Virtualna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb: Animalizam u crtežu, slikarstvu i fotografiji

Jelena Martinović, ''Yak pred šatorom'', tuš i akvarel na papiru, 39x30 cm

Jelena Martinović, ”Yak pred šatorom”, tuš i akvarel na papiru, 39×30 cm

29. 4. 2020.  U svibnju 2020., HDLU Zagreb imao je planirane dvije izložbe u galerijama Ekonomskog fakulteta u Ljubljani: u Galeriji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani trebali smo održati izložbu crteža i slika članova HDLU Zagreb, pod nazivom ”Animalizam u crtežu i slikarstvu”. U isto vrijeme, u Maloj galeriji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani trebali smo imati izložbu fotografija članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”, a koju smo ove zime već predstavili u Zagrebu, u Fotogaleriji Dubrava (link). Zbog pandemije koronavirusa, ali i nedavnih potresa u Zagrebu, te dvije izložbe morali smo odgoditi, te ćemo ih pokušati održati naknadno bude li se stanje normaliziralo, a sada u ovoj virtualnoj izložbi predstavljamo prošireni postav likovnih i fotografskih djela članova i prijatelja HDLU Zagreb.

Animalizam u likovnoj umjetnosti

Ljubav prema životinjama kroz povijest je nadahnjivala mnoge umjetnike, još od prvih drevnih lovaca koji su živjeli u špiljama i pri čemu je tada njihovo umjetničko izražavanje bilo neodvojivi dio starih religijskih kulteva, koji su prirodu i životinje smatrali svetima, a umjetnik je bio poput šamana, koji na svojim slikama osvaja duh životinje i poistovjećuje se sa njim.

Kod brojnih drevnih naroda, motiv životinja često se ponavljao u mitovima, religijama i umjetničkim prikazima, one su slavljene ponegdje čak i poput božanstava, npr. kod starih Egipćana Ra, bog Sunca sa glavom orla, Set, bog pustinje i oluja sa glavom vuka, Tawaret, božica-vodenkonj, zaštitnica djece i trudnica, Bast ili Bastet, božica koja se prikazuje kao mačka, lavlja božica Sekhmet, hinduistički bog Ganesha sa slonovom glavom i još brojna druga božanstva. Životinjama su se pripisivale ljudske osobine, jednako kao što se i ljudima pripisuju životinjske osobine, što samo govori o tome da je oduvijek postojala snažna egzistencijalna, ali i psihološko-simbolička povezanost čovjeka i životinje u različitim vremenima i kulturama.

Krešimira Gojanović, ''Šamanov san'', crtež tuš na papiru, 45x60 cm

Krešimira Gojanović, ”Šamanov san”, crtež tuš na papiru, 45×60 cm

Danas je u industrijaliziranom društvu potisnuta ta međuovisnost živih bića, brojne životinjske vrste izumiru i ugrožena su njihova prirodna staništa, zbog čega umjetnici ponovo imaju zadatak empatski se približiti životinjama, osvijetliti njihovo biće i na svojim djelima dovesti ih u centar zbivanja, kao povratak nekim bazičnim instinktima, ravnoteži prirode i našoj cjelovitosti. Životinje nas inspiriraju, iscjeljuju i predstavljaju izazov umjetnicima da bolje upoznaju njihov karakter i navike, uhvate trenutke emocija nalik ljudskima, ali i svijest o tome koliko smo se u suvremenoj civilizaciji udaljili od njih.

Živeći tako u suživotu sa životinjama, bez obzira da li se radi o kućnim ljubimcima ili životinjama koje srećemo u prirodi, umjetnici mogu zapaziti i na svojim djelima dočarati da su životinje u mnogo čemu nalik ljudima, one mogu osjećati privrženost, ljubav, veselje ili tugu, te ih također možemo portretirati, bilo kroz njihov individualni karakter ili kao simbole za određena duhovna stanja. Za mnoge umjetnike, životinja je i danas poput nekog ”svetog vodiča”, koji ih iz dubina njihove imaginacije navodi da istraže tajne prirode. Tako smo i kroz ovu virtualnu izložbu željeli prenijeti poruku o tome koliko je bitno razumjeti i druga živa bića koja nastanjuju ovaj planet osim nas, te nam u svakodnevnom životu i susretima pružaju puno dragocjenih spoznaja i iskrene naklonosti.

mr. art Krešimira Gojanović


Izlagači: Anđelko Brkić, Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Alfred Freddy Krupa, Rada Marković, Jelena Martinović, Krešimir Radas, Mladen Žunjić.


Galerija likovnih djela

 


Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji  

Čedomil Gros, ''Pažljivi promatrač'', fotografija, 30x40 cm

Čedomil Gros, ”Pažljivi promatrač”, fotografija, 30×40 cm

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb 2018. godine pokrenulo je projekt okupljanja hrvatskih fotografa koji se bave fotografijom prirode i životinja, pod nazivom ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”. Na ovoj izložbi predstavljen je prvi postav projekta od osamnaest fotografa koji objedinjuju profesionalce, kao i ljubitelje prirode i fotografije, uz likovne umjetnike koji u svojoj praksi redovno koriste i fotografiju, sa svojim djelima u kojima su životinje glavni akteri u različitim prirodnim, ali i urbanim okruženjima.

Na izložbi fotografi predstavljaju svoje susrete sa životinjama i animalne portrete kroz ciljane studije u divljini (Knebl, Gojanović, Šeler), slučajne doživljaje u područjima parkova prirode (Salkić, Martinović), ali i na gradskim ulicama (Gros, Čačić, Keser, Đedović, Uštulica) i u domaćim prostorima (Gros, Kolić, Đedović). Svijet podmorja i vodenih bića istražuju Knebl i Šimatić, svijet kukaca fotografiraju Štimec, Kasapović i Kolić, dok su nam svijet ptica u različitim okruženjima dočarali Knebl, Salkić, Šuran, Tomulić i Cesarec.

Jelena Martinović, ''Jahači'', fotografija, 30x40 cm

Jelena Martinović, ”Jahači”, fotografija, 30×40 cm

Kroz svaku fotografiju na izložbi prosijava i posvećena pažnja fotografkinja i fotografa, sa kojom su oni u meditativno-kreativnom procesu željeli dotaknuti tu životnu bit i sinergiju živih bića, koja je u suglasju i sa onim što je rekao veliki pisac Victor Hugo: ”Bilo je nužno civilizirati čovjekov odnos prema čovjeku. Sada je nužno civilizirati čovjekov odnos prema prirodi i životinjama.”

U igri elemenata, kroz mimikriju, prigušene tonove ili snažne kontraste, fotografi propituju kompleksan odnos suvremenog čovjeka i životinje, sa težnjom da se humanističke vrijednosti prošire i prema svim drugim živim bićima sa kojima djelimo ovaj planet, te da se mlađim generacijama prenese poruka kako je priroda naš najveći učitelj, kojemu se neprekidno moramo vraćati da bismo održali to stanje inspirativne ravnoteže i poštivanja raznolikosti, sa kojim je moguće savladavati i brojne izazove današnjeg svijeta.  (Krešimira Gojanović)


Izlagači: Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Rajko Đedović, Krešimira Gojanović, Čedomil Gros, Valentina Kasapović, Ivana Keser, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Mateo Kolić, Jelena Martinović, Nino Salkić, Igor Šeler, Sonja Šimatić, Robert Štimec, Noel Šuran, Aleksandar Tomulić, Siniša Uštulica.


Galerija fotografija

 

 

 

 

 

E mail: hdlu.zagreb@outlook.com
Impressum – Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb

Koncept izložbe i web dizajn: Krešimira Gojanović

Copyright (c) slike i crteži: HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Anđelko Brkić, Antonija Cesarec, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Alfred Freddy Krupa, Rada Marković, Jelena Martinović, Krešimir Radas, Mladen Žunjić.

Copyright (c) fotografije: HDLU Zagreb i autori Krešimira Gojanović, Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Rajko Đedović, Čedomil Gros, Valentina Kasapović, Ivana Keser, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Mateo Kolić, Jelena Martinović, Nino Salkić, Igor Šeler, Sonja Šimatić, Robert Štimec, Noel Šuran, Aleksandar Tomulić, Siniša Uštulica.