Sanja Čižić

Sanja Čižić: ” I ( bila ) jednom jedna….Zemlja ”, slikovnica

Sanja Čižić rođena je u Zagrebu 1966. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Zagrebu, Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u trajanju od dvije godine, i Grafički obrazovni centar. Stječe zanimanje izrađivač tiskovne forme. Počinje raditi u tiskari ” Naša djeca ”, gdje provodi skoro petnaest godina. Postaje majka četvero predivne djece. Dizajnom se počinje baviti u svoje slobodno vrijeme. Uređuje crkveni prostor. Vodi kreativne radionice.

Zbog svoje velike ljubavi prema djeci, počinje se baviti čuvanjem djece u obiteljima. Učlanjuje se u ” Hrvatsku udrugu dadilja ”. Postaje članicom upravnog odbora. Izrađuje logo, lutkicu i svoju prvu slikovnicu za udrugu: ” Moja draga dadilja ”. Prilikom donošenja Zakona o dadiljama, slikovnica je predstavljena na Ministarstvu. Uređuje Park čarobnih vila u Strahonincu. Izrađuje skulpture, i crteže raznih vrsta za potrebe parka. Izrađuje priču za potrebu parka, kao i slikovni dio projekta. Bavi se pisanjem kratkih priča za djecu i duhovnih pjesama. Sudjeluje na festivalu ” Sedam dana stvaranja ” u Pazinu, na radionici kreativnog pisanja, pod stručnim vodstvom Neve Lukić, gdje su joj radovi uvršteni u sam festival. Učlanjuje se u udrugu Smiješak za sve, gdje čita priče djeci bolnice Srebrnjak. Napisala je i ilustrirala svoju drugu slikovnicu ” I (bila) jednom jedna…Zemlja ”. Postala je član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca.

Sanja Čižić: ” I ( bila ) jednom jedna….Zemlja ”, ilustracije iz autorske slikovnice

 

O slikovnici Sanje Čižić, prof. Mirjana Dolenčić je napisala:

Ovom bajkovitom i inspirativnom slikovnicom, Sanja Čižić nas vraća u svijet ljepote, igre i izvorne radosti. Otkrivanjem djeteta u sebi, autorica se sa puno nježnosti i topline u potpunosti približava djeci i njihovom čarobnom svijetu. Razigranošću, šarenilom mogućnosti, skladom i vedrinom ilustracija, Sanja Čižić utječe poticajno na formiranje dječje psihe, pobuđuje dječju maštu i kreativnost. Autorica je pokazala iznimnu preciznost u ilustriranju priče, boje su skladne i vedre, a ilustracije prate tekst, čineći zajedno lepršavu i maštovitu cjelinu. Rad je izniman, jer poruka koju autorica šalje preko svijeta djeteta, nadilazi dječje mogućnosti. To je istančana i duboka poruka ljubavi, ljepote, radosti, zajedništva, čuvanja planete Zemlje – upućena svima nama. Autorica nam pokazuje kako maštom možemo putovati svemirskim prostranstvima, stvarajući nova i drugačija svitanja, koja možemo potom pretočiti u zbilju. (Mirjana Dolenčić, prof.)

 

 

Copyright (c) Sanja Čižić