Virtualna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb: Umjetnost u digitalnom dobu

Rajko Đedović, ''Izričaj osmišljene apstrakcije'', digital art

Rajko Đedović, ”Izričaj osmišljene apstrakcije”, digital art

23. 4. 2020.  ”Umjetnost u digitalnom dobu” skupna je virtualna izložba u organizaciji HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, unutar koje su 32 umjetnika/ice izložili svoja likovna djela, koja su nastala uz pomoć kompjutera ili mobitela, korištenjem različitih programa za izradu i obradu slike. Tema izložbe bila je slobodna, pa su se tako objedinile različite poetike autorskih izraza i tehnika: neki umjetnici kombinirali su tradicionalne likovne tehnike sa digitalnim obradama slike, neki su digitalno obrađivali autorske fotografije ili preko njih stvarali digitalne crteže sa različitim filterima i slikarskim efektima, neki su koristili samo grafičke tablete bez tradicionalnih sredstava, itd. Crtanje i slikanje putem računala u svakom slučaju likovnim umjetnicima pruža neke nove mogućnosti za istraživanje i eksperimentiranje, a u ovim ”karantenskim” danima kad su nam u mnogim slučajevima ograničeni izlasci i kupovina tradicionalnih materijala za rad, digitalna umjetnost predstavlja i jedno od efikasnijih rješenja da se umjetnici izraze na inovativne načine, te u međusobnoj suradnji usporede svoja djela i razmotre koje sve tehnike su koristili i kakve rezultate su pri tom dobili.

Važno je tu napomenuti da je profesionalnim umjetnicima nužno potreban i neki vid neformalne ‘cjeloživotne’ edukacije kada je u pitanju praćenje novih tehnologija i upoznavanje sa novim sredstvima za rad, prvenstveno i zato da se izbjegne tzv. međugeneracijski ”digitalni raskorak”, pri čemu će umjetnici mlađih generacija nove tehnologije usvajati sa lakoćom i već u procesu najranijeg formalnog obrazovanja, dok bi stariji umjetnici sa tim mogli imati problema. Ove nove nejednakosti po pitanju korištenja novih tehnologija potrebno je na vrijeme uočiti i preoblikovati, a odgovornost za to svakako snose i sami umjetnici, koji se udružuju u različitim strukovnim udruženjima.

Jela Šare, ''Proljeće'', digital art

Jela Šare, ”Proljeće”, digital art

Kultura interneta u današnjem vremenu mnogim je umjetnicima omogućila i da na demokratičan način predstave široj javnosti svoju umjetnost, da sa većom lakoćom dođu do informacija o suvremenim umjetničkim zbivanjima, povežu se sa drugim umjetnicima iz čitavog svijeta, izrade svoje internetske stranice na brojnim digitalnim platformama i privuku svoju vlastitu publiku preko društvenih mreža. Tradicionalni pojam ”kustosa” koji u nekom starinskom muzeju odlučuje koji će umjetnik smjeti izložiti svoja djela, a koji ne, danas postaje stvar prošlosti i suvremeni umjetnici koji se sustavno sami digitalno opismenjuju, sve više postaju ”sami svoji kustosi” koji izrađuju svoje internetske stranice, portale, prezentacije, virtualne izložbe i galerije na društvenim mrežama, suvereno pri tom stvarajući nove digitalne kulturne sadržaje.

Tako ponosno možemo reći da među 32 izložena umjetnika/ice, na ovoj virtualnoj izložbi nema ”digitalnog raskoraka”, jer smo podjednako okupili i one najmlađe umjetnike u ranim dvadesetima, kao i umjetnike koji u mirovini stvaraju svoja djela digitalne umjetnosti, te ih isto tako znaju prezentirati i na internetu. Ono što je umjetnicima svakako poticaj kod usvajanja novih tehnologija, jeste i usvajanje nove kulturne paradigme digitalnog doba, koja naglašava sinergičnu suradnju, široku umreženost i razmjenu ideja, transcendiranje tradicionalnih kulturnih i društvenih ograničenja, kao i cjeloživotno učenje i poštivanje svih kulturoloških različitosti, koje doprinose formiranju kompleksnih, multi-dimenzionalnih i afirmativnih umjetničkih trendova. Sjeme novih ideja tako niče u duhovnim prostorima ”virtualnog svijeta”, da bi se jednom u vidu nekih budućih izložbi predstavilo i u ‘realnom’ materijalnom prostoru.

mr. art Krešimira Gojanović


Izlagači: Dubravka Bodulić, Anđelko Brkić, Marija Čingel, Rajko Đedović, Vida Đuran, Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Alen Kasumović, Ivana Kolić, Denis Kožljan, Josipa Krolo, Zlatko Krstevski (MK), Stjepan Kulfa, Nataša Kupljenik, Danko Merin, Rada Iva Marković, Miloš Panić, Boris Pecigoš, Branka Popov Ostojić, Krešimir Radas, Gaia Radić, Mario Rosanda, Emil Strniša, Rešad Sultanović Sultan (BiH), Jela Šare, Noel Šuran, Wanda Tudja Strahonja, Tomislava Turčin, Dragica Vranjković, Andrej Zbašnik, Nikolina Žabčić.


Galerija

 

 

 

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Dubravka Bodulić, Anđelko Brkić, Marija Čingel, Rajko Đedović, Vida Đuran, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Alen Kasumović, Ivana Kolić, Denis Kožljan, Josipa Krolo, Zlatko Krstevski (MK), Stjepan Kulfa, Nataša Kupljenik, Danko Merin, Rada Iva Marković, Miloš Panić, Boris Pecigoš, Branka Popov Ostojić, Krešimir Radas, Gaia Radić, Mario Rosanda, Emil Strniša, Rešad Sultanović Sultan (BiH), Jela Šare, Noel Šuran, Wanda Tudja Strahonja, Tomislava Turčin, Dragica Vranjković, Andrej Zbašnik, Nikolina Žabčić.