Miljenko Beler

Miljenko Beler: ” Djevojke i more ”, ulje na platnu, 100 x 150 cm

Miljenko Beler (1940. – 2020.) – Slikarstvo imaginarine poezije

Napisala: mag. Jasminka P. Petter

Slikar Miljenko Beler pristupa likovnom izrazu odabranim iskustvenim stavom u kontinuitetu ranijih manira omeđenih formi i reduciranog kolorita. Romantično razigrana stvarnost, ali geometrijski uređena, originalna su kontradiktornost ovog slikarskog opusa. Dominacija stvaranja novog prostora u prostoru otkriva koncept izvornog arhitektonskog impulsa, spajanjem u različitu kvalitativnost likovnosti. Sposobnost vizualnog mišljenja na slikarskom platnu koje poprima životni smisao i egzistira samostalno, a sasvim nepretenciozno, dnevno i komunikativno je iznimno originalan senzibilitet umjetnika u procesu stvaranja i prenošenja njegove konceptualne poruke.

Misaona reflektivnost u skladu sa likovnim senzibilitetom otvara novu viziju vremena i prostora, uz životne pokrete likova geometrijske asocijativne apstrakcije. Slikarski opus Miljenka Belera je definirani izraz interne, respektabilne, poetične imaginarne stvarnosti, preliven na samostalne logične prostore i forme u domeni suvremenog slikarstva. ( mag. Jasminka P. Petter )

 

Biografija autora

Miljenko Beler rođen je u Sv. Ivanu Zelini. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet pohađao je u Zagrebu. Nakon diplomiranja, zapošljava se u građevinskoj firmi ”Novogradnja” iz Zagreba, u kojoj vremenom postaje direktor Tehničko – komercijalnog sektora. Paralelno 7 godina radi kao izvanredni asistent na građevinskom fakultetu Zagreb, iz predmeta Statika, kinematika i dinamika. 1991. godine imenovan je za pomoćnika ministra u Ministarstvu očuvanja okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva. Profesionalnu karijeru nastavlja kao pomoćnik direktora vladine agencije APN.

Slikarstvom se počeo baviti u gimnaziji. Kao student u okviru ”Kluba omladine Grada Zagreba”, formira slikarsku grupu mladih, koja posredno i upravlja izložbenim prostorijama kluba, tada lociranim na Trgu Bana Jelačića. U klubu priređuju javne slikarske izložbe na kojima i sam sudjeluje. Kao građevinar u okviru tada popularnih ”Građevinskih igara”, niz godina sa svojim radovima sudjeluje u kolektivnim izložbama. 1989. priređuje samostalnu izložbu u ”Klubu arhitekata” na Trgu Bana Jelačića.

Zbog velikog angažiranja u Ministarstvu, 20 godina prekida sa svim slikarskim aktivnostima. Ponovo počinje slikati 2012. godine slike iz ciklusa ”Djevojke, more i galebovi”, koje izlaže na samostalnim izložbama slika u galeriji ”Futura” i u Europskom domu Zagreb, koncem 2012. godine. Iza toga slijede izložbe u galeriji Decumanus Krk, Malom kartecu Krk, Europskom domu Zagreb, hotelu Waldinger u Osijeku, hotelu Tragos u Trogiru, Knjižnici Bogdan Ogrizović, Galeriji ETK, Galeriji Doma specijalne policije i Galeriji Starogradske vijećnice u Zagrebu, uz devet kolektivnih izložbi sa renomiranim umjetnicima u okviru ”Likovnog kruga Pohižek”, te kolektivne izložbe koje je ostvario djelujući u HDLU Zagreb od 2016. do 2020. godine.

 

Njegovi radovi ukrašavaju hotele ”Jadran”, ”Corintiju” i ”Malin” na otoku Krku, hotel ”Holiday” u Zagrebu, hotel Tragos Trogir, Apartman hotel Bilice u Bilicama, a uspješno ih prezentiraju i Amsterdam art gallery, Art Planet iz Moskve i Kreativ utitars iz Mađarske. Većinu slika posjeduju razni domaći kupci, a dio slika plasirao je u SAD galerist Zdravko Hafner.

www: http://www.beler.eur.hr/