Petar Vidak

Petar Vidak

Petar Vidak slikarstvom se aktivno bavi preko 20 godina, te je imao 10 samostalnih izložbi i sudjelovao na 30-ak skupnih, žiriranih izložbi. Uz to je učestvovao i na brojnim međunarodnim i domaćim likovnim kolonijama, kao i na međunarodnim izložbama minijature. Od 2015., član je HDLU Zagreb i aktivno sudjeluje na izložbama u organizaciji udruge. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt autora: vidakpetar@gmail.com

U svom likovnom izrazu, Petar Vidak u podjednakoj mjeri posvećuje se plenerističkom slikarstvu, njegujući odnos sa prirodom u neposrednom kontaktu, ali i kroz likovne zapise svojih impresija iz djetinjstva, te osim prizora iz prirode, stvara i djela sa intimističkim motivima svakodnevnih malih rituala kroz ispijanje jutarnje kave, bogatu trpezu stola sa voćem i cvijećem, uz omiljenu knjigu. Gradovi kroz koje je putovao također su čest motiv njegovih djela, kao i zagrebačke vedute, gdje građevine izranjaju iz širokog, pastuoznog poteza kista i špahtle, okupane različitim vrstama svjetlosti u raznim godišnjim dobima, kao i dobima dana.

Galerija djela

 

Liričnost njegove palete dočarana je blijedoplavim tonovima, povremeno ispresijecanim snažnijim kromatskim odnosima, uz ekspresivno naglašavanje detalja tamnijim tonovima, što njegovim slikarskim kompozicijama daje određenu dozu dramatike, specijalno kad su u pitanju prizori iz prirode na uzburkanom moru, pred oluju, nakon proljetnog pljuska, i sl.

Bogatom i razigranom gestom, sa radoznalim, istraživačkim pogledom, Petar Vidak gotovo svakodnevno zapaža i likovno zapisuje prizore iz okoline koja ga okružuje, ali također i prizore iz svojih sjećanja, vješto eksperimentirajući sa različitim slikarskim pristupima, kroz uvijek svježe i budno likovno nadahnuće.  (K. Gojanović)

 

Copyright (c) Petar Vidak