HDLU Zagreb

Dana 12. lipnja 2015. Gradski ured za opću upravu u Zagrebu donio je rješenje da se odobrava upis u Registar udruga Republike Hrvatske novoj udruzi zagrebačkih likovnih umjetnika, pod nazivom Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, skraćeno HDLU Zagreb, sa sjedištem u Zagrebu, čime je udruga HDLU Zagreb stekla svojstvo pravne osobe, pa tim danom može početi s radom kao udruga. Registarski broj HDLU Zagreb je 21011640.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb / HDLU Zagreb je osnovan u cilju promicanja, razvitka i unapređenja likovne umjetnosti i vizualne kulture u Hrvatskoj, te zaštite radnih i socijalnih prava članova udruge, hrvatskih i zagrebačkih profesionalnih likovnih umjetnika. Udruga sukladno ciljevima djeluje na području kulture i umjetnosti, te zaštite radnih i socijalnih prava profesionalnih likovnih umjetnika, članova HDLU Zagreb.

Rad HDLU Zagreb biti će potpuno transparentan i otvoren na uvid svim članovima, ali i široj društvenoj zajednici, pa svi zainteresirani koji žele dobiti bilo kakve informacije o HDLU Zagreb, mogu se obratiti na mail: hdlu.zagreb@outlook.com, a aktivnosti HDLU Zagreb i njegovih članova bit će redovno popraćene i na portalu udruge.

Na ovim stranicama možete vidjeti Strukovni savjet udruge i Popis članova, koji će se stalno ažurirati kako se budu upisivali novi članovi.

Ciljevi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, koji su propisani Statutom:

– Poticanje i razvoj hrvatske likovne umjetnosti i vizualne kulture, te posebno likovnog i strukovnog djelovanja članova HDLU Zagreb – profesionalnih likovnih umjetnika koji žive i djeluju na području Zagreba i Zagrebačke županije.

– Kroz umjetničko i kulturno djelovanje svojih članova, HDLU Zagreb također će raditi i na poboljšanju kulturno-turističke ponude grada Zagreba, te osnaživanju ugleda Zagreba i Hrvatske u EU, i šire.

– Sustavna briga o profesionalnim interesima i socijalnom položaju profesionalnih likovnih umjetnika, a koji su članovi HDLU Zagreb.

– Zaštita slobode likovnog stvaralaštva i djelovanja, kao i zaštita moralnih i materijalna prava profesionalnih likovnih umjetnika, članova HDLU Zagreb.

– Sustavna edukacija i informiranje likovnih umjetnika, poticanje cjeloživotnog učenja članova HDLU Zagreb, te edukacija hrvatske kulturne javnosti i građana o svim temama vezanim uz likovnu umjetnost i vizualnu kulturu, dizajn i kreativne industrije.

– Savjetodavna pomoć profesionalnim likovnim umjetnicima, članovima HDLU Zagreb.

– Pomoć članovima HDLU Zagreb pri zapošljavanju i traženju posla.

– Prema potrebi, i financijska pomoć socijalno ugroženim profesionalnim likovnim umjetnicima, članovima HDLU Zagreb, a koja će ovisiti od sredstava iz različitih donacija i dotacija prikupljenih kroz djelatnosti udruge propisane Statutom, kao i od sredstava koje udruga prikupi prodajom umjetničkih djela članova udruge.

– Izdavanje različitih uvjerenja /certifikata/ kao dokaz originalnosti umjetničkog djela, te izdavanje potvrda članovima o profesionalnom likovnom djelovanju u Hrvatskoj i članstvu u profesionalnoj likovnoj udruzi HDLU Zagreb.

– Osiguravanje trajnog utjecaja HDLU Zagreb i njegovih članova na oblikovanje kulturne politike u Zagrebu i Hrvatskoj.

– Pokretanje vlastite izdavačke djelatnosti, povezane s likovnom umjetnošću, vizualnom kulturom i dizajnom.

– Praćenje rada svojih članova, prikupljanje dokumentacije i arhiviranje njihove umjetničke djelatnosti.

– Dodjeljivanje likovnih nagrada članovima, kao poticaj njihovom likovnom stvaralaštvu i javnoj afirmaciji HDLU Zagreb.

– Razvijanje međugradske i međunarodne suradnje na izložbenim i ostalim likovnim i kulturnim projektima sa različitim udrugama, institucijama i pojedincima koji imaju slične interese – u Hrvatskoj, u EU i šire.

– Sudjelovanje u stvaranju tržišta umjetnina za profesionalne likovne umjetnike, članove HDLU Zagreb – u Zagrebu, Hrvatskoj i šire.

Djelatnosti HDLU Zagreb kojima se ostvaruju ciljevi su:

– Okupljanje i povezivanje profesionalnih likovnih umjetnika koji žive i djeluju u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, kao i svih ostalih profesionalnih umjetnika u Hrvatskoj i šire, a koji podržavaju ciljeve i djelatnosti zagrebačkih likovnih umjetnika, članova HDLU Zagreb.

– Izrada umjetničkih slika, crteža, grafika, skulptura, ilustracija, umjetničkih fotografija, unikatnih modnih dodataka, unikatnog nakita, unikatnih suvenira i drugih djela primijenjene umjetnosti.

– Oblikovanje vizualnih identiteta za različite manifestacije, udruge i obrte.

– Organizacija skupnih i samostalnih izložbi članova HDLU Zagreb.

– Organizacija umjetničkih tribina, kreativnih, likovnih i dizajnerskih radionica, predavanja i tečajeva članova HDLU Zagreb za javnost i građanstvo svih dobnih skupina. Edukacija umjetnika, članova HDLU Zagreb o tržišnim strategijama kroz različite strukovne radionice i tečajeve.

– Organizacija umjetničkih sajmova, aukcija, rezidencija i kolonija u Zagrebu, Hrvatskoj, i izvan nje.

– Organizacija likovnih i dizajnerskih natječaja.

– Likovni i kulturni marketing. Promocija umjetničkog djelovanja profesionalnih likovnih umjetnika, članova HDLU Zagreb, na tržištu diljem Hrvatske, i izvan nje. Promocija umjetničkih izložbi članova, njihovih projekata, strukovnih i kreativnih radionica, umjetničkih radova i svih njihovih ostalih profesionalnih usluga, povezanih s likovnom i primijenjenom umjetnošću, te vizualnom kulturom, dizajnom i kreativnim industrijama.

– Razvijanje kulturnog turizma kroz različite umjetničke projekte u suradnji sa različitim kulturnim institucijama i turističkim zajednicama u Zagrebačkoj županiji, Hrvatskoj, i šire.

– Praćenje, tumačenje i sudjelovanje u izradi svih zakona i pravilnika koji su relevantni za rad profesionalnih likovnih umjetnika u Hrvatskoj. Utjecanje na oblikovanje novih zakona, komunikacija sa državnim institucijama i lobiranje da se poboljša status profesionalnih likovnih umjetnika u svim pravnim segmentima njihovog rada i djelovanja u Hrvatskoj i izvan nje. Sudjelovanje u formiranju kriterija za priznavanje i reviziju statusa slobodnih umjetnika u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, na način da se obavezno štite profesionalni interesi članova HDLU Zagreb.

– Grafički i web dizajn, izrada umjetničkih plakata, kataloga i ostalih tiskovina, web stranica i blogova, te uređivanje portala “Zagrebački likovni umjetnici”, gdje će članovi HDLU Zagreb javnosti predstaviti svoje umjetničko i kulturno djelovanje.

– Praćenje likovnih izložbi, te pisanje stručnih članaka, eseja i recenzija iz područja likovne umjetnosti i vizualne kulture.

– Organizacija vlastite nakladničke djelatnosti kroz izdavanje monografija, kataloga, stručnih publikacija, časopisa, biltena, i sl.

– Organizacija strukovnih susreta i tribina profesionalnih likovnih umjetnika, članova HDLU Zagreb, radi razmjene iskustava, savjetovanja i upoznavanja.

– Razmjena iskustava i razvijanje kulturne suradnje sa drugim umjetničkim udrugama u Hrvatskoj, u regiji, u EU, i šire.

Poslovni plan udruge za razdoblje 2015. – 2017.

Poslovni plan Udruge za 2015. – 2017. jest da će se HDLU Zagreb fokusirati isključivo na okupljanje i informiranje umjetnika o svim novim zakonima i propisima koji su relevantni za rad profesionalnih likovnih umjetnika, kao i za rad umjetničkih udruga, te na organiziranje besplatnih edukativnih sadržaja za svoje članove i neprofitnu promociju njihovog rada u medijima, na društvenim mrežama i portalu “Zagrebački likovni umjetnici”. HDLU Zagreb također će se prijavljivati sa projektima svojih članova na različite natječaje za dodjelu javnih sredstava od Grada Zagreba, zagrebačke županije, Ministarstva kulture RH, i dr.

U vezi svih dodatnih informacija o HDLU Zagreb, slobodno se javite na naš mail: hdlu.zagreb@outlook.com

Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb
Robert Štimec, dopredsjednik HDLU Zagreb
Ivana Kolić, tajnica HDLU Zagreb
Strukovni savjet udruge

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.