Samostalna izložba Andree Cihlar i Jasmine Jakopanec u Galeriji Oblok

U Galeriji Oblok (Trg D. Domjanića 6 – Knjižnica Sesvete, Sesvete), 7. ožujka 2022. u 18 sati otvara se samostalna izložba Andree Cihlar i Jasmine Jakopanec pod nazivom ”Neizvjesnost u neizvjesnom”. Izložba se može pogledati do 31. ožujka 2022.

O autoricama:

Jasmina Jakopanec rođena je 1992. godine u Varaždinu. Godine 2017. diplomirala je primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija, od kojih su najznačajnije 47. ZILIK i Privrednikova kolonija 2020. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada, diploma i zahvalnica, a najznačajnije su: Rektorova nagrada za najbolji umjetnički rad i Nagrada akademije za najbolji rad u novim medijima 2016. godine. Početkom ove godine je svoj umjetnički i volonterski rad predstavila u emisiji o kulturi i umjetnosti – KolibriS. Samostalno je izlagala u Rijeci, Varaždinu, Splitu, Zagrebu, Karlovcu i Kranju, a značajniji projekti su: Priče o nama, Život jedne slike i Naši doživljaji. Sudjelovala je na raznim grupnim izložbama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Udruge mladih UMAMI Vinica, HDLU-a i HDLU-a Varaždin.

www: jasminajakopanec.wixsite.com/jjakopanec
Email: jasminaninajakopanec@gmail.com

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu. Godine 2017. diplomirala je slikarstvo, a 2018. godine kiparstvo (usmjerenje mala plastika i medaljarstvo) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija (47. ZILIK i Privrednikova likovna kolonija 2020. godine). Vodila je različite umjetničke radionice, a neke od njih su “Dvosmisao” u školi primijenjenih umjetnost i dizajna u Zagrebu te “Konstrukcije i reljefi” i “Slaganje objekta” na 48. ZILIK-u u Karlovcu. Krajem prošle godine je svoj umjetnički rad predstavila u emisiji o kulturi i umjetnosti – KolibriS. Najznačajnije samostalne izložbe su “Žongleri” i “Umjetnost življenja” u Zagrebu. Do sada je izlagala na različitim grupnim izložbama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a Zagreb.

www: andrea.cihlar.biz/
Email: andrea.cihlar@gmail.com


Predgovor izložbi

Pojavom pandemije te potresa u Zagrebu i okolici, sve se promijenilo. Svi smo se pronašli u istim nesretnim okolnostima te smo postali zabrinuti, a vrijeme, odluke i situacije postale su čista neizvjesnost. Naše životne okolnosti sasvim su se izmijenile.

Kako se suočiti s novim okolnostima?
Kako živjeti s do tada nepoznatim pravilima, odnosno novim pravilima?

Suočavanje s tim okolnostima potaknulo nas je na zajedničko djelovanje te smo putem umjetnosti kao igre željele zadržati pozitivan duh.

Ovaj projekt smo započele s ciljem određenog oslobađanja kroz likovnost i veliko međusobno povjerenje. Svaka od nas napravila je radove na kojima smo, s obzirom na osobni način izražavanja, ostavile svoj karakterističan trag na papiru. Jedna je svoj rad usmjerila na mrlje i kolorizam, a druga na linije i oblike. Tim ludističkim pristupom prilagodile smo se okolnostima te je izvedba radova u svojoj osnovi temeljena na prethodno određenim ”pravilima” i ”granicama”, gdje je tijek i ishod, unatoč inicijativi sudionikove slobode, potpuno neizvjestan.

Pridržavanje epidemioloških mjera opreza okrenule smo u dio ”igre” te se naša suradnja svodila na međusobno slanje fizički izvedenih radova putem pošte. Nastali radovi istovremeno djeluju kao međusobna vrsta komunikacije, no ujedno i kao odraz našeg mentalnog zdravlja u doba korone, gdje smo jedna drugoj bile podrška. Nakon prve suradnje ”Komunikacija 1” u 2020. godini, uslijedio je i nastavak naše suradnje kroz drugi dio projekta pod nazivom ”Komunikacija 2” u 2021. godini.

Ovo iskustvo nam je doprinijelo kako u umjetničkom tako i u emotivnom aspektu. Djelovalo je i kao osobni izazov u kojem smo se na temelju povjerenja suočavale sa zadiranjem u tuđu intimu. Kroz zajednički bijeg u svijet imaginacije, usredotočile smo svoju pažnju na nešto pozitivno i uzbudljivo, te u konačnici, time osjetile potpunu slobodu u likovnom izražavanju.

Prema riječima autorica

Katalog

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.