HDLU Zagreb: zahtjevi za budućeg ministra/icu kulture u novoj Vladi RH

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb uputilo je hrvatskim političkim strankama i širokoj javnosti listu zahtjeva za budućeg ministra/icu kulture u novoj Vladi RH, zahtjeve navodimo redom:

1. Budući ministar/ica kulture trebao bi konačno početi u većoj mjeri uvažavati samostalne umjetnike, kao i ostale umjetnike iz strukovnih udruga, i trebao/la bi jednako uvažavati sve strukovne udruge, a ne samo one čije su uprave bliske ministru/ici po stranačkom opredjeljenju! Većina dosadašnjih ministara/ica kulture uopće nije vodila brigu o hrvatskim samostalnim i profesionalnim umjetnicima koji su im bili zadnja rupa na svirali, a najgore je bilo sa zadnjom ministricom, koja je svojedobno u pandemiji preko 500 samostalnih umjetnika ostavila bez radnih potpora, jer ih je htjela kazniti što su u svojim strukama premalo zarađivali, pa nisu dosegnuli njezin propisani ”donji cenzus”. Takvo maltretiranje samostalnih umjetnika ne želimo više nikad gledati u Hrvatskoj!

2. Budući ministar/ica kulture trebao/la bi konačno uvesti reda po kulturnim vijećima Ministarstva kulture: da se spriječe stranačka, prijateljska, rođačka i ostala pogodovanja kod dodjele javnog novca od strane raznih članova kulturnih vijeća, da se napravi efikasniji pravilnik o spriječavanju sukoba interesa, i općenito da se pazi na pravedniju raspodjelu javnog novca među raznim sudionicima u kulturi, te da se na svaki način spriječi stranačko kadroviranje kod odabira ljudi za kulturna vijeća! Toga smo na žalost puno imali i u Zagrebu, pod svim strankama na vlasti, a i na državnom nivou, pod svim strankama. Ubuduće, prednost se mora dati poštenima i sposobnima, a ne podobnima.

3. Budući ministar/ica kulture trebao bi se manje baviti baštinom, građevinom i amaterskom umjetnošću, a u većoj mjeri bi trebao/la rješavati konkretne probleme živućih profesionalnih umjetnika, te pomoći hrvatskim umjetnicima da što duže ostanu u svojim umjetničkim strukama: da imaju dovoljno sredstava za svoje projekte i prostor za svoj rad po raznim galerijama i muzejima sa transparentnim javnim natječajima, te po strukovnim udrugama. Treba zaustaviti sve one ”elitiste” koji protjeruju umjetnike iz strukovnih krugova, i dovode u njih samo svoje prijatelje, rođake, ljubavnice/ike i stranačke kolege. Treba spriječiti i kustose po državnim ustanovama, a koji pojedine muzeje koriste kao svoje ”privatne prćije”, u koje onda pozivaju samo svoje prijatelje, dok su ostalim umjetnicima vrata zatvorena. Ministarstvo kulture mora shvatiti da nered, korupcija, nepotizam i stranačko pogodovanje uvijek započinje na vrhu hijerarhije, i onda se šire od vrha do dna po našim strukovnim krugovima i jako otežavaju rad svim vrijednim umjetnicima, koji žele imati jasne i poštene kriterije u svom poslu.

4. Budući ministar/ica kulture sa ministrom državne imovine treba imati transparentne javne natječaje za dodjelu državnih prostora umjetničkim udrugama i umjetnicima za rad, a ne da se ti prostori dijele tajno, iza leđa umjetnika i njihovih strukovnih udruga i samo onim ”politički podobnim” akterima u kulturi. Dodjela Meštrovićevog paviljona na korištenje napravljena je nepošteno, netransparentno, nije bilo niti javnog savjetovanja sa trenutno 10 postojećih HDLU-ova, niti javnog natječaja, falsificirale su se i neke povijesne činjenice i brojni zagrebački umjetnici su zbog toga ostali oštećeni i bez prostora.

5. Budući ministar/ica kulture na svaki način mora insistirati da po svim državnim prostorima koje financira Ministarstvo kulture – likovni umjetnici budu pošteno plaćeni za svoj rad, jednako kao i kustosi u tim prostorima i da se na svaki način spriječi dosadašnje teško izrabljivanje likovnih umjetnika u Hrvatskoj. Budući ministar/ica kulture mora donijeti jasne pravilnike za sve strukovne umjetničke krugove, a koji imaju za cilj da uspostave poštene plaće i honorare za umjetnike u svim umjetničkim profesijama, i da bi to bilo moguće, Ministarstvo kulture mora napraviti široko javno savjetovanje sa svim strukovnim umjetničkim udrugama i njihovim članovima – da svi oni kažu kako, kad i kod koga sve su bili izrabljivani u svojim umjetničkim profesijama i da se to ubuduće spriječi.

6. Budući ministar/ica kulture odmah po dolasku na vlast mora sa ministrom financija pod hitno pokrenuti proces usklađivanja mirovinskog koeficijenta za samostalne umjetnike, kako bi taj mirovinski koeficijent bio jednak onome kakav imaju i umjetnici sa istom razinom obrazovanja, zaposleni u državnim kulturnim ustanovama. Samostalni umjetnici više ne smiju biti diskriminirani u odnosu na državne službenike i ”državne umjetnike” zaposlene po akademijama.

7. Budući ministar/ica kulture pod hitno treba prestati sa dosadašnjom praksom — kažnjavanja, šikaniranja, mobingovanja i prikrivenog maltretiranja svih onih umjetnika, pa i strukovnih udruga koje na pristojan način izražavaju kritičko mišljenje o svim aspektima hrvatske kulture, upozoravaju na nepravilnosti, korupciju i pogodovanja u našim strukovnim umjetničkim krugovima. Ispod blistavog PR-a Ministarstva kulture, neki umjetnici bili su ozbiljno šikanirani onda kad su sadašnjoj ministrici otvoreno govorili svoje mišljenje, i onda su bili kažnjavani uskraćivanjem sredstava za rad – i to na svaki način mora prestati! Poštenom ministru/ici kulture mora biti u interesu da SVI umjetnici i akteri u kulturi što više i što češće iznose svoje kritičke primjedbe o stanju u kulturi, kako bi vlast mogla detektirati najvažnije probleme i pokrenuti konstruktivne promjene, a ne da probleme zakopava pod tepih i kažnjava umjetnike jer su se usudili govoriti.

8. Budući ministar/ica kulture treba konačno početi osmišljavati strategije da se spriječi svaki mobing i bilo kakvo zlostavljanje umjetnika/ica po strukovnim krugovima, u umjetničkim udrugama, ustanovama i dr. — mora biti nulti stupanj tolerancije na mobing i zlostavljenje, i posebno se to mora spriječiti kad je u pitanju mobing i zlostavljanje samostalnih umjetnika, a koji do sad u Hrvatskoj nisu imali nikakvu zaštitu od mobinga i zlostavljanja na svom poslu, te je Ministarstvo kulture u najvećem broju slučajeva ignoriralo brojne žrtve u umjetničkim profesijama, njihova svjedočanstva i molbe za pomoć! Sa ovim se mora prestati, umjetnici više ne smiju biti ignorirani, jer umjetnici nisu ”ministričino roblje”, nego oni moraju raditi u pristojnim, profesionalnim i sređenim radnim uvjetima, sa zaštitom svih svojih radnih prava.

9. Novi ministar/ica kulture morao bi se potruditi da se razni EU natječaji naprave tako da budu dostupniji umjetnicima, i bez pretjerane i nepotrebne birokracije kao do sada, a što otežava umjetnicima pristup na te EU natječaje. Ako treba, neka Ministarstvo kulture pokrene i posebnu besplatnu edukaciju za umjetnike, da se oni nauče u većem broju pristupati EU natječajima u kulturi.

 

U Zagrebu, 11. 4. 2024.

Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb
Robert Štimec, dopredsjednik HDLU Zagreb

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.