Samostalna izložba Kristine Kinkele Valčić u Galeriji Oblok

U petak, 17. veljače 2023. u 18 sati, u Galeriji Oblok (Knjižnica Sesvete, Trg D. Domjanića 6, Sesvete) otvara se samostalna izložba Kristine Kinkele Valčić, pod nazivom ”Dekonstrukcija: od (ne)poznatih krajolika do monokromije”. Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2023.

Iz teksta autorice Kristine Kinkele Valčić: U samom radu fokusiram se na process, a svi moji radovi nastali su spontano i impulzivno, gotovo na granici svjesnog i nesvjesnog. Oni su vizualna reprezentacija jednog ili više specifičnih trenutaka, emocija, vrijednosti, znanja, kontinuiranog stvaranja i otkrivanja sebe kao umjetnice i sebe kao jedinke. Taj dio sebe, taj trenutak kojeg oslobodim i prenesem na platno vrlo je intiman, čist i neponovljivo specifičan – poput svojevrsnog dnevnika emocija i vlastitog identiteta.

Vjerujem da i promatrači taj prezentirani vizualni kod percipiraju na sebi svojstven i subjektivan način. Upravo apstrakcija dozvoljava neograničeno maštanje i na kraju svatko u nekom djelu prepozna jedan dio sebe. Odrastajući na Kvarneru, čiji su prizori utkani u moju podsvijest, u naletu ekpresionističkog stvaranja oni izlaze na svijetlo dana u obliku višeslojnih nanosa boje. Ponekad su to harmonični krajolici, a ponekad monokromatske slike bogate teksture s djelomično reflektirajućim površinama. Tu se sukobljavaju melankolične večeri i romantični obzori s industrijskom slikom obližnje Rijeke. (Kristina Kinkela Valčić)


Životopis

Kristina Kinkela Valčić diplomirala je 2013. godine na diplomskom studiju Likovne pedagogije, Odjel kiparstva, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, s temom ”Interaktivna urbana skulptura”, pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv magistre edukacije likovnih umjetnosti i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U kontinuiranom stvaralaštvu uz eksperimentiranje i istraživanje novih tehnika, Kinkela Valčić bavi se isključivo apstraktnim slikarstvom. Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama uz nekoliko priznanja. Članica  je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i online projekta Art ćakula.

Stvarajući u ekspresionističko-emocionalnoj maniri, Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape, koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima, već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik. Nastali oblici nisu unaprijed planirani, već proizlaze i evoluiraju iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Može se reći da je proces stvaranja vrlo intuitivan i intiman. To ukazuje na činjenicu da je u samom stvaranju rada od presudne važnosti identitet autorice i njezino unutarnje stanje. Nerijetko, u kontrastu sa slobodnim, gotovo organskim oblicima, koristi snažne geometrijske oblike koji predstavljaju svojevrsne mentalne okvire, koji nam se i u realnom svijetu nameću na isto neprirodan način. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj vlastiti način, te ga potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti.

U svom znanstvenom radu, Kinkela Valčić propituje koncepcije kulturnih identiteta mikrolokalnih i lokalnih zajednica, koji su u svojoj biti promjenjivi, fluidni i dinamični; oni se transformiraju pod utjecajem suvremenih potreba i proizlaze iz subjektivne predodžbe koju pojedinac gradi u odnosu s drugima. Na isti način, apstraktni, intuitivno nastali, intimni prikazi imaginarnih krajolika svoju bit ostvaruju u komunikaciji sa svojim promatračima, koji pak na sebi svojstven, subjektivan način tumače i primaju prezentirane vizualne kodove.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.