Intervju sa umjetnicom: Ivana Egić, profesorica likovne kulture, slikarica i osnivačica online projekta Art ćakula

Ivana Egić

Ivana Egić

Razgovor vodila: Krešimira Gojanović

Ivana Egić rođena je 26. 5. 1985. u Rijeci gdje se i školovala. Magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2011. godine na odjelu likovne pedagogije, smjer slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. 2014. godine završava stručni ispit za profesoricu likovne kulture i seli u Švedsku gdje danas živi, radi i djeluje u području umjetnosti. Trenutno radi i aktivna je članica u odboru umjetničkog društva Öppna Ateljéer Gotland i vodi kurseve slikanja na Folkuniversitetu u Visbyu. Izlagala je na oko 30 skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Švedskoj i inozemstvu, te sudjelovala na sajmovima rukotvorina. Osnivačica je virtualnog umjetničkog projekta Art ćakula, suosnivačica pilot-projekta ”Kantaj mi slikom”, te je jedna od pokretačica umjetničke inicijative ”Konstpicknick”.

U lipnju 2020. godine dodijeljena joj je stipendija Rotary kluba Visby Silverhättan iz Kulturnog fonda Ann Wollf kao nagrada i poticaj za daljnji rad u umjetnosti, te doprinos umjetnosti na otoku Gotlandu. U veljači 2021. godine primljena je u Svenska Konstnärsförbundet (Švedski umjetnički savez), te je nekoliko mjesecii bila aktivna kao predstavnica regije Gotland. Od ljeta 2022. aktivno sudjeluje u umjetničkoj inicijativi ”Konsthänget”. Područje rada u umjetnosti kojim se aktivno bavi preko 20 godina su slikarstvo, crtanje, fotografija, izrada nakita, scenografija, novi mediji (izrada kratkih animacija i filmova) i aranžerstvo, sa stalnim izletima u ostale medije.


Ivana, osim što si u svom umjetničkom radu bila jako aktivna kroz brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, također si počela i online povezivati domaće umjetnike kroz projekt Art ćakule, snimljenih tematskih druženja umjetnika, kojih već ima 80-ak i ove godine se Art ćakuli navršila treća godina postojanja. Čestitam 3. rođendan i reci nam malo više: zašto si osnovala Art ćakulu, koliko je tu umjetnika bilo predstavljeno, s kojim temama se bavite ? 

– Hvala Vam prvo na čestitkama. Sve je počelo tako što sam, prateći zbivanja oko Covida-19 i lockdowna u Hrvatskoj, pa i cijeloj Europi, krajem travnja 2020. došla na ideju da pokrenem umjetničko druženje preko Zoom platforme. Shvatila sam da svima nedostaju socijalizacija, druženja i kontakti sa drugim ljudima. Jedna od najglavnijih vodilja za pokretanje je bila da se svi odmaknemo od svakodnevnice, da se opustimo, podružimo, poćakulamo o onome što nam najviše nedostaje – o umjetnosti s umjetnicima i umjetničkim suradnicima. Razmišljala sam možda je to način da se svi motiviramo i pokrenemo ponovo stvarati, možda se pokrenu neke nove suradnje, projekti i stvore neka nova prijateljstva….Tako je i bilo.

U ove tri godine, zahvaljujući motivaciji i predanom radu umjetnika i kustosa koji su se okupili oko ”Art ćakule”, održano je 71 javno izlaganje i 11 neformalnih, nesnimljenih druženja koja nisu za javnost. Do sada nam se predstavilo 35 umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Njemačke, Belgije, Švedske i Kine, te je održano 36 tematskih druženja na kojima smo imali prilike čuti o raznim umjetničkim temama, projektima, udrugama, inicijativama, izložbama, sajmovima, kolonijama i PR alatima. Obradili smo teme poput: mogućnosti predstavljanja i izlaganja u Švedskoj i Berlinu, digitalni marketing, likovna pedagogija u području suvremene umjetnosti, uspon žene u kulturi na zapadnom Balkanu, umjetnička izjava (Artist statement) – kada, kako  i zašto?, priroda kao inspiracija, pitaj kustosa, Venecijanski bijenale, Škola stvaralaštva ”Novigradsko proljeće”, kreativna blokada…. itd.

2014. godine preselila si se u Švedsku gdje i danas živiš i radiš, te si postala aktivna i na njihovoj umjetničkoj sceni. Je li ti bilo teško kao hrvatskoj umjetnici afirmirati se u stranoj zemlji, te općenito kako žive i rade umjetnici u Švedskoj, koje su razlike između švedske i hrvatske likovne scene?

Ivana Egić, ''Energija'', akril na papiru, 70x50 cm

Ivana Egić, ”Energija”, akril na papiru, 70×50 cm

– Svaki početak u novoj zemlji nije jednostavan i treba vremena da se čovjek snađe, prilagodi i nađe svoje mjesto. Ja sam svoj umjetnički put u Švedskoj (na otoku Gotlandu) započela suradnjom sa BAC-om (Baltički umjetnički centar) na multijezičnom projektu Fallstudie, Gotland 2015. ”Platser och minnen” (Mjesta i sjećanja), ali mi je trebalo 3 i pol godine da krenem sa izlaganjima na izložbama i dobijem posao u struci kao voditelj umjetničkih kurseva na Folkuniversitetu (Narodnom učilištu). Jednostavno, potrebno je neko vrijeme da vas, vaš rad i djelovanje, društvo i zajednica u kojoj živite upozna i prihvati. Ono što mogu sa sigurnošću reći – i ovdje su bitni kontakti i reference koje imate.

Umjetnici ovdje dobro žive i solidno zarađuju, naravno ako su etablirani u društvu. Manje afirmirani umjetnici rade i dodatne poslove kako bi bolje živjeli ili preživjeli. Ono što sam primjetila, u Švedskoj je na tržištu prisutno dosta amatera umjetnika. To su samouki umjetnici ili pak oni koji su polazili nekoliko kratkih umjetničkih kurseva, te izlagali u iznamljenim privatnim galerijama. Osobno poznajem neke koji se nakon par kurseva i izložbi smatraju profesionalnim umjetnicima, te i sami vode umjetničke tečajeve. I to jednostavno funkcionira u ovom društvu. Ljudi se ovdje ne osvrću na konkurenciju, bave se svojom strukom, poslom i životom najbolje što znaju. Švedi su odgajani i odrastaju kao individue, te su naučeni da su svi u društvu i na poslu jednaki. Koliko sam primjetila, nema nekog natjecanja u poslu i struci u smislu tko će biti bolji, ne boje se konkurencije, ne vole stres i izbjegavaju se izlagati konfliktima.

Spadaš u mlađu generaciju umjetnika koji dobro vladaju novim tehnologijama i medijskim strategijama promocije na internetu. Kako odabireš umjetnike za predstavljanja na ”Art ćakuli”, tko su ti suradnici, kako se umjetnici mogu prijaviti za suradnju sa Art ćakulom?

Ivana Egić, grupna izložba sa umjetničkom grupom ''Konsthänget'', slike iz serije ''Passion''

Ivana Egić, grupna izložba sa umjetničkom grupom ”Konsthänget”, slike iz serije ”Passion”

– Online zajednica ”Art ćakula” trenutno broji 22 člana: Lea Čeč, Snježana Pokos-Vujec, Boris Roce, Vesna Opavsky, Romana Tekić, Ljubica Lovrenčić, Jelena Simić, Borislav Božić, Leonardo Budimlić Majnarić, Kristina Kinkela Valčić, Matilda Muller, Jasna Opavski, Ivana Kutuzović, Gloria Sellan, Valentina Ilijevska, Dora Vukičević – Hellström, Koraljka Jukić, Sanja Pribć, Nina Lekić, Helena Kušenić, Ana Hanzel i moja malenkost, te sve odluke donosimo svi zajedno dogovorom.

Umjetnike koji se predstavljaju i izlažu na ”Art ćakuli” odabiremo na nekoliko načina. Prvi osnovni način je da kompetentni članovi, kustosi i povjesničari umjetnosti zajednice selektiraju umjetnike koji su se prijavili putem natječaja za goste izlagače i nove članove online umjetničke zajednice ”Art ćakula”. Natječaj za sada objavljujemo jednom godišnje. Drugi način je da na preporuku nekog od članova pozivamo predložene umjetnike da nam kroz izlaganje predstave svoje djelovanje, projekt ili neku aktualnu temu.

Planirate li neke izložbe i u ‘realnom’ prostoru, u domaćim galerijama i kakva ti je općenito suradnja sa domaćim galerijama u Hrvatskoj? S druge strane, kakav je taj galerijski sustav u Švedskoj, pretpostavljam da tamo ima puno više prodajnih galerija sa kojima bi umjetnici mogli surađivati i razvijenije je likovno tržište? 

Ivana Egić, foto Lars-Magnus Lahne

Ivana Egić, foto Lars-Magnus Lahne

– Upravo planiramo našu drugu zajedničku izložbu članova ”Art ćakule” sredinom kolovoza 2023. u Rijeci. Prošli smo javni poziv za izlaganje u Galeriji Juraj Klović koji je raspisao HDLU Rijeka. Baš se veselimo, a više informacija i najavu o izložbi moći ćete čuti / pogledati u posljednjoj ovosezonskoj Art ćakuli: Najava ljetnih aktivnosti 2023.

Moja iskustva sa domaćim galerijama u Hrvatskoj su ukratko – nikakva. Nikad nisam imala priliku izlagati u nekoj pravoj galeriji, iskreno nisam imala ni motivacije, a ni financija za slikanje. Pred kraj i nakon magisterija bavila sam se izradom nakita i bila sam aktivna na handmade sajmovima, a nakon položenog stručnog ispita 2014. godine, odselila sam se u Švedsku.

Istina, u Švedskoj je dosta razvijenije likovno tržište kao što sam već prije spomenula, postoje privatne galerije koje platite i iznajmite za izlaganje na dnevnoj ili tjednoj bazi, možete izlagati po restoranima i naravno postoje galerije kao kod nas, u koje se prijavljujete putem natječaja. Zaista ima za sve tipove umjetnika i svaki budžet po nešto.

Kako bi opisala svoj umjetnički izraz, koji stilovi i teme te privlače? Slikaš, crtaš, fotografiraš, izrađuješ nakit i scenografije, baviš se animacijom i vodiš kurseve slikanja – gdje pronalaziš inspiraciju i što te najviše motivira u tvom radu?

Ivana Egić, ''Žena'', akril na platnu

Ivana Egić, ”Žena”, akril na platnu

– Umjetnički izraz u kojem se najviše volim izražavati je slikarstvo, moj stil je koloristički ekspresionizam, a zadnje serije slika koje sam naslikala bliže su akcijskom slikarstvu. Tema koja najčešće prožima moje slike su žene, ženska snaga i ljepota ženskog tijela, koju nastojim dočarati kroz slikanje ženskih torza. Inspiriraju me žene, razne situacije u životu, svaka žena ima svoju priču, svoju posebnost i koliko god ugnjetavane bile, osobno smatram da smo duhovno i mentalno jače od suprotnog spola. Uvijek me motivira to da će moje slike biti predstavljene publici, te da ću svojim porukama i razmišljanjima koja prenosim kroz slikarstvo doprijeti do publike.

Koje probleme domaćih umjetnika si uočila, obzirom da si upoznala i razgovarala sa puno umjetnika, što umjetnicima najviše smeta u domaćem prostoru?

– Kod domaćih umjetnika (iz Hrvatske i regije) uočila sam da imaju problema oko prijava na javne pozive za izlaganje u galerijama. Često im je teško proći među odabrane izlagače, pogotovo ako ne poznaju kustosa ili galeristu. Dalo bi se zaključiti da se često odabiru ista mena, miljenici ili već afirmirani umjetnici. Također, kroz razgovore s umjetnicima sam zaključila da kod nas još uvijek nemamo dovoljno razvijeno umjetničko tržište, te da je umjetnicima teško naći kupce za svoje umjetnine i da im je teško živjeti samo od umjetnosti.

Koji savjet bi dala mladim umjetnicima koji tek započinju svoju karijeru u ovim današnjim radnim uvjetima?

Ivana Egić, ''Žena kao drvo života'', akril na platnu, promjer 80 cm

Ivana Egić, ”Žena kao drvo života”, akril na platnu, promjer 80 cm

– Mladim umjetnicima bi savjetovala da uživaju u umjetnosti i svom stvaranju, da rade svoju umjetnost kako najbolje znaju i da se ne ustručavaju eksperimentirati sa novim tehnikama i novim motivima. Da uvijek iskoriste mogućnosti kad im se pruži prilika za daljnje educiranje i usavršavanje. Da ne klonu i ne daju se smesti kad naiđu na odbijanje, zavidne i negativne komentare od strane struke, kolega, nego nek se uzdaju u sebe, izdignu i odmaknu od svega i negativnosti. Da uvijek vjeruju i budu najbolja verzija sebe, žive svoj san i nikako ne odustaju od umjetnosti, jer svaki trud se uvijek isplati.

Kakvi su ti daljnji planovi, na čemu trenutno radiš?

– Trenutno se pripremam za dane otvorenih ateljea na otoku Gotlandu, koji se odvijaju sredinom svibnja, uz to slikam za izlaganje na umjetničkoj manifestaciji Art walk i radim na slikama koje ću predstaviti na grupnoj izložbi od 22. kolovoza u Gotlandskom umjetničkom muzeju. Između ostalog radim na otvaranju umjetničkog obrta, kako bi mogla realizirati neke ideje i projekte koji mi se odavno vrte u glavi i već neko vrijeme ih razrađujem.

 Hvala ti na razgovoru za portal “Zagrebački likovni umjetnici”!

 


Dodatne poveznice:

Ivana Egić, ''Spoznaja'', akril na papiru, 40x30 cm

Ivana Egić, ”Spoznaja”, akril na papiru, 40×30 cm

Ivana Egić

Facebook: facebook.com/ivanaegicart
Instagram: instagram.com/luda_umjetnost
TikTok:  tiktok.com/@ivana_egic_art
www: konst.se/ivanaegic

Art ćakula

www:  artcakula.net
Facebook:  facebook.com/artcakula
YouTube:  youtube.com/@artcakula

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.