Krešimira Gojanović: slike i crteži iz ciklusa ”Anima mundi” – virtualna izložba

Krešimira Gojanović, ''Divljina'', akril na platnu, 70x50 cm

Krešimira Gojanović, ”Divljina”, akril na platnu, 70×50 cm

Slike i tekst: Krešimira Gojanović

24. 3. 2020.  Od početka pandemije korona virusa, sa kolegama iz udruge HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” priređujemo različite virtualne izložbe. Neke tzv. ‘realne’ izložbe već smo morali odgoditi zbog nastale situacije, pa tako i moju planiranu samostalnu izložbu crteža i slika u Galeriji InArt u Zagrebu, koja se trebala održati krajem ožujka 2020. i zato će postav te izložbe biti prikazan virtualno.

Moj novi ciklus crteža i slika pod nazivom ”Anima mundi” predstavlja svojevrsnu sublimaciju osobnog kreativnog iskustva, koje objedinjuje likovno – dnevničke zapise, gdje se u postmodernističkoj paradigmi miješaju različiti stilovi i posmatračke perspektive, kao i simboličke interpretacije mojih realnih i/ili imaginarnih putovanja u potrazi za ”animom mundi”, kroz procese konstrukcije i de-konstrukcije, sa ciljem da povežem osobno i univerzalno, svakodnevno i nedokučivo.

Tu se radi i o izvjesnom alegorijskom putovanju ili ”hodočašću”, gdje se u susretu sa prirodom, onom unutarnjom, uronjenom u nesvjesnom, kao i onom vanjskom koja nas okružuje, istražuju psihički sadržaji koji utječu na naš doživljaj identiteta, kao i njihova fluidnost i pretapanje u različitim vremenima i prostorima.

Krešimira Gojanović, ''Na balu kod Wolanda 1'', tuš na papiru

”Na balu kod Wolanda 1”, tuš na papiru

Umjetnik kao moderni ‘šaman’ u tim procesima kreativne potrage, kroz sintezu mitskih dimenzija prošlosti, suvremenih urbanih legendi, ali i osobnih iskustava u transcendiranju svakodnevice traži skrivene znakove, jednu univerzalnu esenciju života, kako bi je protumačio jednako sebi, kao i drugima. Novi ciklus ”Anima mundi” se ponešto razlikuje od mog zadnjeg ciklusa crteža, ”Saturnova djeca”, no i dalje me intrigira povezivanje arhetipova, ljudi i životinja, drevnog i suvremenog.

Kroz osluškivanje budućih trendova u suvremenom društvu, naslućuje se i sve veća potreba za redukcijom i pojednostavljenjem života u moru informacijske prezasićenosti, za povratkom prema nekim osnovnim načelima suživota čovjeka i prirode, potraga za ”dušom svijeta” ili dubljim smislom i nadahnućem. Ta potraga nije linearna i nikad ne završava, već kroz crtež priča priče o zaboravljenom vremenu Jedinstva i ponekad nužnom eskapizmu koji utišava nemir svijeta, da bismo otkrili nove svjetove u sebi. (Krešimira Gojanović)

Galerija

 

 


Biografija

Krešimira Gojanović rođena je 13. veljače 1970. godine u Osijeku. Godine 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a 1993. diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te je obranila magistarski rad ”Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima”.

Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti. Bila je članica HDLU-a od 1993. do 2017. godine, a 2015. godine s kolegama je osnovala novu strukovnu udrugu zagrebačkih likovnih umjetnika – HDLU Zagreb, u kojem od 2015. godine djeluje kao predsjednica udruge. Izlagala je na 49 samostalnih izložbi i više od 100 skupnih žiriranih u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, a radovi joj se nalaze u fundusima više domaćih galerija i muzeja.

Kontakt: kresimirag@hotmail.com

 

 

 

Copyright (c) Krešimira Gojanović