Održana 8. Međunarodna likovna kolonija Borovica

7. 6. 2022. Osma međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je jučer u popodnevnim satima. U prethodna četiri dana slikari iz cijele regije stvarali su umjetnička djela u grafičkoj i slikarskoj radionici na otvorenom, u čarobnom proljetnom ambijentu sela Borovice.

Od prvog saziva, ova kolonija noseći naziv ”Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ okuplja umjetnike iz regije, promičući identitet Vareša, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno- povijesnih vrijednosti ovog kraja.

Na koloniji su sudjelovali: Krzysztof Bartnik (Poljska), Petra Jovanovska (Češka), Miroslav Majkić (Srbija), Robert Kormoš (Mađarska), Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), Slađana Zubić (Hrvatska), Valentina Grubačević (Hrvatska), Mario Parić (Hrvatska), Jerca Šantej (Slovenija), Tatjana Mijatović (Slovenija), Višeslav Lučić (Bosna i Hercegovina), Alisa Teletović (Bosna i Hercegovina) i Stjepan Šimić Pepi, urednik i voditelj ove kolonije.

Na radionicama kolonije napravljeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerojatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 uradaka, od kojih je jedan poliptih na 12 ploča. Radovi sa osme likovne kolonije postavljeni su na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici.

Sudionike kolonije i UG ”Naš dom Borovica” kao domaćina ovog okupljanja, svojim posjetom su podržali načelnik općine Zdravko Marošević, vareški pisci Željko Ivanković i Mladenko Marijanović, a večeri su glazbom upotpunili profesor Igor Hinger, Mihael Šimić i Mladi vareški tamburaši.

U znak zahvalnosti za smještaj u Župnom dvoru tijekom kolonije, sudionici H. M. Peruzović i V. Lučić su ispred svih kolega u ovom sazivu, darivali župnika Don Vladu Vrepca jednom svojom slikom i grafikom. Radove sa ove kolonije biti će prikazani na više izložbi u BiH tijekom ove godine, očekujemo izradu kataloga, a od kolovoza do listopada planirana je i kiparska radionica kao poseban dio Art Colony Borovica 2022. – ističu organizatori.

Organizaciju ove kolonije poduprli su Općina Vareš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i šport Ze-Do županije i Federalno ministarstvo kulture i športa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.