Virtualna izložba članova HDLU Zagreb 2020: Duhovnost i umjetnost

Vedran Bukovina, ”Energija života”, kombinirana tehnika na pleksiglasu, 100×100 cm

15. 3. 2020.  Kroz virtualnu izložbu ”Duhovnost i umjetnost”, umjetnici i članovi HDLU Zagreb željeli su likovnim jezikom dočarati svoje duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na njihovom putu unutarnje samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas. Pri tome su njihova nastojanja iznjedrila brojne različite poglede i uvjerenja, pa su se u okviru ove virtualne izložbe podjednako izrazili i različiti vjernici, kao i umjetnici koji slijede različite ne-institucionalne duhovne i filozofske prakse. Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim su-životom, unutar kojega umjetnici žele svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svijetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline.

U meditaciji, kontemplaciji, molitvi….u težnji da se spozna središte bića, da se ljudsko poveže sa božanskim ili da se ono božansko realistično svede na ljudsku mjeru i približi čovjeku, u alegorijskim scenama i pričama, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku Univerzuma, o svjetlu i tami, o planeti na kojoj živimo, o Hramu prirode koja nas okružuje, o čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja. Kroz stare mitove ili suvremene religije, ponegdje i potpuno bez religije, u potrazi za istinama koje otkrivaju skriveno u nama i oko nas, u težnji da nadrastemo i usavršavamo sebe, stvaraju se vizije kao unutarnji vodiči i čovjekovi putokazi. Ono što je nemoguće objasniti razumom, doživljava se sa emocijama, osjećajem nade, začudnosti, ili naprosto kroz uživanje u ljepoti svijeta, usprkos tome što neka religiozna tumačenja užitak u ljepoti izjednačavaju sa ‘grijehom’.

Suzana Gajdek, ”Izvor”, akril na papiru, 50×65 cm

Da li je čovjek moćan ili nemoćan, predstavlja li on ‘palo’ biće izgnano iz čarobnog rajskog vrta ili je prepun skrivenih potencijala koji se moraju probuditi sa svjesnom voljom, jesmo li sami u Svemiru koji nas okružuje ili postoji neko biće veće od nas sa više znanja i svijesti, je li sudbina čovjeka da bude ponizan ili ponosan, i kako bi on mogao nadrasti i razumjeti vječnu igru dualnosti materijalnog svijeta – sve su ovo pitanja koja se mogu razmatrati u spoju umjetnosti i duhovnosti, odnosno, možemo reći da je i sama umjetnost oblik duhovnosti, kreativna težnja da se iz tame neznanja izdvoje blistavi impulsi svijesti, inspiracija za nastavak duhovnih traženja. A taj put nema kraja, jer ne postoje konačne istine, dogme su se pokazale neučinkovitima i radoznalost ljudskog duha želi prodrijeti dalje od onoga što je zabranjeno i tabuizirano.

Istine nisu konačne, jer svatko od nas posjeduje svoj osobni djelić istine, koju moramo nadopunjavati i obogaćivati u susretu sa drugim pojedincima, različitim od nas. I kroz sve te različite puteve, možda se nazire neki zajednički nazivnik kao što je ljubav – ljubav prema mudrosti, ljubav prema stvaranju. Također i ljubav prema bližnjemu, koja je još uvijek najveća tajna svih naših spiritualnih traženja, jer ponekad čovjek dižući pogled prema ‘božanstvima’, zaboravlja vidjeti drugog čovjeka pored sebe. Upravo iz tog razloga, zajedničko kreativno iskustvo nadahnuto duhovnošću isto može biti prilika da ponovo sretnemo jedni druge i pokušamo se razumjeti u svoj našoj različitosti, sa radošću stvaranja, ljubavlju i tolerancijom prema svim našim i tuđim duhovnim težnjama.   (Krešimira Gojanović)

Izlagači: Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas (pok.), Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić.


Galerija

 

 

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas (pok.), Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić.