Matej Škarica

Matej Škarica rođen je u Mostaru 29. rujna 1981. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završava u Mostaru. Na Sveučilištu u Mostaru 2005. završava studij novinarstva, smjer tisak. 2010. godine magistrira na poslijediplomskom znanstvenom studiju Filozofskog fakulteta, informacijske i komunikacijske znanosti – smjer komunikologija. Trenutno je na doktorskom studiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je u uređivanju nekoliko tiskovina ( tjednici, godišnjaci ), te informativnih Internet stranica i portala. Jedno vrijeme djeluje kao slobodni novinar.

 

 

Matej Škarica: Ramska planinska kuća, ulje na platnu‏

Suradnik je Večernjeg lista BiH i tjednika Hrvatsko slovo. Područja zanimanja su mu društvene, kulturne, povijesne, kao i teme o umjetnosti. Duži niz godina bavi se istraživanjem kulturno-povijesnog naslijeđa Hrvata u BiH.

Slikarstvom i manjim opsegom kiparstvom bavi se od završetka srednje škole. U obje vještine je samouk. Na području slikarskog rada do danas je imao pet izložbi slika: četiri samostalne ( Hercegovački krajolici – od Rame do Huma, Zagreb 2009. i 2013., Mostar 2010., Požega 2014. ) i jednu prigodnu ( u Lisinskom 2007. ).

2006. godine u nakladi DHK HB iz Mostara objavljuje knjigu pjesama pod nazivom Treće stanje Duha.

Osim što se bavi pjesništvom, piše eseje, književne osvrte, a u zadnje vrijeme i putopise, koji obrađuju Neretvanski i Ramski kraj. Posljednjih godina posebno proučava odnos medija i propagande, s osvrtom na Europski povijesni kontekst ( prva polovica 20. stoljeća ). 2012. godine objavljuje knjigu pod naslovom Propaganda kroz europsku povijest. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara, te udruge Ramska zajednica Zagreb, čiji je aktivni član. Živi i radi u Zagrebu.

 

Copyright (c) Matej Škarica