Virtualna izložba: ”Urbani ritam kiše” u novom slikarskom ciklusu Snježane Šebalj

Snježana Šebalj, ''Toskana'', akril na platnu

Snježana Šebalj, ”Toskana”, akril na platnu

9. 4. 2020.  Samostalna izložba Snježane Šebalj ”Urbani ritam kiše”, koja se trebala održati u URIHO-voj galeriji Sunce, do daljnjega je odgođena zbog pandemije korona virusa, stoga ćemo je prikazati virtualno na našem portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”.

Snježana Šebalj zaokružila je još jednu slikarsku priču, ovoga puta posvećenu kišnim šetnjama u urbanom okruženju, gdje se u mokrini pločnika ogledaju siluete udaljenih zgrada i elegantnih prolaznica, koje kao da su izašle iz nekih starih, stiliziranih noir filmova. Skrivenih lica ispod kupole kišobrana, žene izduženih figura u centralnoj kompoziciji, ponekad u pratnji muškarca ili malog psa, obavijene su oblačnim sfumatom pastelnih nijansi, kroz koje se u svim smjerovima rasprskavaju bjeličaste kapi kiše, slijedeći ritam njihovih koraka.

Naglašeni crveni detalji – crvena haljina, lepršavi šal, pseća ogrlica i raskopčani kaput dodatno dinamiziraju ove prizore, donoseći žarku toplinu kao kontrast razlivenim obrisima vlažnih ulica i zidova koji se rastvaraju u plavičasto sivim odrazima.

Snježana Šebalj, ''Ledena kiša'', akril na platnu

Snježana Šebalj, ”Ledena kiša”, akril na platnu

Figure su uvijek u nekom pokretu: žena koja se pod kišobranom rotira na visokim potpeticama u lepršavoj haljini, zagrljeni par koji se probija kroz mokrinu mrežastog drvoreda, prolaznica čiji su kaput i kosu uzvitlali vjetroviti naleti ledene kiše, zagrljaj pod kišobranom i gacanje djeteta u gumenim čizmama. Prisutan je i dojam samoće na pojedinim slikama, koji ipak nije tjeskoban, ni otuđujući, već se prije radi o samotnoj dokolici, užitku opuštene šetnje po kiši, gdje žene mirno šetaju svoje pse, sjede na klupi u parku, gibaju se po sredini pustih ulica, praćene sjajem uličnih svjetiljki.

One su anonimne prolaznice, ne vidimo njihova lica, ni osobnost, već ih prije možemo doživjeti kroz njihovu odjeću i pokret kao izvjesne simbole ženskog bića, rafinirane dame iz nekih prošlih vremena u dugim zvonastim haljinama, nalik onima koje je nosila Audrey Hepburn u svojim filmovima. Ponegdje su to i moderne žene u poslovnim kostimima ili djevojčica skrivena ispod kišobrana duginih boja. Okolne zgrade, neboderi, automobili i drveće predstavljaju kulisu, izrađenu brzim, gestualnim potezima, koji lagano naglašavaju strukture grada kao okvir tih samotnih šetnji.

Snježana Šebalj, ''Silueta'', akril na platnu

Snježana Šebalj, ”Silueta”, akril na platnu

Moguće je zamisliti i da je to samo jedna žena u različitim periodima svog života, u različitim životnim ulogama kroz koje je prolazila, ponekad krhka i nesigurna u iščekivanju nadolazećeg, a ponekad odlučna i samodostatna u slijeđenju zacrtanog puta. Na Snježaninim slikama uhvaćen je taj zagonetni momenat ženske transformacije u jednom povezujućem trenutku kišnog vremena, dok je kao mlada djevojka išla na ples ili se vraćala kući s posla, čekala partnera na autobusnoj stanici i skupa s njim u proljetnoj oluji rastajala se pred betonskim novogradnjama. Pri tome odjeća, kojoj autorica posvećuje puno pažnje kroz različite detalje, nije samo modni dekor, već ona predstavlja i odrednice identiteta, dajući upečatljivu čvrstinu figurama kroz jake i čiste boje – ljubičastu, crvenu, žutu, bijelu i crnu.

Prateći tako ovaj slikarski ciklus kroz 22 slike u tehnici akrila na platnu, dobijamo jednu gotovo filmičnu priču, u kojoj naziremo raspoloženja i emocije, atmosferu gradskih ulica kroz stilski ujednačenu paletu u kojoj se sučeljavaju topli i hladni tonovi, a likovi žena u različitim dobima, u prividnoj sjeti kroz koju se probijaju trenuci radosti, vode nas kroz svojevrsnu kontemplaciju o promjenjivosti života, unutar koje je ipak važno zapaziti osvježavajuće sitnice, kišne simfonije kao priliku za susret sa samim sobom i uživanje u slobodi samotne šetnje.

mr. art Krešimira Gojanović


Galerija

 


 

Snježana Šebalj

Snježana Šebalj

Biografija autorice

Snježana Šebalj rođena je 1963. godine u Sarajevu. Slikarstvom se bavi već dugi niz godina. Slikarski tečaj završila je u likovnoj školi AMACIS kod prof. Aleksandra Forenbachera. Aktivan je član Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić (ULS), Akademije-Art i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb (HDLU Zagreb).

Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 2009. godine u Galeriji Sunce pod nazivom ”Dvoje je ljubav”, te je izlagala na brojnim skupnim žiriranim izložbama (izložbe minijatura, godišnje izložbe ULS-a, izložbe članova likovne sekcije AMACIZ, i dr.) u Zagrebu, Zaprešiću i Poreču. Sudjelovala je i na radionicama rakua i likovnim kolonijama URIHO-a i Kluba Zaprešićana – Zapreščan. Živi u Zaprešiću.

Kontakt:
e-mail: snjezanasebalj@yahoo.com

 

 

 

Copyright(c) Snježana Šebalj