Digitalna prilagodba 2021 – predstavljanja umjetnika

Digitalna prilagodba 2021 u organizaciji HDLU Zagreb

Digitalna prilagodba 2021 u organizaciji HDLU Zagreb

Digitalna prilagodba 2021 – virtualne izložbe i predstavljanja umjetnika na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u organizaciji HDLU Zagreb

U sklopu projekta Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja u organizaciji HDLU Zagreb, na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u 2021. godini izrađeno je osam virtualnih prezentacija (izložbi), na kojima su predstavljeni domaći likovni umjetnici i jedna književnica i pjesnikinja: Boris Pecigoš, Rada Marković, Andrea Cihlar, Andrej Zbašnik, Silvia Golja, Marina Lapadatović, Luka Koščak, Krešimira Gojanović i Darija Žilić.

Koncepciju projekta, likovne recenzije i web dizajn virtualnih izložbi potpisuje Krešimira Gojanović, a vizualni identitet izradila je Ivana Kolić. Projekt financira Ministarstvo kulture i medija RH.

Sve virtualne izložbe i predstavljanja umjetnika možete pogledati na donjim poveznicama.

 


Boris Pecigoš - Land art i rock art

Boris Pecigoš – Land art i rock art

1. Digitalna prilagodba 2021: Boris Pecigoš – Land art i rock art, 11. 1. 2021.

Boris Pecigoš rođen je 1974. u Zagrebu, živi u Rijeci. Magistrirao je likovnu umjetnost na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts. Član je HDLU Zagreb i HDLU Rijeka. Njegov umjetnički fokus je na land artu i rock artu. Autor je Land art staze u Parku prirode Učka, što je njegov najznačajniji projekt do sada, koji objedinjuje umjetnost, spiritualnost i prirodu. Umjetničku inspiraciju nalazi prvenstveno u ljepotama prirode, mora i planina, ali i u zagonetnim pretpovijesnim crtežima, figurama i uspravljenom kamenju, u novodobnom misticizmu, transcendentnosti glazbe i poezije te u nedokučivom misteriju prolaznosti i smrti. Land art i rock art mu omogućuju da svoju umjetnost na najneposredniji način poveže sa ljubavlju prema prirodi i interesom za geologiju i povijesna mjesta s ostacima starih kultura.

Virtualnu izložbu Borisa Pecigoša, ”Land art i rock art” možete pogledati ovdje.

 


Rada Marković – ”Žene isklesane kroz vjekove”

Rada Marković – ”Žene isklesane kroz vjekove”

2. Digitalna prilagodba 2021: Rada Marković – Ciklus crteža i slika ”Žene isklesane kroz vjekove”, 8. 2. 2021.

Rada Marković rođena je u Kobilju 1960. godine. Nakon srednje grafičke, upisuje i apsolvira na Višoj grafičkoj školi u Zagrebu, kasnije kao graf. ing. bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom te se likovno izražava u svim tehnikama od crtačkih, nešto grafičkih i slikarskih, pa tako 2016. godine na College of Visual Arts (Arthouse) u Ljubljani, završava preddiplomski sveučilišni studij slikarstva u klasi doc. mag. Mladena Jernejca i prof. Matic Kosa te stiče akademski naziv dipl. slikarice. 2017. godine na College of Visual Arts (Arthouse) – Ljubljana, završava diplomski sveučilišni studij u klasi doc. mag. Mladena Jernejca i stiče akademski naziv mag. likovnih umjetnosti. Od 2004. godine je voditeljica likovne radionice ”Petar Dobrović” u Dardi. Članica je HDLU Zagreb.

Virtualnu izložbu Rade Marković, ”Žene isklesane kroz vjekove” možete pogledati ovdje.

 


Andrea Cihlar - ”Sinkroniciteti”, ”Žongleri” i ”Umjetnost življenja”

Andrea Cihlar – ”Sinkroniciteti”, ”Žongleri” i ”Umjetnost življenja”

3. Digitalna prilagodba 2021: Andrea Cihlar – skulpture, slike i poezija iz ciklusa ”Sinkroniciteti”, ”Žongleri” i ”Umjetnost življenja”, 2. 3. 2021.

Andrea Cihlar rođena je 1990. godine u Zagrebu. Maturirala je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na smjeru za dizajnera metala. Svoje umjetničko obrazovanje nastavila je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na slikarskom odsjeku. Tijekom studija sudjelovala je u ERASMUS programu razmjeni studenata na likovnoj akademiji u Minhenu (Akademie der bildenden Künste, München). 2017. godine stječe titulu magistre slikarstva pod mentorstvom izv.prof.art. Ksenije Turčić, dok 2018. godine stječe titulu magistre kiparstva (mala plastika i medaljerstvo) pod mentorstvom red.prof.art. Dalibora Stošića. Održala je samostalnu izložbu skulptura pod nazivom ”Žongleri” 2019. u galeriji Šira u Zagrebu te je sudjelovala na mnogim grupnim izložbama. Članica je HDLU Zagreb.

Virtualnu izložbu Andrea Cihlar iz ciklusa ”Sinkroniciteti”, ”Žongleri” i ”Umjetnost življenja” možete pogledati ovdje.

 


Andrej Zbašnik – ”Digitalno-slikarske refleksije”

Andrej Zbašnik – ”Digitalno-slikarske refleksije”

4. Digitalna prilagodba 2021: Andrej Zbašnik – ”Digitalno-slikarske refleksije”, 23. 3. 2021.

Andrej Zbašnik rođen je 16. 6. 1976. godine u Rijeci. Živi u Čabru. Opću gimnaziju završio je 1994. godine u Čabru. Iste godine upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci, sadašnji Filozofski fakultet, odsjek za likovnu kulturu. Na fakultetu, za dodatni izborni predmet izabire slikarstvo, u kojem se usavršava uz vodstvo akademskog slikara Marijana Pongraca i akademske slikarice specijalistice Ksenije Mogin. Diplomirao je 1999. godine i stekao stručnu spremu i stručni naziv – profesor likovne kulture. Aktivno se bavi likovno – umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem. Stvara isključivo u stanu u kojem živi i u ateljeu. Do sada je osmislio i realizirao više samostalnih izložbi slika i umjetničkih projekata i koncepata. Sudjelovao je na više skupnih izložbi. Član je HDLU-a Istre i HDLU-a Zagreb.

Virtualnu izložbu Andreja Zbašnika iz ciklusa ”Digitalno-slikarske refleksije” možete pogledati ovdje.

 


Silvia Golja – ''Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju''

Silvia Golja – ”Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju”

5. Digitalna prilagodba 2021: Silvia Golja – ”Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju”, 30. 3. 2021.

Silvia Golja rođena je 24. 7. 1993. godine u Puli. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, na smjeru Tekstilni dizajn. 2018. godine završila je diplomski studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, sa temom ”Slika u pokretu: ekspresivnost boje, tijela i kretnje”, pod mentorstvom Marijana Pongraca, te stekla akademski naziv magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na brojnim skupnim žiriranim izložbama, samostalnim i virtualnim izložbama, te međunarodnim i lokalnim projektima. Njeni radovi se nalaze u zbirci MSU Istre, te kao reprodukcije u knjigama ”Ca je ča” i ”Budimo humani”. Njezino područje rada je prvenstveno slikarstvo, zatim ilustracija, konceptualna umjetnost, te fotografija. Članica je HDLU Istre, HDLU Rijeke i HDLU Zagreb. Živi i stvara u Labinu.

Virtualnu izložbu Silvie Golja iz ciklusa ”Vizualne varijacije kroz slikarstvo, tekstil i fotografiju” možete pogledati ovdje.

 


Marina Lapadatović – ''Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske''

Marina Lapadatović – ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske”

6. Digitalna prilagodba 2021: Marina Lapadatović – ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske”, 7. 4. 2021.

Marina Lapadatović rođena je 7. 6. 1982. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski smjer. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje 2000. godine u Širokom Brijegu, a završava je 2006. godine u Zagrebu, u slikarskoj klasi prof. Eugena Kokota. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, te na likovnim kolonijama u zemlji i regiji. Bavi se pedagoškim radom, organizira razne kreativne radionice za djecu vrtićkog i školskog uzrasta na području Velike Gorice, oslikava umjetničke maske u tehnici paper mache i slika različitim kombiniranim tehnikama. Članica je HDLU Zagreb i Art Incognito, udruge za promicanje kulture na području Velike Gorice. Živi i radi u Vukomeričkim Goricama.

Virtualnu izložbu Marine Lapadatović iz ciklusa ”Magična putovanja kroz slikarstvo i umjetničke maske” možete pogledati ovdje.

 


Luka Koščak – ''Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti''

Luka Koščak – ”Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti”

7. Digitalna prilagodba 2021: Luka Koščak – ”Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti”, 14. 4. 2021.

Luka Koščak rođen je 21. 1. 1989. u Zagrebu. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu maturirao je na odjelu Kiparstva i stekao zvanje kiparski dizajner. Na Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani, 2014. diplomirao je u klasi doc.mag.art Mladena Jernejca, s temom “Apstraktna geometrija u hrvatskom slikarstvu”. Zatim je nastavio studij i magistrirao s temom ”Apstraktna geometrija i svemir” pri mentorima doc. dr. Vesni Kamin Kajfeš i Matic Kosu, mag.lik.um., te je stekao zvanje magistra likovnih umjetnosti. Godinu dana radio je u HNK Zagreb kao scenski slikar u programu stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Izlagao je na jednoj samostalnoj i više skupnih žiriranih izložbi. Od 2015. godine, član je HDLU Zagreb.

Virtualnu izložbu Luke Koščaka, ”Umjetnik u ateljeu – svemir, geometrije i horizonti” možete pogledati ovdje.

 


Žilić / Gojanović – ''Ilustrirane pjesme Darije Žilić''

Žilić / Gojanović – ”Ilustrirane pjesme Darije Žilić”

8. Digitalna prilagodba 2021: Žilić / Gojanović – ”Ilustrirane pjesme Darije Žilić”, 22. 4. 2021.

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, kritiku, prozu i esejistiku, prevodi s engleskog suvremenu američku i englesku književnost te je pisala temate o suvremenom američkom ženskom pjesništvu. Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue. Pjesme su joj prevođene na italijanski, albanski, bugarski, turski, slovenski i engleski jezik. Objavila je 14 knjiga, dobitnica je više značajnih nagrada.

Krešimira Gojanović rođena je 13. veljače 1970. godine u Osijeku. Godine 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a 1993. diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču. Članica je HZSU-a. Izlagala je na 50 samostalnih izložbi i preko 100 skupnih žiriranih u zemlji i inozemstvu. Djeluje i kao nezavisna kustosica od 2007. godine, te iza sebe ima 50-ak važnijih kustoskih projekata.

Virtualnu prezentaciju Žilić / Gojanović – ”Ilustrirane pjesme Darije Žilić” možete pogledati ovdje.

 


 

Koncepcija, predgovori i web dizajn: Krešimira Gojanović

Vizualni identitet: Ivana Kolić

 

Virtualne izložbe i predstavljanje umjetnika na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u 2021. godini realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja.