Višnja Peter

Višnja Peter, slikarica rođena 1948. u Zagrebu, likovno se izražava od 1999. god., upisom na Otvoreno učilište u Zagrebu, unutar  likovne grupe pod umjetničkim vodstvom prof. Dubravka Lepeja. Svoja djela stvara u ulju i akriliku na platnu. Članica je Hrvatskog likovnog društva ( HLD ) u Zagrebu i HDLU Zagreb, te je bila član Grupe 69, udruge Ama Artem i SULS – Varaždin.

Od kada se bavi slikarstvom, sudjeluje na preko stotinu likovnih kolonija, kao i kolonija humanitarnog karaktera. Izlagala je na preko stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj, te u inozemstvu u Češkoj i Slovačkoj. Imala je četiri samostalne izložbe. Osim likovnim radom, bavi se keramikom i skulpturalnom kombiniranom tehnikom.

Radovi joj se nalaze u različitim izložbenim prostorima, bolnicama, crkvama, domovima, te privatnim zbirkama u Italiji, Čileu, Južnoafričkoj republici i Hrvatskoj.

mob.:  098/ 193 9890
e-mail:  visnjapeter1948@yahoo.com

Višnja Peter – poezija slikarstva

Poetični misaoni svijet odabirom lijepog, kao smisla vizualne egzistencije, umjetnički je koncept slikarice Višnje Peter. Senzibilitet njenog vizualnog poimanja fiksiran je u trajnost likovnog prostora slike, u izrazu autodidaktičkog razvoja. Graciozni polet motiva u simfonijskom ozračju upija detalje malih formi i sadržaja, koji personaliziraju likovni doživljaj u oblikovni impresionizam. Odlika slikarice je traganje za simbolikom tonova, pastelno povezanih suptilnim prijelazom i stapanjem boja u umjetnički osjećaj sinhronog smirenja i ugođaja postojanja slike. Polazište impresionizma razvija se postupno u likovnu asocijativnu lirsku apstrakciju, koja opstaje pomirenjem svijetlosti skale boja.

Višnja Peter je poklonica slikarstva ugođaja, izrazite vizualne individualnosti, širokog poimanja postojanja i senzibiliteta. Elegancija slikarstva osebujne individualnosti formirala je stil konceptualno promjenjiv poput ljudske prirode, jer stil, to je individua uz pečat iskustvenih likovnih spoznaja. Plastični impresionizam je doživljaj kista i boje, bez formalizma preslikavanja motiva, što ukazuje na intelektualne i osjetilne karakteristike slikarice, uz permanentno razvijanje slikarskog iskustva. Svjetlost u slikama sugestijom pastelnih boja nosi predmete, koji lebde laganim potezima ruke i kista, pa ipak poentilistički pronađu predmet kao poruku centralnog zapažanja.

Simbolički sukus vizije likovno osjetilne sinteze ostaje u ravnoteži ideje, izraza i likovnih mogućnosti, a estetika je neupitna, uz razvojni put otvoren za stvaranje vlastite slikarske projekcije svijeta, osjetila i svijesti o bitku postojanja. Ozračje kao ideal nadahnuća je psihološki pristup uvijek nasmiješene čulnosti, koja izvire iz cijelog opusa izložbe i likovne vizije Višnje Peter, koja je u slikarstvu ostavila svoj odraz. ( Mag. univ. Jasminka Petra Petter )

Djela Višnje Peter

 

 

Copyright (c) Višnja Peter