Zimska virtualna izložba članova HDLU Zagreb 2018.

Zimska virtualna izložba članova HDLU Zagreb 2018, povodom treće godišnjice portala ”Zagrebački likovni umjetnici”

Danko Merin, ''Lumen siccum optima anima.The mysterious flame of Anima 1'', ulje na platnu, 93 x 57 cm

Danko Merin, ”Lumen siccum optima anima.The mysterious flame of Anima 1”, ulje na platnu, 93 x 57 cm

11. 2. 2018. Prije tri godine, 14. 2. 2015. pokrenut je portal ”Zagrebački likovni umjetnici” kao virtualna platforma za predstavljanje likovnih umjetnika s područja Zagreba i zagrebačke županije, ali i čitave Hrvatske. Portal ”Zagrebački likovni umjetnici” i prateću facebook stranicu od 2015. uređuje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb – HDLU Zagreb, koje je 2015. osnovano u Zagrebu kao samostalno zagrebačko udruženje, koje okuplja likovne umjetnike na području Zagreba i Hrvatske.

Možemo sa zadovoljstvom reći da je naše stranice do sada pogledalo 60 920 posjetitelja iz brojnih država svijeta, sa 383 960 pregleda sadržaja na portalu, pri čemu smo od početka do danas ostali vjerni našoj uredničkoj koncepciji i usko smo se specijalizirali na sadržaje iz područja likovne i vizualne kulture.

Mladen Žunjić, ''Zdenac života - Kazališni trg'', ulje i akril na platnu

Mladen Žunjić, ”Zdenac života – Kazališni trg”, ulje i akril na platnu

Do sada smo uspješno predstavili brojne umjetnike koji djeluju u našem gradu ili dolaze u njega izlagati, te smo najavama, ali i fotoreportažama, likovnim recenzijama, tekstovima i intervjuima popratili razne zanimljive likovne izložbe, sa čime svakako planiramo nastaviti i dalje. Povodom treće godišnjice portala ”Zagrebački likovni umjetnici”, odlučili smo vam predstaviti recentne radove umjetnika i članova HDLU Zagreb, u ”Zimskoj virtualnoj izložbi 2018”. Uživajte u djelima umjetnika!

Predstavljeni umjetnici: Danko Merin, Mladen Žunjić, Boris Pecigoš, Denis Kaplan, Juraj Jonke, Krešimir Radas, Stjepan Perković, Ivana Kolić, Krešimira Gojanović, Petar Vidak, Antonija Cesarec, Alfred Freddy Krupa, Marija Kruljac, Zlatko Lula Isaković, Andreja Dujnić Žmirić, Ana Cerovski, Anja Jelavić, Nicol Načinović, Višnja Peter, Robert Štimec, Tihomir Cirkvenčić, Branka Kopeti i Jela Šare.

 

Andreja Dujnić Žmirić, ''Pokraj stare pegle'', ulje na platnu, 24 x 30 cm

Andreja Dujnić Žmirić, ”Pokraj stare pegle”, ulje na platnu, 24 x 30 cm

U udruzi HDLU Zagreb od početka potičemo kreativnu suradnju umjetnika kroz izložbe koje organiziramo u raznim ‘realnim’ prostorima, no također i kroz virtualne izložbe i prezentacije umjetnika, kako bismo bili dostupniji publici u brojnim gradovima, pa i državama.

Internet je tako danas postao nezamjenjivo sredstvo u kulturnoj promociji različitih umjetnika, koji na njemu mogu postati suvereni kreatori medijskog sadržaja, te pronaći novi prostor slobode za svoje izražavanje, ali isto tako uz pomoć njega mogu steći i različite suradnje i poznanstva sa umjetnicima i likovnom publikom širom svijeta.

 

 

Boris Pecigoš, "Ja sam umjetnik. Sanjar. Zgubidan. Trebao bih si naći pravi posao.", digitalni kolaž

Boris Pecigoš, “Ja sam umjetnik. Sanjar. Zgubidan. Trebao bih si naći pravi posao.”, digitalni kolaž

Od samo početka do danas, naš portal ”Zagrebački likovni umjetnici” uređujemo volonterski, a svim umjetnicima koji su se javljali za suradnje, njihovi prilozi na portalu objavljivani su potpuno besplatno, sa čime svakako nastavljamo i dalje u okviru svojih mogućnosti.

U današnjim vremenima kada nas iz raznih medija preplavljuju tzv. ‘žuti’ sadržaji, sa svojim slikama i ostalim likovnim djelima mi se obraćamo onoj publici koja voli i cijeni umjetnost, te je spremna da zaroni u naše unutarnje svjetove, koji se multi-dimenzionalno prepliću u međusobnoj inspiraciji.

Jela Šare, ''Put na zapad'', kombinira tehnika, 60 x 60 cm

Jela Šare, ”Put na zapad”, kombinira tehnika, 60 x 60 cm

Ne želimo dozvoliti da nas nedostatak podrške institucija u razvoju našeg portala spriječi u našim nastojanjima da na dostojan način predstavimo rad domaćih likovnih stvaralaca, stoga se i dalje nastavljamo baviti onim što smo zacrtali kao svoju misiju – predstavljanjima domaćih likovnih umjetnika na Internetu, prisjećajući se i riječi pjesnika Štulića ”…zamisli da brdo slika putuje Svemirom…”

I zbog toga nam sretan treći rođendan našeg portala ”Zagrebački likovni umjetnici”! 🙂

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

 

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović