Rada Marković

Rada Marković

Rada Marković

8. 2. 2021. U sklopu programa Digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja drugu u nizu, virtualnu izložbu umjetnice Rade Marković, pod nazivom ”Žene isklesane kroz vjekove”.

Rada Marković rođena je u Kobilju 1960. god. Nakon srednje grafičke, upisuje i apsolvira na Višoj grafičkoj školi u Zagrebu, kasnije kao graf. ing. bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom te se likovno izražava u svim tehnikama od crtačkih, nešto grafičkih i slikarskih, pa tako 2016. godine na College of Visual Arts (Arthouse) u Ljubljani, završava preddiplomski sveučilišni studij slikarstva u klasi doc. mag. Mladena Jernejca i prof. Matic Kosa te stiče akademski naziv dipl. slikarice. 2017. godine na College of Visual Arts (Arthouse) – Ljubljana, završava diplomski sveučilišni studij u klasi doc. mag. Mladena Jernejca i stiče akademski naziv mag. likovnih umjetnosti. Od 2004. godine je voditeljica likovne radionice ”Petar Dobrović” u Dardi. Učesnica je mnogobrojnih likovnih kolonija, kao i humanitarnih te skupnih izložbi u Osijeku, Vukovaru, Zagrebu, Ljubljani…Članica je HDLU Zagreb.

Samostalne izložbe održala je u Borovu (2005.), Osijeku (2005., 2017., 2020.), Vukovaru (2006., 2019.), Bilju (2007.), Zagrebu (2011., 2012. Galerija Ulrich; 2016. Galerija Montenegrina; 2016. SPD ”Privrednik”), M. Crniću (2017.), Puli (2020.). Živi i stvara u Dardi i Zagrebu.

Kontakt: radamarkovi@gmail.com


Iz predgovora Krešimire Gojanović: ”Žene isklesane kroz vjekove” u crtačko-slikarskom ciklusu Rade Marković

Rada Marković, iz ciklusa ''Žene isklesane kroz vjekove'', crtež 6, tuš, kombinirana tehnika, 21x29 cm

Rada Marković, iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, crtež 6, tuš, kombinirana tehnika, 21×29 cm

Rada Marković u virtualnoj izložbi na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja, predstavlja nam se sa serijom crteža i slika iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, kroz koje istražuje transformacije ženskog identiteta, emocija i društvenih uloga, unutar kojih se samotne žene odvajaju u tihoj introspekciji, u crtačkim bravurama koje nam ostavljaju puno prostora za različite interpretacije i doživljaje univerzalne i bezvremene žene – anime.

Onakraj različitih stereotipa koji ograničavaju i prigušuju žensko biće, samosvijest i poslanstvo, žene na njezinim crtežima zatečene su u procesima samospoznavanja, ponekad u isprekidanim linijama i tamnim plohama koje se prožimaju kroz pogled prema ogledalu, a ponekad i u delikatnom crtovlju okruženom razvodnjenim plohama, unutar kojih se figura žene gubi do neprepoznavanja. U intimnim prostorima spavaonice, u trenucima opuštanja, raskošno protegnute preko mekih jastuka, sklopljenih očiju i u različitim položajima, one nas pomalo podsjećaju i na književne i filmske junakinje iz nekih starih crno-bijelih filmova kao ”Casablanca”, ”Tramvaj zvan čežnja”, ”Rebecca”….krhke su i slojevite, prividno smirene, no napetost poteza i oštrih linija ponekad nam na tim licima nagovještava i unutarnju dramu.

Rada Marković, iz ciklusa ''Žene isklesane kroz vjekove'', crtež 21, tuš, kombinirana tehnika, 25x27 cm

Rada Marković, iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, crtež 21, tuš, kombinirana tehnika, 25×27 cm

Crtež je virtuozan, u kombiniranju kista i pera stvara gibljive forme, zaobljeni pregib leđa, naramenicu koja je kliznula sa ramena i lice priljubljeno uz naslonjač, često sjenovito, ovlaš definirano. Svaka od tih žena je otjelotvorena u jednoj brzoj gesti koja naglašava njen karakter, njeno trenutno stanje, no one su i metafore autoričnih unutarnjih impresija i preispitivanja, putanja energije koja se traži i transformira u likovima, izgrađujući autentičan crtački rukopis. Neke žene izgledaju kao da su maskirane, sa uskim prorezima umjesto očiju, poput posvećenica u nekom drevnom hramu koje čuvaju sveti plamen. Njihova osobnost je potisnuta u korist neke više misije, što prosijava kroz odmaknuti, zaneseni izraz lica. Druge tek skicirane sugeriraju tajnu, kao da žele ostati skrivene iza kulisa nekog imaginarnog katarzičnog kazališta, u sjeni iz koje posmatraju svijet, nedostupne za njegove nemire.

Lavirani tuš u smeđim ili sivkastim tonovima uokviruje upečatljiva lica žena u nekoj nošnji, sa maramom na glavi, sa zagonetnim, mirnim pogledom, a na slikama su ponegdje žene predstavljene i kroz svoje figure u raznobojnoj odjeći, meke draperije haljina u crvenoj i bijeloj boji, kao simbolima dvaju oprečnih, a komplementarnih osjećanja unutarnje čistoće i strasti koja rastače statičnost kompozicije. Prostor neke ”ženske sobe” ispunjen je neokrnjenim identitetom žene koja se poigrava sa raznim ulogama, preispituje ih, odbacuje i ponovo kreira, povezujući emocionalni naboj sa materijom koja se giba u silnicama oko ženske figure, između dvaju kružnica, tame i bjeline, svjesnog i nesvjesnog.

Upravo taj naboj koji vibrira u crtežima, suočenje sa samom sobom kroz ples suprotnosti i kontrasta, daje ovim crtežima bogatstvo ritma i ekspresije, priču u slikama koja dočarava prizemljenu gracioznost i prosvjetljivanje dubine sa svakim novim prizorom, vrijeme snova i vrijeme buđenja. Žene izviru iz odora svojih pretkinja, okićene tradicionalnim ukrasima, da bi se pretvarale u tajanstvene dame sa elegantnim šeširima, kabaretske plesačice, nehajne likove vitkih tinejdžerica sa rukama u džepovima, nevjestu sa cvijećem u naručju, ali i likove fatalnih zavodnica i sjetnih putnica koje su zastale u nekom međuprostoru, sanjareći pognutih glava ispred pozadine koja podsjeća na blijedu srpastu mjesečinu.

Rada Marković, iz ciklusa ''Žene isklesane kroz vjekove'', crtež 5, tuš, kombinirana tehnika, 29x21 cm

Rada Marković, iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, crtež 5, tuš, kombinirana tehnika, 29×21 cm

Same i samodostatne, te figure traže i oslonac u čvrstim oblicima koji ih okružuju, u težini i sigurnosti tla, zaštićenim skrovištima i društvu drugih žena. Njihovo neizrecivo znanje ogleda se u njihovim odrazima i mimici lica, nedokučive ponekad kao sfinge i sirene, vraćaju nam sjećanje na vrijeme mekoće i nježnosti. U suvremenom svijetu kada se od žena očekuje da budu tvrde, borbene, uspješne i društveno afirmirane, opušteni venerijanski likovi na crtežima Rade Marković ipak nam sugeriraju da je ponekad dobro zastati, oslušnuti sebe i svoje najdublje želje, živjeti u skladu sa vlastitim ritmovima, protegnuti se kao mačka i kroz igru, sa svježim pogledom svakoga dana otkrivati nova značenja unutarnjeg toka svijesti.

Te žene nisu moderne ‘ratnice’, već više kao da dolaze iz nekih drugih vremena, egzotične i istovremeno bliske čuvarice duše, koje poput tihe vode povezuju i oživljuju raznolika prostranstva ženskog iskustva, univerzalnu uklađenost duha i tijela. Kao u mitu o Perzefoni i Demetri, u kojemu je majka izgubila svoju kćerku otetu od mračnog podzemnog božanstva i onda je pokrenula nebo i zemlju da je ponovo vrati, jednako se tako i kroz kreativno iskustvo žene iscjeljuju u povezivanju izgubljenih dijelova bića, koji se spiralno gibaju u ciklusima rasta i opadanja, i u susretu majki i kćerki, te ženskom ‘sestrinstvu’, otkrivaju skrivenu povijest svijeta. Tako nas i ti crtački zapisi pozivaju da zavirimo u to žensko iskustvo kontinuiranog samootkrivanja i prepoznamo sebe u njemu, kroz pogled u višedimenzionalno magično ogledalo.

mr. art Krešimira Gojanović


Galerija crteža i slika Rade Marković, iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”

 


 

Kontakt autorice Rade Marković:
radamarkovi@gmail.com

Copyright(c) Rada Marković

 

 

Virtualna izložba i predstavljanje Rade Marković realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH,
u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja.

8. 2. 2021.