Udruga Val kulture

Udruga Val kulture osnovana je s ciljem promicanja kulture i umjetnosti, te vrijednosti demokracije i multikulturalnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svim segmentima društva. Područje djelovanja udruge Val kulture je organizacija kulturno-umjetničkih događanja i aktivnosti, predavanja, seminara i tribina sa svrhom predstavljanja različitih kultura svijeta i promicanja vrijednosti multikulturalnosti, interkulturalnosti, suživota i ljudskih prava, uz popratne aktivnosti izdavanja knjiga, časopisa, video i audio zapisa iz područja djelatnosti Udruge, te suradnja sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Legendfest / LegendArt / LegendExpo

U svojih 15 godina aktivnog i predanog djelovanja, udruga je oformila i pokrenula niz projekata, koji su danas prepoznatljivi hrvatski kulturni proizvod. Jedan od takvih projekata je svakako poznati Legendfest – festival mitova i legendi, uz prateće projekte LegendArt i LegendExpo. Festival već godinama privlači tisuće posjetitelja u istarski gradić Pićan, odakle se počeo širiti i na kontinentalnu Hrvatsku – prvo u stari grad Lukavec u Zagrebačkoj županiji, a od 2016. godine i u Nacionalni park Krka u Šibensko-kninskoj županiji, obuhvaćajući tako ukupno tri hrvatske županije. Riječ je o projektima koji objedinjuju nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske, te ujedno promoviraju umjetnost, kulturu i obrazovanje.

Izložbe

Uz organizaciju kulturno-umjetničkih projekata i festivala, udruga predano radi na promociji hrvatske likovne umjetnosti, te je u proteklih nekoliko godina organizirala vrlo uspješne izložbe promovirajući opuse dvojice poznatih hrvatskih umjetnika – Ive Šebalja i Ive Friščića.

Tako je u Gliptoteci HAZU u Zagrebu 2014. godine organizirana izložba ” Štafelajni neumornik – Ivo Šebalj “, koju je pratila i knjiga cjenjenog povjesničara umjetnosti Ive Šimat Banova, dok je povjesničar umjetnosti i muzeolog Nikola Albaneže u ulozi kustosa napisao uvodni tekst i osmislio postav izložbe. Nakon vrlo uspješne realizacije izložbe u Gliptoteci HAZU, koja je odjeknula u svim važnijim tiskanim i elektronskim medijima, opus Ive Šebalja bio je predstavljen i u Vinkovcima u Galeriji Slavko Kopač, Galeriji Grada Krapine, te u Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku.

Riječ je o djelima izuzetne umjetničke vrijednosti i značaja za istraživanje početaka i korijena opusa Ive Šebalja, ali i za povijest hrvatske likovne umjetnosti druge polovice XX stoljeća. Predstavljena djela ranije nisu bila izlagana, te su omogućila uvid u rano umjetnikovo stvaralaštvo, koje je bilo na tragu zbivanja tadašnje europske i svjetske umjetnosti. Uslijedila je i popratna izložba Šebaljevih crteža tušem i močilom, pod nazivom ” Crno – bijela intima ” u Pikto galeriji u Zagrebu 2015. godine, koja je zaokružila ciklus izložbi, interpretiran kao svojevrstan posthumni povratak i valorizaciju ranih stvaralačkih dometa velikog slikara u hrvatsku kulturnu javnost.

Nedavno smo organizirali i vrlo zanimljivu izložbu ‘ drugog Ive ‘ pod nazivom nazivom ” Neću ravnalo, hvala “. Riječ je o velikom i osebujnom slikaru – Ivi Friščiću. Izložba ” Neću ravnalo, hvala ” predstavila je izbor radova iz opusa slikara Ive Friščića, nastalih najvećim dijelom tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te nekolicinom djela iz najranijeg i kasnijeg perioda stvaralaštva. Riječ je o djelima izuzetne umjetničke vrijednosti i značaja za istraživanje opusa ovog intrigantnog umjetnika. Djela koja su bila prezentirana na izložbi nisu do sada bila izlagana i praktički ne postoji puno zapisa o ovom ciklusu radova Ive Friščića. Na izložbi je bilo izloženo oko dvadesetak radova, većinom ulja na platnu, iz slikareva vrlo plodnog i oblikovno zanimljivog stvaralaštva iz prve polovice 70-tih godina XX stoljeća. Autorica likovnog postava i predgovora kataloga izložbe je Sonja Švec Španjol.

Kako udruga nikada ne miruje, u pripremi su i nova gostovanja ovih izložbi, koja će biti obogaćena i promocijom knjiga i kataloga u mnogim gradovima Hrvatske, pa i inozemstva.

Art Café, Ilica 67

U prostorijama Art Café-a u Ilici, na Britancu, namjera nam je promovirati rad i djelovanje mladih umjetnika, kao i radova umjetnika koji su napustili ovaj svijet, a ostavili su značajan trag u likovnom svijetu, te nikako ne smiju pasti u zaborav. To bi trebala biti odlika svakog civiliziranog društva, koje donekle drži do svoje posebnosti i značajnosti.

I ovim putem pozivamo sve putnike namjernike, “slučajnike ” i općenito ljude dobre volje, koji osim preživljavanja nose u sebi ” ono nešto “, da navrate u Art Cafe, uživaju u umjetninama, popričaju i druže se. To je zasigurno dobar recept protiv mnogih bolesti i današnjeg užurbanog načina života….

O svemu ovome, kao i o još puno toga, moguće je pročitati na web stranicama udruge www.valkulture.hr i www.legendfest.hr

Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture