Virtualna fotografska izložba članova HDLU Zagreb 2020: Apstrakcija u fotografiji

Krešimir Radas 1

Krešimir Radas 1

2. 3. 2020.  Apstrakcija u fotografiji kao način bilježenja vanjskog okruženja vodi nas u potragu za drugačijom percepcijom unutar nas samih, prema iskoraku od poznatog, naučenog i determiniranog, koje se raslojava u novim perspektivama ne-linearnog mišljenja. Kada svijet prenapučen isuviše strukturiranim, gotovo ‘ideološkim’ slikama i porukama pretrpa naša čula sve do utrnuća unutarnjeg osjetilnog bića, dolazi taj trenutak potrebe da se napuste neinspirativne granice prema novim rješenjima, novim asocijativnim oblicima koji neutraliziraju površinska zasićenja, u potrazi za pra-formom, otiskom ideja prije konačne realizacije.

Ne-govor, ne-slika, neimenovano ne-značenje, nešto što se još nije rodilo, a ipak je prisutno, odgurnuto možda iz viđenja kao nevažno, detalj koji umjesto separacije predstavlja okidač za skrivene, sublimirane priče – mogućnosti su brojne, dok organske i ne-organske tvorbe ispisuju tajanstvene rukopise svjetla i sjene, geometrijskih oštrina i valovitih mekoća.

Stjepan Kulfa 7

Svaka od tih slika može biti i kristalizacija nekog emotivnog stanja, intimnog doživljaja ili osjeta poput treperenja čula ispod mirne površine, ritmičnosti disanja, sjećanja na trenutke buđenja u prostoru između sna i jave kada svjetlost na trenutak dodirne dubine nesvjesnih sadržaja. Fragmenti cjeline preslaguju se, tragovi vremena utiskuju se u stijeni, umijeće ljudskih ruku nadmeće se sa umijećem prirode, a materija odražava sjenovite zapise o žudnji za izvorom u kojemu sve počinje i nestaje. Dok smo kružili gradom u sumornoj oblačini, dok je sunce užarilo betonske konstrukcije i metalne obrise u napuštenim skladištima, uz autoputeve i gradske labirinte, svjetlo bi ponekad blještalo, ponekad se zgušnjavalo, a misao se rasplinjavala u tihoj budnosti.

Strukture sjenovite lepeze, baršunasta tkanina cvijetnog oblika, futurizam minimalističkog plavetnila u igri pored vode – u pažljivom posmatranju svijeta oko sebe, samim pogledom izdavajamo iz svijeta ono trenutno, možda i trajno što nas opisuje, ponekad uznemiruje ili očarava. Ljudi nema, dopuštamo si nevažnost, fokus prema dubini u kojoj još nema plodova, tek je stanka u vremenima ili utočište od nemira, sigurni mali laboratorij u kojemu se igramo sa značenjima.

Ova virtualna izložba istovremeno je i uvod u novi fotografski projekt apstraktne fotografije članova i prijatelja HDLU Zagreb, koji ćemo nadopunjavati jednako na internetu, kao i u nekim realnim prostorima kroz buduće zajedničko kreativno iskustvo.  (Krešimira Gojanović)

Izlagači: Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Valentina Kasapović, Stjepan Kulfa, Dražen Pavlović, Višnja Peter, Krešimir Radas, Sonja Šimatić


Galerija

 


 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Antonija Cesarec, Valentina Kasapović, Stjepan Kulfa, Dražen Pavlović, Višnja Peter, Krešimir Radas, Sonja Šimatić.