”Više od ljubavi” – kreativne radionice u suradnji udruge InArt i Udruge za sindrom Down – Zagreb

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj spriječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Down sindrom bitno mijenja život roditelja i čitave obitelji, stoga je iznimno važna podrška šire zajednice. Osobe sa sindromom Down dio su naše zajednice. Mogućnosti za osobe sa sindromom Down danas su daleko veće nego u prošlosti, temeljem odmicanja tradicionalno postavljenih granica. Kvalitativni pomaci plod su zajedničkih napora roditelja, stručnjaka i šire zajednice.

U sklopu interdisciplinarnih kulturno umjetničkih djelatnosti, izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, te volonterskih djelatnosti, udruga InArt uspješno je sprovela donacijski projekt i suradnju sa Udrugom za Down sindrom iz Zagreba. Donacija od šest kreativnih radionica za skupinu sa sindromom Down, prije svega obogatila je život volontera InArt udruge, koji su se kreativno družili, a zatim stekli i prijatelje u Udruzi za Down sindrom, što djece, odraslih osoba i njihovih roditelja.

Uz pomoć voditeljice Udruge za Down sindrom – Natalije Belošević, s ciljem poštivanja različitosti te razvoja poticaja na likovno i kreativno izražavanje, članovi InArt udruge svojim kreativnim sposobnostima ostvarili su ugodno druženje sa članovima udruge Down sindrom, a koji su ponuđenu donaciju primili sa iznimnom zahvalnošću i zagrljajima, koje će volonteri InArt udruge dugo pamtiti.

Jednom mjesečno od prosinca 2016. do svibnja 2017. polaznici radionica su se upoznali sa kreativnim stvaralaštvom, izradili mirisne šeširiće punjene lavandom, učili šivati iglom i koncem, dekorirali ukrasna srca sa volančićem i cvjetićima za Valentinovo, izradili bookmarkere likovnom tehnikom grattage kao poticaj na čitanje, kreirali skupnu sliku 3D suncokreta povodom svjetskog dana Down sindroma, izradili slike od vune tehnikom mokrog filcanja, tekstilne ogrlice i ukrašavali majice otiscima.

Uz kreativno snalaženje, voditelji radionica i volonteri uspješno su pomagali rješiti strah od igle, netrpeljivost zamazanih ruku od boje, strpljivo poticali razvoj fine motorike te su zajedničkim snagama uspješno izradili predivna djela ukrasne i uporabne namjene, osnažujući  iznimnu vrijednosti ručnog rada.

Druženja su, osim kreativnim radom, obilježena predivnim iskustvima, ispunjenim s ljubavlju……kako kažu volonteri InArt udruge: ”Više od ljubavi!”

Organizator: INART / Ivana Kolić
Volonteri: Biljana Nokovski, Laura Šarabok, Mirjana Križan, Matea Videk, Nina Kaurić, Ivana & Slobodan-Bobo Kolić, Anamarija & Jurica Lenard.
www.inart-zg.hr
facebook: InArt

Udruga za sindrom Down – Zagreb
Hrgovići 59, 10000 Zagreb
Tel: 01/6144 103
facebook: Udruga za sindrom Down – Zagreb

Pogledajte fotoreportažu!

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.