Luka Koščak

Luka Koščak

Luka Koščak

14. 4. 2021. U sklopu programa Digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja sedmu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Luke Koščaka, pod nazivom ”Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti”.

Luka Koščak rođen je 21. 1. 1989. u Zagrebu. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu maturirao je na odjelu Kiparstva i stekao zvanje kiparski dizajner. Na Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani, 2014. diplomirao je u klasi doc.mag.art Mladena Jernejca, s temom “Apstraktna geometrija u hrvatskom slikarstvu”. Zatim je nastavio studij i magistrirao s temom ”Apstraktna geometrija i svemir” pri mentorima doc. dr. Vesni Kamin Kajfeš i Matic Kosu, mag.lik.um., te je stekao zvanje magistra likovnih umjetnosti.

Godinu dana radio je u HNK Zagreb kao scenski slikar u programu stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Izlagao je na jednoj samostalnoj i više skupnih žiriranih izložbi. Od 2015. godine, član je HDLU Zagreb.

Kontakt: luka.koscak@gmail.com


Iz predgovora Krešimire Gojanović: Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti u slikarstvu Luke Koščaka

Luka Koščak, ‘’Atelje 12’’

Luka Koščak, ‘’Atelje 12’’

U ateljeu Luke Koščaka sve je prepuno žarko oslikanih platana velikih formata, kroz koja je ovaj umjetnik odlučio ispričati svoju priču o postanku prirode i Svemira, udaljenim horizontima koji nas sa blistavom sunčevom kuglom u centru slika pozivaju na duhovnu avanturu samootkrivanja, putovanje kroz mikro i makrokozmos i njihove korespondencije između malog i velikog svijeta, čovjeka i Univerzuma iz čijeg središta on izrasta.

Sunce kao simbol svijesti i nositelj svekolikog života podsjeća nas na mit o Heliju ili Heliosu, grčkom bogu Sunca, koji je prikazivan kako svakog dana vozi svoju nebesku kočiju, krećući u zoru na istoku, a završavajući vožnju navečer na zapadu. Tako je na Lukinim slikama sunčev ciklus prikazan u različitim dobima dana, rano u zoru kada sunčevo svjetlo razgrće tminu, izranjajući iznad tamnoplave površine mora, jednako kao i u sumrak, kada se polako zgušnjava u narančastoj lopti okruženoj zagasitijim nijansama nebeskog svoda. Svaki horizont svakoga dana na Lukinim slikama drugačiji je: nekad je more mirno, a nekada valovito, nekad iz njega izranjaju mrke planine iza kojih se sunce skriva i zalazi, ili se sunčeva svjetlost rasplinjava i razrijeđuje prema blijedoplavim oblacima. Impresije sa ovih slika nastale su u neposrednom susretu umjetnika sa morem, u meditativnom posmatranju sunčevih transformacija i elemenata vode, vatre i zraka koji se međusobno sučeljavaju i nadopunjuju, gradeći upečatljivo pročišćene kompozicije u snažnim kontrastima.

Suprotstavljajući crvenu i plavu boju, elemente vatre i vode, umjetnik se vraća suštinskim prapočelima, te nam intuitivno predočava ideju kako je svijet sastavljen od dvojnosti i polarnosti koje moraju biti u ravnoteži. More u podnožju slike predstavlja temelje, riznicu skrivenog života, metaforu i za čovjekovo nesvjesno biće i svijet snova, dok se sunčev krug u središtu slike podiže kao neko drevno božanstvo, simbol prirode u punoj raskoši, također i simbol centralnog ega, ‘svevidećeg’ oka i budnog življenja koje osvjetljava cjelokupno naše postojanje. Te dvije sfere, ona skrivena, prepuna tajni, kao i ona vidljiva, dnevna, prožimaju se u plesu suprotnosti lunarnog i solarnog principa, yin i yang energije.

Luka Koščak, ‘’Atelje 9’’

Luka Koščak, ‘’Atelje 9’’

Krećući od sunca koje je prevladavajući motiv na slikama iz ciklusa ”Horizonti”, Luka se u drugom ciklusu slika zaputio prema svemirskim prostranstvima, gdje napušta oštro razgraničene planove slike, pretvarajući kompozicije u prostore prepune mliječnih izmaglica, rotirajućih planeta sa svjetlosnim aurama, asteroida i kometa koji se probijaju kroz mitološka sazviježđa. Svemir na njegovim slikama vibrira u nijansama ljubičastih, plavih, tirkiznozelenih i žućkastih boja, koje se pretapaju u slojevima i prosijavaju jedna kroz drugu, dočaravajući nam multidimenzionalni prostor sjenovitih galaksija.

Autora privlači daljina, ono nepoznato i nedosegnuto što zaokuplja našu maštu, nedefinirani kaos različitih mogućnosti i energetskih silnica koje je potrebno spoznati kao gradivno tkivo i oblikovati od njih buduće manifestirane tvorevine. U tom metafizičkom slikarstvu koje teži dosegnuti ono transcendentalno, bezvremeno i bezgranično u nama i oko nas, Luka se zaputio prema jednoj duhovnoj avanturi, unutar koje se suočava sa temeljnim pitanjima čovjekovog postanka, kao i postanka Univerzuma, intuitivno spoznajući da na tom putu nema konačnih definicija. Prostor se stapa sa vremenom, Svemir se širi i zgušnjava, preslikavajući se u ritmu umjetnikovih vizija, u procesu transformacije tamne pramaterije i sjemena ideja prema izvorima svjetlosti koji oblikuju nove svemirske pejzaže.

Od makrokozmosa zatim umjetnik kreće dalje, u ciklus ”Geometrija” unutar kojega se raznobojni elementi međusobno prepliću i sudaraju, razlažući prostor na vibrirajuće atome, elektrone i neutrone u energetskom plesu u čijim putanjama također naziremo stilizirane obrise planeta, razlomljene sunčeve svjetlosti i morskih kapljica. Tako Lukin atelje svakog dana postaje i ‘alkemičarski’ laboratorij, posvećeno mjesto gdje se sjećanja na osunčana morska prostranstva spajaju sa imaginarnim svemirskim bespućima, u težnji da se spozna priroda svjetla, taj stvaralački plamen koji metaforički ljudima daruje znanje ‘bogova’, odnosno pomaže da se probudimo u svijesti da smo sami kreatori svog Svemira, i upisujući svoje unutarnje biće u svijet oko nas, kreiramo uvijek iznova inspirativne tokove ideja i njihove materijalne manifestacije. ‘Geometrije’ nas podsjećaju i na piksele i sitne čestice viđene kroz leću mikroskopa, one su sastavljene od iste tvari kao i Svemir, na fizičkoj razini rojevi stanica koji grade neko tkivo, ili obrasci misli i sjećanja utkani u doživljaju sveobuhvatne prirode Jastva. Pokušaj su i da se unutar kaotičnih zbivanja pronađe neki red, ali i da se kaos doživi kroz igru u kojoj je sve moguće zamisliti, kao sa šarenim razbacanim puzzlama koje na mikro razini oponašaju stvaranje novih obzorja iz početnog praska.

Luka Koščak, ‘’Svemir (1)’’, akril na platnu, 100x200 cm

Luka Koščak, ‘’Svemir (1)’’, akril na platnu, 100×200 cm

Istovremeno, iako se bavi dubokim promišljanjima i temeljito analitički gradi svoj likovni izraz, Lukin umjetnički pogled neobično je svjež, neopterećen, čini nam se kao da on stvara sa lakoćom, prebacujući svoju pažnju prema različitim planovima i perspektivama, nakon jednog ciklusa okreće se ka drugom, od apstrakcije prema figuraciji, koju onda ponovo pretvara u kubističko raščlanjivanje forme, od jasno definiranih oblika oštrih rubova prema mekim obrisima koji ovlaš nagovješćuju intuitivnu spoznaju, sve ono što ne vidimo i ne dotičemo, a možemo osjetiti nekim unutarnjim, skrivenim čulom. U samoći i tišini, dok se biće umjetnika prisjeća svojih impresija u nekom zaštićenom prostoru, njegov energetski tok izljeva se na platna, planete i sunca plove kroz dimenzije, crveni plamen natkriljuje zamišljenu granicu između neba i zemlje, daljina u nama zove nas u buduće avanture, ushićenje otkrivanja novih svijetova i proširene percepcije, kad od malog unutarnjeg Svemira u intenzivnom stvaranju dosežemo nezamislive daljine i dubine.

U centru svega toga, blista sunce umjetnikovog uma, oduševljeno u stvaralačkoj samospoznaji, u srži zbivanja i autentičnoj individualnosti, kao da nam želi prenijeti poruku o rođenju svjetla iz prvobitnog kaosa: ”Uzdigni se! Jer nema nikog nalik tebi, ni među ljudima, ni među bogovima”. Umjetnik tako nastavlja prenositi taj plamen na svakoj novoj slici, usavršavajući svoje umijeće u kruženju svjetlosti i daha, u podmorjima i svemirskim daljinama, u kojima tražimo svoje početke, završetke i smisao postojanja, sa sviješću da je svaka čestica u svojoj različitosti podjednako važna u tkanju čitave cjeline, u sinergiji mikro i makro svijeta.

mr. art Krešimira Gojanović


Galerija slika Luke Koščaka, ”Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti”

 


 

Kontakt autora Luke Koščaka:
luka.koscak@gmail.com

Copyright(c) Luka Koščak

Predgovor i web dizajn: Krešimira Gojanović

 

 

Virtualna izložba i predstavljanje Luke Koščaka realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH,
u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja.

14. 4. 2021.