija Čingel, Darija Dolanski Majdak, Krešimira Gojanović, Paolo Patrick Hrga, Juraj Jonke, Ivana Kolić, Luka Koščak, Rada Marković, Mirjana Marović, Jelena Martinović, Ivana Mikulić, Tena Naglić, Marina Popović, Tin Samaržija, Jasenka Smrekar, Alenka Tominac, Ljiljana Tršan, Dominik Višnjić.

Virtualnu prezentaciju izložbe crteža ovogodišnjeg Festivala možete pogledati ovdje.

3. Zagrebački festival crteža – Avantura

Mirjana Marović, "Spoznaja", crtež crnom kemijskom, 41x 29 cm

Mirjana Marović, “Spoznaja”, crtež crnom kemijskom, 41x 29 cm

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb u listopadu 2021. organizira 3. Zagrebački festival crteža, ove godine sa temom festivala ‘’Avantura’’, kroz koju smo željeli uroniti u prostor crtačke imaginacije, povezujući i sučeljavajući različite likovne rukopise u avanturama prirode, samootkrivanja, samospoznavanja i usavršavanja u kreativnom procesu. Eksperimentirajući sa različitim materijalima, istovremeno smo željeli istražiti što sve crtež može biti: crtački dnevnik, ilustracija, strip, poetsko – crtački zapis, likovni jezik metafora, brza i spontana skica ili složena kompozicijska studija.

Crtež kao temelj i početak svake slike definira i naše unutarnje svijetove: procese aktivnog razmišljanja (Višnjić) sa kojima radoznalo otkrivamo zagonetke svijeta oko nas, raščlanjujemo prostor susreta odvojenih elemenata koji tvore cjelinu (Cesarec), ili kroz apstraktno bujanje različitih oblika i raspršenih čestica pratimo unutarnje vibracije (Samaržija, Bukovina, Cihlar, Marović, Tršan). Crtežom pričamo i priče kroz strip (Naglić) ili bajku i mit (Ač, Marković, Gojanović, Mikulić), susrećemo se sa prirodom (Martinović, Kolić, Smrekar, Tominac, Čingel), istražujemo doživljaj tjelesnosti (Hrga, Popović) i osobni jezik simbola (Dolanski Majdak, Koščak, Jonke).

Tin Samaržija, ''Kompozicija I'', crtež rapidografom, 50x70 cm

Tin Samaržija, ”Kompozicija I”, crtež rapidografom, 50×70 cm

Istovremeno su ovakvi crtački  susreti važni da sučelimo i autorske pristupe od minimalističke geste do raskošnih, monumentalnih kompozicija, od tradicionalnog ka modernom i obratno, kroz vizuru različitih generacija koje ilustriraju svoje crtačke pustolovine, negdje samo kroz škrtu crnu liniju na bjelini papira, negdje opet i kroz mnoštvo boja sa crtaćim sredstvima tuša i flomastera ili akvareliranog crteža, kroz ornamente i stilizacije, kontraste svjetla i sjene ili likovnih formi i napisanih riječi.

Sve je tu dopušteno, sve je proces, istraživanje, put bez očekivanja konačnog rezultata i savršenstva, gdje autentičnost autora postaje važnija od uklapanja u suvremene trendove, odnosno sa tom strastvenom željom da slijedi svoj rukopis kao ‘bioritam’ unutarnjih stanja, svaki autor gradi tu ‘’suvremenost’’, što spaja vanjske utjecaje sa osobnim viđenjima, odgovor umjetnika na sve one izazove koji ga danas zapljuskuju i koji se transcendiraju u meditativnom procesu ispisivanja linija, mreža i oblika, sa kojima se gradi nova realnost, krećući iz ničega, od praznine prema razgranatoj strukturi misli, emocija i spontanih intuitivnih uvida. Crtež tako postaje i put prema cjelovitosti, on osvjetljava nespoznato u nama, proširuje našu percepciju, želju za neotkrivenim obzorjima, uravnotežuje u nama sposobnost nesputane igre i svjesne kontrole, fokusirane u težnji oblikovanja unutarnjeg Svemira.

Krešimira Gojanović, ''Putevi lutajuće mačke 2021'', tuš / akvarel na papiru, 50x40 cm

Krešimira Gojanović, ”Putevi lutajuće mačke 2021”, tuš / akvarel na papiru, 50×40 cm

I ove godine po treći put družimo se na Zagrebačkom festivalu crteža, sa željom da okupimo što više stvaraoca i ljubitelja umjetnosti koji sa nama žele razvijati i usavršavati svoja crtačka umijeća, pa će tako kroz tri dana festivala, posjetitelji u InArt galeriji (Trnsko 34 a, Zagreb) moći razgledati izložbu crteža 22 umjetnika i sudjelovati na besplatnim kreativnim radionicama posvećenim crtežu, koje će umjetnici voditi sa građanima i djecom. Kako na radionicama budu nastajala nova djela polaznika radionica, i ona će se postavljati na izložbi uz radove umjetnika, te će polaznici radionica biti predstavljeni i u velikoj virtualnoj prezentaciji na portalu ‘’Zagrebački likovni umjetnici’’, kako bi se sa događanjima na festivalu upoznala i publika izvan Zagreba.

Program 3. Zagrebačkog festivala crteža u InArt galeriji održati će se u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. Broj sudionika na radionicama je ograničen, no imati ćemo i mogućnost za one koji su željeli sudjelovati, a nije bilo dovoljno mjesta: njima će na festivalu biti podijeljeni besplatni materijali za rad i svoje radove moći će, uz naputke voditelja radionica, napraviti kod kuće, te prema osobnoj želji donijeti ih na festival, da bi od voditelja radionica dobili upute i savjete u kojem smjeru dalje da razvijaju svoje crtačke vještine.


Marija Čingel, ''Ljetne vibre 1'', uljni pastel, 46x60 cm

Marija Čingel, ”Ljetne vibre 1”, uljni pastel, 46×60 cm

Sve zainteresirane za sudjelovanje na Festivalu crteža, kroz radionice ili konzultacije sa voditeljima kreativnih radionica, molimo da nam se na vrijeme prijave do 28. 9. 2021. na e-mail hdlu.zagreb@outlook.com

Sve radionice i materijali na njima besplatni su za polaznike radionica i posjetitelje festivala.


Program 3. Zagrebačkog festivala crteža sa ovogodišnjom temom festivala ”Avantura”:

1. Nakon otvorenja festivala, razgovor i druženje sa umjetnicima u petak, 1. listopada 2021. od 12 do 14 sati u prostorima InArt galerije (MO Trnsko, Trnsko 34a, Zagreb).

2. Radionica ”Putovanje kroz vrijeme i prostor – autobiografske strip avanture” održati će se također u petak, 1. 10. 2021. od 14 do 17 sati u prostoru InArt galerije, a na njoj će polaznici dobiti predloške strip tabli, na kojima će kreirati kratke strip forme sa motivima iz osobnog života, doživljaja i putovanja, učeći se pojednostavljenim, odnosno stiliziranim prikazima kompozicije i likova, autoportretu kroz strip formu, kreiranju interakcije likova u prostoru i njihovih dijaloga. Mlađi polaznici uz pomoć voditelja radionica moći će crtati i svoju dječiju slikovnicu i plakat sa temama prilagođenim njihovom uzrastu.

Tena Naglić, ''Bio je samo san'', strip - tuš, pero i alkoholni flomasteri, 41,5 x 28,5 cm

Tena Naglić, ”Bio je samo san”, strip – tuš, pero i alkoholni flomasteri, 41,5 x 28,5 cm

3. U subotu, 2. listopada 2021. od 12 do 17 sati na rasporedu su dvije radionice, po izboru polaznika:

a./ Radionica ‘’Poetske ilustracije’’ na kojoj će polaznici ilustrirati poeziju, svoju vlastitu ili od nekih pjesnika po svim izboru, te će učiti pisati i haiku poeziju, ilustriranu sa crtačkim haigama.

b./ Radionica ”Putevima unutarnjeg ritma” namijenjena je mladima i odraslima, sa ciljem istraživanja crtačkih materijala, otkrivanja i razvijanja osobnog crtačkog rukopisa i likovnog izražavanja različitih emocionalnih stanja kroz crtačke kompozicije.

4. U nedjelju, 3. listopada 2021. od 12 do 15 sati održati će se ”Crtačke konzultacije”, na koje građani i njihova djeca, kao i različiti umjetnici mogu donijeti svoje crteže, te razgovarati sa voditeljima kreativnih radionica kako da ubuduće razvijaju svoje crtačke vještine, upoznaju nove materijale i pristupe.

– Također, u nedjelju 3. listopada, od 12 do 17 sati održati će se u prostorima InArt galerije i besplatna razmjena umjetničkih knjiga, kataloga, publikacija i stripova.


Prateća virtualna izložba 3. Zagrebačkog festivala crteža

 


Organizatori festivala:
HDLU Zagreb i voditeljice projekata Krešimira Gojanović i Ivana Kolić

e-mail: hdlu.zagreb@outlook.com
mob.: 098/ 429 278

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Nataša Ač, Vedran Bukovina, Antonija Cesarec, Andrea Cihlar, Marija Čingel, Darija Dolanski Majdak, Paolo Patrick Hrga, Juraj Jonke, Ivana Kolić, Luka Koščak, Rada Marković, Mirjana Marović, Jelena Martinović, Ivana Mikulić, Tena Naglić, Marina Popović, Tin Samaržija, Jasenka Smrekar, Alenka Tominac, Ljiljana Tršan, Dominik Višnjić.

Partnerska podrška:
MO Trnsko i udruga InArt

Medijski pokrovitelj festivala:
Portal ”Zagrebački likovni umjetnici”
https://likumzg.wordpress.com/

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.