“10 godina s Vama“ – skupna izložba umjetnika okupljenih oko portala Ludvig dizajn u Slovenskom domu u Zagrebu

Andrea Stanić, ''Ispod površine 23'', ulje na platnu, zlatni listići, 80x60 cm

Andrea Stanić, ”Ispod površine 23”, ulje na platnu, zlatni listići, 80×60 cm

Povodom desete obljetnice portala Ludvig dizajn, u srijedu, 11. siječnja 2023. u 19 sati u Galeriji Slovenskog doma (Masarykova 13, Zagreb), otvara se skupna izložba slika i skulptura ”10 godina s Vama”.

Na izložbi izlažu autorice/i: Julijana Aradi Jully, Marijana Ceranić, Mira Čikardić, Valentina Dujela, Oste Erceg, Kristina Graff, Vesna Grgičin, Marija Hećimović, Zoran Hercigonja, Dijana Kadić, Veseljka Kos, Danica Kuštrak, Snježana Mayer, Gordana Marijić, Tatjana Matešić Šimić, Marina Novoselec, Janka Pokupec, Davorka Radočaj, Zdenka Resar, Dijana Savić, Ružica Skoko, Jasenka Smrekar, Nela Stamenović, Andrea Stanić, Marija Tokić, Ljiljana Tršan, Irina Voloshina Hrdelja, Vesna Zvonarević, Zvjezdana Žužić.

Jasenka Smrekar, ''Razgovor s lastavicama'', akril, 50x60 cm

Jasenka Smrekar, ”Razgovor s lastavicama”, akril, 50×60 cm

U siječnju 2023. u Slovenskom domu u Zagrebu slavi se deseta godišnjica postojanja portala Ludvig dizajn i povodom toga se održava skupna izložba umjetnika u organizaciji Željka Bedića, glavnog urednika i pokretača portala Ludvig dizajn, koji je okupio veliki broj umjetnika različitih likovnih izraza iz Hrvatske i šire. Na tragu suvremenih trendova prezentacije domaćih umjetnika na internetu, portal Ludvig dizajn predstavio je preko 500 umjetnika u online galerijama, najavio brojne izložbe i kulturna događanja, ostvarujući preko 1 500 000 pregleda posjetitelja iz svih krajeva svijeta kroz desetljeće postojanja, uz 50 organiziranih izložbi radova brojnih slikara i fotografa u nekoliko zagrebačkih izložbenih prostora.

Umjetnici okupljeni oko portala Ludvig dizajn tako se kontinuirano druže, razmjenjuju iskustva i preko društvenih mreža gdje predstavljaju svoje recentne radove, stalno usavršavajući svoj likovni rukopis, kao i kontakt sa publikom, a što je sve danas neophodno umjetnicima da budu prepoznatljiviji u novom medijskom okruženju, koje istovremeno donosi i šire mogućnosti prezentacije i povezivanja. Naime, tradicionalne izložbe u nekom fizičkom gradskom prostoru, a koje nisu prezentirane i online, može vidjeti samo publika iz tog grada, no ako su takve izložbe istovremeno vidljive i na internetu, na nekom specijaliziranom portalu koji posjećuje likovna i kulturna publika, umjetnici imaju puno više šansi da razviju korisne kontakte sa ljubiteljima umjetnosti i kolekcionarima iz brojnih drugih gradova, pa i država izvan Hrvatske. Upravo u tome i jeste najveća vrijednost umjetničkih portala, jer trajno i na vidljiviji način arhiviraju i prezentiraju umjetničku produkciju nekog naroda, lokalnog ili regionalnog okruženja, dajući nam široki pregled stilova, tema i sadržaja kojima teže suvremeni umjetnici.

Ružica Skoko, "Sloboda", akril na platnu, 70×50 cm

Ružica Skoko, “Sloboda”, akril na platnu, 70×50 cm

Tako ćemo na izložbi u Slovenskom domu moći vidjeti umjetnike koji u svoj fokus stavljaju ljudsko tijelo, poput minuciozno definiranog ženskog akta Danice Kuštrak i ekspresivnog prikaza torza golog muškarca na slici Dijane Kadić, ili različitih figura u prostoru na slici Dijane Savić, gdje iz dramatičnog susreta svjetla i sjene izranja plesni par u klasičnom baletu. Ljudsku figuru još slika i Zvjezdana Žužić na slici “Vodonoša”, gdje se plavičasti tonovi vode reflektiraju na odjeći tradicionalno obučene djevojke, kao i na slici Mire Čikardić, “Djetinjstvo na selu”, na kojoj je uhvaćen spontani smijeh djevojčice u susretu sa domaćom životinjom. Marijana Ceranić prikazuje vitku figuru žene u plavoj haljini kroz centralnu kompoziciju u sjedećem položaju, a Marina Novoselec predstavlja nam stilizirani lik “Popart djevojke”, koju doživljavamo kao modnu ikonu iz popularnog magazina. Kristina Graff slika Charlia Chaplina u melankoličnim, zagasito pastelnim tonovima, a Snježana Mayer maštovito se poigrala sa likom ‘Morske princeze’, čije obrise uokviruju ribe, školjke i ostala bića podmorja.

Dio umjetnika i na ovoj izložbi posvetio se prizorima iz prirode: Irina Voloshina Hrdelja dočarava nam kolorističke transformacije od zlaćeno narančaste prema zagasito crvenoj boji jesenjeg drvoreda, a Ljiljana Tršan sa transparentnim namazima kroz koje prosijava svjetlosna bjelina, prikazuje nam obrise kamenih otočića usred namreškanog mora. “Jesen na jezeru” Zdenke Resar minimalistička je kompozicija gdje se tamni obrisi ogoljelog drveća uzdižu iznad površine ovlaš tonirane vode, dok se bajkoviti ‘Plavi grad’ Nele Stamenović oblikuje u tirkiznom plavetnilu njezine palete. I Tatjana Matešić Šimić slika jesen u mrljama i strukturama koje podsjećaju na korjenje drveća, dok Veseljka Kos svoju zimu opisuje akvarelnim potezima sivkasto plavih i blijedo smeđih tonova, koji sjenčaju prostore snježne ravnice u perspektivi.

Gordana Marijić, ''Koloplet života'', akril na platnu, 70x50 cm

Gordana Marijić, ”Koloplet života”, akril na platnu, 70×50 cm

Snažno deblo na slici Vesne Grgičin ,”Gospodarica vremena”, donosi nam slutnju samotnog spokoja prirode, a Vesna Zvonarević suton na moru prikazuje kroz igru refleksija zalazećeg sunca preko valovite morske površine. Valentina Dujela slika detalje zarđalog lanca i brodskog konopca u prozirnoj vodi, dok nam Gordana Marijić sa gusto prepletenim granjem približava krvotok života, mrežu neraskidivo povezanih žilica i korjenja, a Marija Hećimović također istražuje strukture granja na šipkovom drvetu. Davorka Radočaj na pozadini oblačnog neba dočarava nam let galeba, a Jasenka Smrekar na slici “Razgovor s lastavicama” prikazuje žamor ptica u skrovitom gnjezdu, dok nas glava konja na slici Zorana Hercigonje posmatra sa nepomičnim, sjajnim okom. Na slici Janke Pokupec, dvorac Lužnica ogleda se u tamnoplavoj vodi, a Marija Tokić vraća nas u prošlost snježnog grada sa slikom “Zimsko jutro 1945”.

Dio autorica na izložbi predstavlja nam se i sa apstraktnim slikarskim rukopisom poput Andree Stanić sa slikom “Ispod površine 23”, gdje se žuta boja rasprskava u kontrastnom preplitanju sa sivo smeđim plohama, a “Kompozicija” Julijane Aradi Jully podsjeća nas na ledene sige usred neke špilje. Oste Erceg na slici “Covid 19” poigrala se sa nemirnim ritmovima, gustim prožimanjem linija i ploha u tkivu slike, a Ružica Skoko na slici “Sloboda” kombinira kružne oblike u centru kompozicije sa zrakastim putanjama boje, koje se šire prema rubovima.

Veseljka Kos, "Zima", akvarel, 30x40 cm

Veseljka Kos, “Zima”, akvarel, 30×40 cm

Istražujući vlastiti likovni rukopis, odnose boja i prirode kroz godišnja doba, magiju svjetlosti, neba i vode, i na ovoj izložbi umjetnici nas vode kroz svijet osobnih impresija, sjećanja i maštanja sa višestrukim ciljem da usavrše slikarsku vještinu kroz prikaze detalja i različitih materijala, ali i da nas dotaknu u prepoznavanju kroz dubine svojih kreativnih putovanja, veličajući stvaralački način života, neprekidnu avanturu slikarstva u kojoj se potvrđujemo i učimo zapažati svijet oko sebe. U tom smjeru, nakon deset godina postojanja možemo čestitati uredniku i autorima okupljenim oko portala Ludvig dizajn, jer su uspjeli stvoriti platformu koja djelotvorno poziva na umjetničko izražavanje i razmjenu kreativnih iskustava, kroz spontanu sinergiju različitih umjetničkih izraza i pristupa.

mr. art Krešimira Gojanović

 

Ljiljana Tršan, ''Otoci'', ulje na drvetu, 40x50 cm

Ljiljana Tršan, ”Otoci”, ulje na drvetu, 40×50 cm

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.