Ljetna virtualna fotografska izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb 2020: Sloboda u prirodi

Boris Pecigoš, ''Jugo u sumrak'', Rijeka

Boris Pecigoš, ”Jugo u sumrak”, Rijeka

30. 7. 2020. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb treću godinu zaredom na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” organizira ”Ljetnu virtualnu fotografsku izložbu”, ove godine sa temom ”Sloboda u prirodi”, na kojoj smo putem natječaja okupili 34 autora iz različitih strukovnih udruga, ali i one izvan udruga, sa ciljem da populariziramo fotografiju i umjetnost domaćih stvaralaca na internetu, gdje se danas nadrastaju neke tradicionalne materijalne granice između umjetnika i njihovih inicijativa. U vremenima kad mnogi umjetnici sumnjaju u ulogu umjetnosti u društvu i svoje poslanstvo u suvremenom svijetu, pojavila se potreba za povratkom nekim esencijalnim vrijednostima, kroz koje možemo sintetizirati svoju potragu za smislom i cjelovitu alkemiju življenja u suživotu sa prirodom oko nas, ali i onim unutarnjim, duhovnim usmjerenjem, koje na dubokim razinama našeg bića afirmira nagon za životom i stvaranjem, čak i u vrlo teškim vremenima, koja ne ostavljaju puno mjesta za optimizam.

Priroda koja se transformira u ciklusima kroz sve svoje dijelove, u arhetipskom ljubavnom plesu između svjetla i tame, onoga što poznajemo i onoga što je još uvijek tajna za naše spoznajne sposobnosti, postaje tako uvijek iznova ”zemlja mogućnosti” koje tek trebamo otkriti, strastveni izazov za mistične tragaoce, ali i milostivo utočište za sve one koje je umorio nesklad i razdrobljeni nered civiliziranog svijeta. U potrazi za Jedinstvom duha i tijela, između ljudskog i životinjskog, u želji da se spaja ”nespojivo” kroz afirmativne vizure naše budućnosti koje otkrivaju nova duhovna obzorja i inovativna rješenja, kreativni um u nama se tako stalno regenerira, proširujući svoje znanje i vjeru u samoga sebe. Kontinuirano posmatranje prirode, bilježenje njezinih manifestacija, iscjeljivanje i njega njezinih plodova ujedno osnažuju i kreativnu prirodu u nama, koja se samo-spoznaje kroz umjetnost i ljubav, otvaranje prema drugim ljudima i stvorenjima s kojima djelimo ovaj planet, drevni vrt čovječanstva.

Ivana Kolić, ''Nektar'', Park Mladenaca, Zagreb

Ivana Kolić, ”Nektar”, Park Mladenaca, Zagreb

Prerastanjem svojih ograničenja u skladnom susretu sa nečim većim od nas, linearno vrijeme pretapa se u osjećaj bezvremenosti, staro se povezuje sa novim, iz kaosa nastaje red višeg smisla – kompleksni među-odnosi živih bića, elemenata, prirodnih pojava i krajolika. Biće umjetnika koje vibrira u toj budnosti, finim nitima povezuje se sa energetskim mrežama Zemlje, kroz koje se crpi duhovna hrana trajnih nadahnuća i stvaralačkih manifestacija. U tom univerzumu Prirode rastapaju se i društvene hijerarhije, jednako kao i sve uskogrude dualističke koncepcije sklone isključivanju ”drugačijih” i neprilagođenih: u prirodi su bitni svi dijelovi cjeline, njezina ljepota apsorbira čak i ‘ružnoću’ u smislenosti postojanja, pri čemu sve što jeste i opstaje, nečemu služi – ništa se ne smije odbacivati, već se sve mora istražiti i razumjeti.

Kao leptir koji izranja iz kukuljice okoštalih konvencija i tradicionalnih pristupa koji su izgubili svoju smislenost u brzo razvijajućem informatičkom dobu, umjetnik tako mora izoštriti svoju percepciju da ispod površine zbivanja uoči nadolazeće izazove, u ‘mističnom vjenčanju’ sa drevnim silama prirode osnaži svoje stvaralačko biće, poveže rijeke i svjetlost u krošnjama sa skrivenim zemaljskim putevima, sa tankoćutnim žarom uoči gibanje u najsitnijim česticama, jednako kao i u najširim prostranstvima. Kroz sposobnost razabiranja, promjenu raznih perspektiva, razvijajući simbolički jezik da bi razumjeli tajne koje se ne mogu spoznati racionalnim umom, umjetnici u poštovanju prirode, svih živih bića i njihovih staništa pronalaze novu inspiraciju, sa kojom donose oživljujuće poruke o suštini, iscjeljenju i cjelovitosti za umorni svijet. Tako nas i ova virtualna izložba sa svojim autorima poziva na uzbudljivo istraživanja kroz fotografiju prirode, koja nosi naznake nekih budućih inovativnih sinteza umjetnosti i duhovne ekologije, prezentirane u suvremenim medijima.

mr. art Krešimira Gojanović


Izlagači: Ema Babić, Ana Bušalić, Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Dora Čukelj, Dražena Filjak, Krešimira Gojanović, Rita Guić, Ana Hercigonja Gutschy, Zlatko Lula Isaković, Daniela Jakšić, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Zvonko Kežić, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Mateo Kolić, Mira Kos, Denis Kožljan, Kristina Krpan, Marija Kruljac, Stjepan Kulfa, Aleksandra Marković, Rada Marković, Boris Pecigoš, Krešimir Radas, Iva Sabolić, Sonja Skalamera Novak, Jasenka Šturman, Adrijana Šuran, Tomislava Turčin, Gordana Vukin, Andrej Zbašnik, Valentino Zvonarek.


Galerija

 

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Ema Babić, Ana Bušalić, Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Dora Čukelj, Dražena Filjak, Rita Guić, Ana Hercigonja Gutschy, Zlatko Lula Isaković, Daniela Jakšić, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Zvonko Kežić, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Mateo Kolić, Mira Kos, Denis Kožljan, Kristina Krpan, Marija Kruljac, Stjepan Kulfa, Aleksandra Marković, Rada Marković, Boris Pecigoš, Krešimir Radas, Iva Sabolić, Sonja Skalamera Novak, Jasenka Šturman, Adrijana Šuran, Tomislava Turčin, Gordana Vukin, Andrej Zbašnik, Valentino Zvonarek.

 

 

Neke prethodne ”Ljetne virtualne fotografske izložbe” u organizaciji HDLU Zagreb možete vidjeti ovdje (2018.) i ovdje (2019.).