Zlatko Modrić

Zlatko Modrić, autoportret

Životopis

Zlatko Modrić rođen je 1959. godine u Leskovcu Topličkom, Hrvatska. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera. Studijski je boravio u Parizu, u Cité internationale des Arts. Sudjelovao je na likovnim kolonijama u Mađarskoj, Italiji, te na desetak u Hrvatskoj. Do sada je priredio 20 samostalnih i sudjelovao na preko dvadeset grupnih izložbi.

www.zlatkomodric.com
E mail: info@zlatkomodric.com

U svom ciklusu slika ”Psihoemocionalni portreti”, Zlatko ekspresivnim nanosima akrilne boje portretira unutarnje duhovno ozračje svojih likova, kao neku prvobitnu auru koja se formira ” kako vani, tako unutra ”, u ovisnosti i od utjecaja koje prima iz vanjskog okruženja. Njegovi likovi i kompozicije tako opisuju susrete sa bezličnim neznancima kakvi se mogu sresti na gradskim ulicama, u tramvajima, na stubištima zgrada, u kafićima, gdje svi ti ljudi nakratko prolaze i borave, ostavljajući iza sebe psihoemocionalni trag, neko neopipljivo strujanje boje i osjećanja, zajedničku nit koja plete naše impresije o prolaznosti.

To je i priča o ljudskom otuđenju, gdje likovi svojim govorom tijela sugeriraju distanciranost, zatvorenost, oprez pri susretu sa nepoznatima, ili naprosto tihu uronjenost u vlastiti svijet slojevitih raspoloženja.

Zlatko Modrić: Psihoemocionalni portreti

Težak je to pogled ponekad na živote naših sugrađana, suputnika i/ili supatnika, i na nas same kroz vizuru jednog beskompromisnog umjetnika, kojemu je unutarnja istina važnija od uljepšane realnosti suvremene potrošačke kulture, no upravo zbog toga Zlatkovi portreti odišu i jednim humanim razumijevanjem koje posmatra i bilježi ono skriveno u nama, ogoljujući našu ljudskost, kako bismo se kroz to duhovno de-maskiranje ponovo spoznali u svojoj biti, i povezali.

 

Kako se ciklus Zlatkovih slika razvijao dalje, mi ipak vidimo da pojedini likovi ispod neupadljive vanjštine nose u sebi i skriveni plamen, žarke boje koje ih ispunjavaju iznutra i traže od nas da u svojim susretima, ma koliko nam se beznačajni činili, uranjamo dublje od površnih privida, da vidimo gibanje sa kojim boja pulsira nošena imginacijom umjetnika, koji je na svojim slikama stvorio pozornicu za različita emocionalna i duševna stanja.

 

Zlatko Modrić: Refleksija zbilje

Namjerno samozatajan, slikar nam ostavlja mogućnost da sami doživimo njegovo djelo, bez predrasuda, bez prosudbi da osjetimo bezimene likove i prepoznamo suptilnu mrežu međusobnih utjecaja, kada kolektivni psihički Univerzum utječe na onaj individualni, i obratno, kada i mi sami kroz svoje refleksije i sažimanje osobnih iskustava ostavljamo iza sebe psihoemocionalni trag, kojega će jednom možda neki slikar opisati svojim kistom. ( Napisala K. Gojanović )

 

 

 

Copyright (c) Zlatko Modrić