Stjepan Kulfa

(Stjepan Kulfa, 1961. – 2022.) Kad je Stjepan Kulfa rođen 1961. godine u Donjem Jesenju nedaleko od Krapine, nitko nije ni slutio da će mu, kako sam Štef govori, ”Bog zatvoriti vrata i otvoriti prozore”. U toj je misli sadržana tajna njegove životne radosti i njegovog umjetničkog stvaranja. Naime, obolivši već kao dječak od, kako sam duhovito primjećuje, ”gospodske bolesti, koja ne boli, a niš ne moraš delat”, nije mogao raditi kao ekonomski tehničar, već se isključivo posvetio skulpturi u drvu. Na taj ga je način sudbina digla iznad sivila svakodnevnice u sfere umjetničkog stvaranja. Dječak, koji je najprije želio biti krojač, postao je tako ”krojač” čiji je materijal drvo.

Inače, Kulfa je svoju prvu skulpturu čovjeka načinio kad mu je bilo tek – 12 godina! Bio je to početak puta, na kojemu se Kulfa nalazio sve do kraja. Sam Kulfa ističe: ”Koliko mi je priroda uzela, toliko mi je i dala. Ja sam poput mačke. Sudbina me udara, ali se uvijek dočekam na noge!”

 

 

Završio je ekonomsku školu i nakon rada ubrzo otišao u mirovinu. Od djetinjstva ga je privlačilo drvo, pogotovo lipa u kojoj od 1980. godine radi manje i veće skulpture. Uvijek kroz osjećaj za figuru daje poruke široj publici. Samostalne izložbe imao je u Novoj bolnici u Krapinskim Toplicama od 1995. – 2000. godine. Najsretniji mu je trenutak u životu bio kad je, prema Kulfinim riječima, posve slučajno upoznao slikaricu Jasnu Dapas, s kojom je živio i zajednički stvarao dugi niz godina. Zbližila ih je, kako sam ističe, ”umjetnost, slikarstvo i muzika”.

 

”Da ga umijeće rezbarenja nije tražilo, Stjepan Kulfa ga ne bi našao. Lipa, jabuka, trešnja i jasmin, potražili su ga već u ranoj mladosti, a on im vraća dug svojim rukotvorinama uz pomoć džepnog nožića, naglašavajući njihovu toplinu, mekoću i podatnost. U invalidskim kolicima, Stjepan Kulfa je svojevrstan Stephen Hawking hrvatskog kiparstva u drvu. I dok fizičar Hawking također prikovan za invalidska kolica, traga za Božjim umom u svemirskim prostranstvima i u dubinama vremena, Kulfa traga za tim istim umom u drvu, sada i ovdje. ” (prof. Adolf Bele, povjesničar umjetnosti)

Stjepan Kulfa: Zagorska bajta

Godine 1999. i 2000. stalni izložbeni postav ima u vitrini restauranta ”Song”, dobrotom gospođe prof. Denis Vasilj. Povodom Dana državnosti i dana ”Centra Dubrava” 2001. godine, imao je izložbu u prostorijama Centra. Za njegovu promidžbu najzaslužniji je gospodin Željko Klepac, prof., koji je za života prikupio cijelu kolekciju Stjepanovih radova.

Izložbe svojih rezbarija, jaslica prije svega, od 2004. svake godine izlaže na Trgu bana Jelačića – Advent na trgu, u Koprivnici, Jastrebarskom , Velikom Taboru, Etnografskom muzeju u Zagrebu, knjižnici Vladimir Nazor, u Vrapču, Kustušiji, Vojnom ordinarijatu na Ksaveru, u Splitu, Vukovaru, na Svjetskoj izložbi jaslica u Rimu, Arlesu, Napulju, Salzburgu, Skoplju….

(materijali korišteni iz kataloga ”Stjepan Kulfa: Monumentalne minijature u drvu”, čiji tisak su omogućili Društvo distrofičara Zagreb i Savez društava distrofičara Hrvatske )

 

 

Copyright (c) Stjepan Kulfa