Boris Pecigoš

atelier hayatUmjetnik Boris Pecigoš osebujna je pojava na domaćoj likovnoj sceni, jer je u svom radu objedinio likovnu umjetnost, duhovnost i ljubav prema prirodi. Rođen je 1974. u Zagrebu, a trenutno živi u Rijeci. Završio je četverogodišnji studij slikarstva na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts, na kojem je stekao zvanje dipl. slikara (ak. slik.), te magistra likovne umjetnosti.

Izlagao je do sada na brojnim samostalnim izložbama, te je osnivač i voditelj udruge Atelier Hayat u kojoj djeluje kao umjetnik, prirodoljubac i poeta.

U svojim slikarskim ciklusima Boris nam kroz boju i teksturu dočarava pojave i ritmove u prirodi, pa tako u svom ciklusu Orman Trees kroz slikarske varijacije obrađuje temu Drveta Života, svetog i mističnog drveća koje simbolizira obnavljanje životne sile, kroz neraskidivu poveznost zemaljskog i nebeskog svijeta.

Ciklus Orman Trees, akril na slikarskim pločicama, 2014.

 

U ciklusu slika ” Post mortem ” iz 2013., Boris istražuje u našem društvu često tabuiziranu temu smrti i prolaznosti, sintetizirajući kao i do sada u svom radu likovnu umjetnost i duhovnost, kroz potragu za odgovorima na neka univerzalna egzistencijalna pitanja. Ciklus ” Post mortem ” inspiriran je starim azerbajdžanskim epitafima na stećcima iz 16. i 17. stoljeća i svaka od deset slika iz ciklusa predstavlja prizor koji odgovara nekom epitafu ili pjesničkom retku, kojega Boris promišlja u likovno – poetskoj maniri, te nam kroz boju i stihove u meditativnoj atmosferi prenosi svoje kreativno iskustvo, gdje se Eros stvaranja suprotstavlja ništavilu, odnosno ponekad egzistira skupa s njim u cikličkoj dvojnosti našeg materijalnog življenja.

 

Proučavajući dugi niz godina Zen duhovnost i umijeće meditacije, Boris je naslikao i seriju Mandala – kozmičkih simbola Jastva i Univerzuma koji se koriste u meditaciji, gdje svaka od mandala ima svoje individualne karakteristike i značenja.

 

Osim slikarstvom, Boris se bavi i land artom, često i kao voditelj svojih duhovno – ekoloških radionica ” Svjesnog bivanja u prirodi ” o kojima kaže: ” Moji odlasci u prirodu, na planine i u šume započeli su 2009. godine iz vlastite potrebe za rekreacijom i relaksacijom, ali prije svega zbog ljubavi prema prirodi i želje za otkrivanjem novih predjela i istraživanjem skrivenih kutaka. Fotopisi koje sam otpočetka pisao i javno objavljivao zračili su mojim oduševljenjem ljepotama prirode i nekom nadnaravnom čarolijom i spokojem. To je spontano potaknulo i druge osobe željne ovakvih iskustava da mi se pridruže. Tako je sa mnom u ovih šest godina prirodu Medvednice, Samoborskog gorja, Žumberka, Gorskog kotara, Učke i drugih predjela, na jedan drugačiji način iskusilo preko 130 ljudi u više od 180 druženja u prirodi. ” Više o Borisovim putopisim pročitajte ovdje.

Boris Pecigoš: Putovanje, zbirka poezije

Land art

 

Napisala i uredila: Krešimira Gojanović

Kontakt i suradnja: ukoliko ste zainteresirani za Borisove radionice, slike i ostale radove, autora možete kontaktirati na mail: boris.pecigos@gmail.com – a na ovim stranicama nastavit ćemo vas i dalje izvještavati o budućim Borisovim projektima, njegovim izložbama, putopisima i ostalim aktivnostima, u sklopu suradnje koju je portal ” Zagrebački likovni umjetnici ” razvio sa njim i njegovom udrugom ” Atelier Hayat ”.

 

Copyright (c) Boris Pecigoš

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.