Digitalna prilagodba 2021: Marina Lapadatović – ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske”

Marina Lapadatović

Marina Lapadatović

7. 4. 2021. U sklopu programa Digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja šestu u nizu, virtualnu izložbu umjetnice Marine Lapadatović, pod nazivom ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske”.

Marina Lapadatović rođena je 7. 6. 1982. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski smjer. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje 2000. godine u Širokom Brijegu, a završava je 2006. godine u Zagrebu, u slikarskoj klasi prof. Eugena Kokota.

Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, te na likovnim kolonijama u zemlji i regiji. Bavi se pedagoškim radom, organizira razne kreativne radionice za djecu vrtićkog i školskog uzrasta na području Velike Gorice, oslikava umjetničke maske u tehnici paper mache i slika različitim kombiniranim tehnikama. Članica je HDLU Zagreb i Art Incognito, udruge za promicanje kulture na području Velike Gorice. Živi i radi u Vukomeričkim Goricama.

Kontakt: mlapadatovic@yahoo.com

Facebook: Art of Masks
Pinterest: pinterest.com/artofmasks
Etsy: etsy.com/ie/shop/ArtofMasks


Iz predgovora Krešimire Gojanović: Magična putovanja Marine Lapadatović kroz slikarstvo i umjetničke maske

Marina Lapadatović, ''Maska šamanka'', kombinirana tehnika, 30x20 cm

Marina Lapadatović, ”Maska šamanka”, kombinirana tehnika, 30×20 cm

Marina Lapadatović na svojim likovnim djelima, slikama u tehnici ulja na platnu i kolažiranim kompozicijama u kombiniranoj tehnici, prikazuje nam suvremeni svijet prepun nadrealnih prizora, ponekad uznemirujućih paradoksa, informacijske prezasićenosti, kao i zabavnih dosjetki koje demistificiraju neke društvene stereotipe, vezane uz medijsku sliku žene i njezinu manipulaciju kroz odnos prema ženskom tijelu. U takvom svijetu, umjetnik/ica poput sanjajućeg šamana osluškuje puls vremena u kojemu živi, civilizaciju izraslu na tkivu prirode i sve njezine disbalanse, tražeći u sebi neki ”sveti prostor”, unutarnju glazbu, ali i razumijevanje nepomirljivih suprotnosti dobra i zla, svjetla i tame, slobode pojedinca i tradicijskih ograničenja nad tim osobnim slobodama.

Kroz maske šamanke i šamana, umjetnica traži kontakt sa duhovnim svijetom, poziciju nepristranog promatrača koji se želi odmaknuti od odgojem uvjetovanih obrazaca ponašanja u svojoj zajednici, te kroz istraživanje drugih kultura, vremena i prostora dotaknuti univerzalnu bit čovjeka, njegovo vitalno biće koje je sposobno ovladati skrivenim psihičkim sadržajima i pretvoriti ih u vizionarske izvore inspiracije, iz kojih istovremeno izranja želja za stvaranjem i želja za iscjeljenjem.

Da bi dosegao to stanje proširene percepcije, umjetnik kao mistični tragalac poistovjećuje sebe i sa drugim bićima biljnog i životinjskog svijeta i njegova ‘ritualna’ maska tako je prepletena sa finim tkanjem žilica koje nas podsjećaju na korjenje drveća i neraskidivu srodnost sa zemljom koja hrani i obnavlja različita bića u energetskoj mreži života, u nevidljivoj povezanosti, koje postajemo svjesni onda kad transcendiramo granice ega kroz neki kreativni, mistični ili ekstatični čin.

Na njezinim slikama, životinje zadobijaju ljudska lica, ali se također i ljudi pretvaraju u ptice, njihova tijela postaju nalik životinjskim, od nojeva preko mitskih zmajeva do ribe koja pluta u plavetnom međuprostoru, od obezglavljenih ženskih tijela nalik na depersonalizirane lutke za odjeću na slici ”Miss universe” do prasadi koja se okreće na ražnju, kroz sarkastične usporedbe ženskog i životinjskog tijela namijenjenog pukoj konzumaciji, koja dehumanizira i čovjeka i životinju. Upravo kao kontrast takvim prizorima, pojavljuje se slika ”Save your soul” na kojoj se ruke utopljenika probijaju kroz nemirne valove da bi dosegle pojas za spasavanje što se iz zraka spušta prema nabujaloj vodi, iz helikoptera obasjanog bjeličastim svjetlom. Kontrast elemenata vode i zraka istovremeno simbolizira odnos nesvjesnog bića sa prosvjetljujućim duhovnim uvidima koji donose spas od ‘utapanja’ u nižoj nagonskoj prirodi, ili možda integraciju takve prirode kroz sintezu elemenata, u igri suprotstavljenih boja i oblika što se međusobno prožimaju i odvajaju, podsjećajući na ritam daha i otkucaje srca.

Potraga za jedinstvom koje neutralizira dvojnost svijeta, težnja da se neuklopljeni detalji sagledaju unutar šire cjeline, da se vlastitim bićem zaogrne i sveto i surovo, i ono čega se plašimo jednako kao i ono što nas ushićuje, strahopoštovanje, ali i humor koji demistificira autoritativne sustave vijednosti, sve to vibrira na ovim slikama, koje nas ponekad podsjećaju i na magično kazalište, gdje se čovjekovo biće transformira kroz odraze u ogledalu i duhovne perspektive, u spoznaji dubine i raznolikosti našeg identiteta.  

Marina Lapadatović, ''Miss universe'', ulje na platnu, 80x100 cm

Marina Lapadatović, ”Miss universe”, ulje na platnu, 80×100 cm

Marina ponekad i piše po svojim slikama, prenoseći nam skrivena značenja, refleksije i simbole koji se prelamaju kroz nesvjesno biće, nadahnuto različitim motivima urbane pop kulture, ispod čije površine ipak izranja i neka drevnost, starinske zidine i zaboravljena glazba, groteskni žongler iznad usnulog grada i likovi u oštrim kontrastima svojih karakternih osobina i društvenih uloga. Ona sučeljava diktatora i borca za ljudska prava, ženu skrivenu iza koprene sa ženom koja otvorenih očiju beskompromisno gleda, vidi i želi biti viđena, pa zatim ženu zaobljenu i cjelovitu suprotstavlja izgladnjelom androginom tijelu, sve u cilju da se kroz kreativno-spoznajno iskustvo obuhvati čitav spektar polarnosti čovjekove psihe i društva u kojemu on živi, kroz vremena i prostore u kojima se nadopunjavaju, ali i bore jedna protiv druge – priroda i civlizacija, osobno i kolektivno – svijet sjena, kao i svijet prosvjetljenja.

Umjetnik/ica tako kroz svoje imaginarno putovanje raščlanjuje osobne simbole, odvaja se u svojoj individualnosti od kolektivnog naslijeđa, ali i medijskih slika i sublimiranih poruka što metaforički bombardiraju naš um kao na slici ”Bombardiranje”, istražuje svoje duhovno poslanstvo kroz arhetipske likove šamana/šamanke koji poetskim jezikom tumače duhovne tajne, hermetična znanja predaka skrivena u zagonetkama. Kolažirana stvarnost ispunjena je nataloženim planovima svijesti koji izranjaju jedan ispod drugoga, kao ironija i burleska, san i java, gdje se zmaj i ptica podjednako ističu u polarnostima nagonskog, reptilskog uma i afirmativne duhovne potrage što nas vodi ka oslobađanju žene, prirode i životinje, između lokalnog i globalnog, javnog i privatnog, onoga što mi stvarno jesmo i onoga kako nas je društvo oblikovalo.

Jednoznačni odgovori tu ne postoje: prolazeći kroz različite uloge, kroz više života između svakodnevnog i zamišljenog postojanja, mijenjajući maske i kostime, rukopise i kulise, umjetnica nam približava svoju unutarnju stvarnost u okviru koje traži univerzalno iskustvo koja nas spaja, ali i individualno odvajanje sebstva u stvaralačkoj samospoznaji, u oslikanim pričama koje se nadovezuju jedna na drugu, povezujući ljudsko, zvjersko i božansko u mističnoj potrazi za cjelovitošću. ”Iscjeliti se” tako znači učiniti sebe sve-obuhvatnim, dopustiti si postojanje u svim segmentima psihičke realnosti, bez prosuđivanja, a sa zanosom radoznalog istraživača kojemu ništa nije strano, ni nedostižno.

Sve što nosimo u sebi možemo naslikati, imenovati i dočarati, baš kao i Marina na svom putovanju kroz slike na kojima su životinje ponekad vodiči ljudima, a maska šamanke donosi ritualno jedinstvo sa podzemnim, zemaljskim i nebeskim svijetom u nama.

mr. art Krešimira Gojanović


Galerija Marine Lapadatović, iz ciklusa ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske”

 


 

Kontakt autorice Marine Lapadatović:
mlapadatovic@yahoo.com

Copyright(c) Marina Lapadatović

Predgovor i web dizajn: Krešimira Gojanović

 

Virtualna izložba i predstavljanje Marine Lapadatović realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH,
u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja.

7. 4. 2021.

 

Ostale Digitalne prilagodbe iz ovog projekta možete pogledati ovdje.