Damir Vejzović

Damir Vejzović

Damir Vejzović

Damir Vejzović rođen je 9. 12. 1976. godine. 2013. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva u klasi prof. Zoltana Novaka, a 2015. stekao je akademski naziv magistra slikarstva, također na ALU Zagreb. Izlagao je na 14 skupnih žiriranih izložbi i 2 samostalne. Član je HDLU-a.

Kontakt: dartstronaut@gmail.com
Mob.: 098 761 292

O svojim slikarskim ciklusima, Damir piše: Astronaut u mojoj priči simolizira slobodu, on doslovno lebdi u vakumu. Metaforički on predstavlja čvrstu, odlučnu individuu, koja kroči naprijed u novo (nepoznato) da istražuje, a nada je golema u njemu. On ujedno daje sigurnost, jer je moćna i od naroda toliko očekivana osoba, kao svojevrsni super junak, od kojega se puno očekuje. Svima nam je dobro poznato da je sama misija kada astronauti putuju u Svemir već u samom startu vrlo neizvjesna, kao što je i život često neizvjestan, ali čovjek ima nešto nevjerojatno u sebi – ide uvijek korak dalje, naprijed!

Damir Vejzović, "Astronaut''

Damir Vejzović, “Astronaut”

Tako je astronaut počeo biti okosnica u mojem radu, glavni protagonist, jer on rješava i nemoguće – naravno metaforički gledano. Zato i pišem o ovoj temi, jer bih i sam htio iskusiti nešto toliko veliko, skriveno i tiho, a opet tako moćno, jer sama pomisao koliki je Svemir, gubi svaki čovjekov pojam o samome tome. Ipak, čovjekova želja da istražuje nepoznato, njegova znatiželja upravo dovodi do svega što znamo o samima sebi, o Zemlji i tom beskonačnom zrakopraznom prostoru. U mojoj namjeri, astronauta želim prikazati kao ambasadora umjetnosti (Art-stronaut), jer povezuje univerzalno dobro, a to je čovjekova kreativnost i duh, što i je pokretač svakog čovjeka.

Referirao bih se na poznatu rečenicu iz 1969. godine, kada je čovjek prvi puta stao na Mjesec i rekao: ”Ovo je maleni korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo”. Na isti način sam transformirao astronauta u ambasadora, koji širi univerzalne ljudske vrijednosti, te ih poistovjećujem sa tom misijom i cijelim Svemirom, jer smatram da i sama umjetnost u krajnjoj liniji nema granica, te se širi kao i obzori u Svemiru.

Astronaut u mojim slikama ne pokušava predstavljati astronaute iz povijesti (Neil Armstrong, John Glenn, Bruce McCandless), on je tu više kao ikona, koja istražuje ideju otuđenja i neodoljiv osjećaj povezanosti između sebe i svijeta u kojem pojedinac živi. Astronaut predstavlja pojedinačni nasrtaj u nepoznati svijet, pokušavajući shvatiti nove okoline, dok je uronjen u 21. stoljeće ikonografije. Taj je pojedinac okružen s toliko toga, ali se osjeća tako udaljeno od svega toga. Promatrači ovih motiva trebali bi vidjeti ‘iznad’ boje na platnu, uvidjeti da su slike Astronaut i Pop culture zapravo reference i koristiti se njima kao izvorom kreativne inspiracije za upoznavanje novih mjesta, koliko god otuđujuće ili nepoznato nam se činila u početku. Uostalom, “istraživanje Svemira” ne odnosi se samo na ono što se događa u vanjskim predjelima našeg Sunčevog sustava, nego i istraživanje o mjestu i vremenu u kojemu se sada događa – sadašnjost. (Damir Vejzović)

Galerija radova

 

 

Copyright (c) Damir Vejzović