Ingrid Runtić

Ingrid Runtić

Ingrid Runtić rođena je u Osijeku 1967., a provela je prva dva desetljeća svog života u Zagrebu, gdje je i diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Jordana. Po završetku studija odlazi na jednogodišnju stipendiju na Akademiju likovnih umjetnosti u Beču. Nakon završenog magisterija kod prof.  Antona Lehmdena i Arika Brauera, trajno se nastanjuje u Beču, gdje završava magistarski studij na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti, te boravi slijedećih 15 godina.

Osim slikarstvom, bavi se raznim projektima u kulturi: prevodi pri Konferenciji za medije istočnih i srednjoeuropskih zemalja u Beču 1992., te radi kao konzultantica redakcije vijesti državne austrijske televizije ORF, za koju prevodi i komentira događanja na bojišnici Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Zapošljava se kao slikarica i scenografkinja u slikarskim radionicama Austrijskih državnih kazališta, gdje se istakla u scenografiji drame ” Raststaette ” Elfriede Jelinek, piše predgovore, te otvara izložbe svojih kolega u Austriji. Godine 1997. sudjeluje na međunarodnom skupu ” S koje strane granice ” u Novigradu s esejom ” Izložbeni Beč na razmeđu tisućljeća ”. Te iste godine, u suradnji s Austrijsko-hrvatskim društvom iz Beča, oblikuje katalog i postavu izložbe ” Tragovima Hrvata u Austriji ” u Beču i Zagrebu ( HNK ).

2007. vraća se u Zagreb, gdje i danas živi sa svoje dvije kćeri i radi kao samostalna umjetnica u svom zagrebačkom atelieru u Ilici 131. Od 2012. godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2013. okuplja dio svog velikog portretnog opusa na izložbi Retrospektiva portreta u galeriji Ulrich, budući da se tom tematikom uspješno bavi više od četvrt stoljeća. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a 2014. izabrana je predstaviti Hrvatsku na međunarodnom festivalu slikarstva u Litvi svojom samostalnom izložbom ” Vremeplov ”, kojom organizatori festivala svečano obilježavaju ulazak Hrvatske u EU.

Iz ciklusa ” Vremeplov ”

 

Ljubitelji njeznog slikarstva i kolekcionari iz Hrvatske i svijeta, osim portreta, posebno cijene i njezine vedute Zagreba, te marine i morske motive. Njezino slikarstvo obuhvaća i bogat opus aktova u svim crtačkim i slikarskim tehnikama. Slike Ingrid Runtić nalaze se u privatnim zbirkama, te u javnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstvom, Ingrid Runtić se bavi i pisanjem o izložbenim događanjima, likovnom kritikom, te piše kolumne u kojima se bavi društveno-kulturnim događanjima i politikom.

Kontakt: ingrid@runtic.net
www: http://runtic.eu/

 

Djela

Val 2, diptih, ulje, 80 x 140, 80 x 80, 2010.

 

Portreti

 

Aktovi

 

Vedute Zagreba i serigrafije

 

Copyright (c) Ingrid Runtić

 

 

 

3 misli o “Ingrid Runtić

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.