Najbolje umjetničke web stranice i blogovi 2019. po izboru HDLU Zagreb

Tijekom siječnja 2019., HDLU Zagreb raspisao je Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove 2019., koji je trajao do 1. ožujka 2019., sa ciljem da se potakne razvoj digitalne pismenosti i inovativni načini prezentiranja likovnih umjetnika na internetu. Medijski pokrovitelj natječaja je i portal mojzagreb.info. Na natječaj su ovoga puta pristigla brojna zanimljiva rješenja, te je bilo teško odabrati one najbolje i zato smo odlučili predstaviti sedam jednakovrijednih, najboljih umjetničkih web stranica, koje su ove godine pristigle na naš natječaj. Pa krenimo redom!

1. Tomislav Šilipetar rođen je u Zagrebu. 2014. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića – slikarski odsjek. 2015. godine postaje član HDLU-a. Izlagao je na desetak samostalnih izložbi, kao i na brojnim skupnim žiriranim izložbama. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost 2013. godine. Slika i stvara većinom u akrilu, a teme mu variraju od samoće i izoliranosti do same ljudske egzistencije u društvu koje osuđuje. 2016. godine dobija status samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika.

Web stranica: http://www.tomislavsilipetar.com

Na svojoj web stranici, Tomislav je prikazao više svojih slikarskih ciklusa, predstavljenih na različitim izložbama na kojima je sudjelovao. Njegovo slikarstvo kombinacija je modernih urbanih likovnih zapisa o iskustvima njegove generacije, kao i osobnih emotivnih refleksija, koje dočarava ekspresivnim crtežom u okruženju čistih i snažnih boja, gdje nas pojedini radovi podsjećaju na umjetničke grafite i plakate. Sigurno je da se ovdje radi o jednom od najzanimljivijih autora mlađe generacije, koji svoj bogati unutarnji svijet prenosi na platna i papir, uvijek u novim i svježim serijama, te likovno i sadržajno zaokruženim cjelinama. Sama web stranica je pregledna i jednostavna za navigaciju, bez suvišnih detalja koji bi zasjenili upečatljivost likovnih djela.


2. Boris Pecigoš magistrirao je likovnu umjetnost na temi land arta, a diplomirao slikarstvo na temi ekspresivnosti linije i boje na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts. Član je HDLU Zagreb (Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb), HDLUR-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka) i međunarodnog pokreta Immagine & Poesia (čiji je predstavnik za Hrvatsku). Njegov medij su slikarstvo i land art, a oslikavanje stijena u prirodi (rock art) objedinjuje to dvoje. Piše i poeziju i ponekad su njegove slike i pjesme povezane, tj. neka ideja se istovremeno manifestira u likovnom i literarnom mediju.

Web stranica: http://boris-pecigos.com

Čest motiv Pecigoševih slika su stabla i njihova mitološka i duhovna simbolika. Umjetnik istražuje i formu mandale, propituje mistiku drevnih simbola (spirale, kruga, sunca, i sl.) te rabi glagoljicu i arapsko pismo. Jakim koloritom i/ili dinamičnom lirskom apstrakcijom nastoji izraziti emocije koje proizlaze iz koncepta koji ga vodi prema stvaranju djela. Naglašena reljefnost i tekstura površine omogućuju i taktilno doživljavanje radova, što umjetnik smatra vrlo važnim. Land art i rock art Pecigošu omogućuju da svoju umjetnost na najneposredniji način poveže sa svojom ljubavlju prema prirodi i interesom za geologiju i povijesna mjesta s ostacima starih kultura. U land art unosi i svoje poimanje duhovnog te nastoji evocirati onaj mistični, ritualni i sveti odnos prema silama prirode, svojstven drevnim kultovima.


3. Stjepan Perković rođen je 1974. godine u Vitezu, a osnovnu i srednju školu završava u Zagrebu. Slikanjem i pisanjem počeo se baviti 1992. godine i 1998. objavio je zbirku poezije pod naslovom ”Otisci dubine”, koju je ujedno i ilustrirao. Ilustrirao je i sedam knjiga drugih autora. Od 2001. član je međunarodne Udruge slikara koji slikaju ustima i nogama. Diplomirao je slikarstvo na Slobodnoj umjetničkoj akademiji u klasi profesora Donalda Halla 2007. u Splitu. Sudjelovao je u trogodišnjoj slikarskoj radionici, koju je vodio profesor Carmelo Puzzolo. Sudionik je mnogih likovnih kolonija i radionica, a i sam je vodio brojne likovno-terapeutske radionice za djecu sa posebnim potrebama. Do sada je imao četrnaest samostalnih izložbi i nekoliko desetaka skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je udruge likovnih umjetnika HDLU Zagreb, koja mu je 2017. godine dodijelila priznanje za međunarodne uspjehe i promociju hrvatske likovne umjetnosti i kulture u inozemstvu.

Web stranica: http://www.stjepanperkovic.net

Na Stjepanovim stranicama mogu se vidjeti virtualne galerije sa njegovim slikarskim i crtačkim ciklusima, te prezentiranim publikacijama važnijih izložbi na kojima je sudjelovao. Njegov slikarski izraz, ponekad realističan, ponekad ekspresivan, apstraktan ili fantazijski u stalnoj je mijeni i razvoju, iz čega iščitavamo nepresušnu radoznalost autora i njegovu želju za istraživanjem.


4. Hari Ivančić rođen je 26. studenoga 1967. godine u Pazinu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn (odjel grafike) završio je u Zagrebu. Godine 1994. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Vasilija Jordana, također u Zagrebu. Član je HDLU-a Istre, HDLU-a Rijeke i HDLU-a u Zagrebu, te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Berlin, Bruxelles, New York, Cairo, Sarajevo, Zagreb…), te je za svoj rad višestruko nagrađivan. Živi i radi u Buzetu.

Web stranica: http://hariivancic.com

Koncepciju web stranice napravio je Hari Ivančić, a tehničku potporu i izradu web stranice potpisuje Prizma design d.o.o. iz Buzeta. Navigacija je jednostavna i pregledna: preko početnog ekrana na kojem se odabire hrvatski ili engleski jezik, dolazi se do glavnog izbornika, na kojemu se, uz Biografiju umjetnika, može odabrati pregled važnih Recenzija, kao i virtualna galerija s radovima slikanim u duhu enformela, koji nam približavaju strukture istarskih krajolika iz ptičje perspektive, nabijenu gustoću koloristički bogate zemlje.


5. Danko Merin rođen je u Sarajevu 1962. godine. Poslije završene Likovne akademije u Sarajevu, bavi se grafikom, slikanjem, pedagoškim radom, digitalnim dizajnom i umjetničkom keramikom. Slika u tehnikama ulja na platnu, pastela i akvarela. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu, a zadnjih godina djeluje i kao umjetnički voditelj u Galeriji Kraluš – POU Zelina u Sv. Ivanu Zelini.

Web stranica: http://dankomerin.magix.net/public/index.html

Na svojoj web stranici jednostavne strukture, Danko je predstavio svoje slikarske cikluse portreta, te cikluse ”Garden” i ”Anima”. O svom slikarstvu autor kaže: ”Stvaranje u umjetnosti, kao i rad i stvaranje u vrtu, povezuje jedna misao, a to je potraga za boljim svijetom…..Priroda mijena i postupnosti u vrtu mi je govorila i o tijeku i slojevitosti rada na slikarskom platnu, usvajajući ideju da cvijeće sutrašnjice dolazi iz sjemena današnjice. Taj postupak kontinuiteta mi se čini ispravnim, ne želeći preskočiti ili ubrzati ni jedan dio rasta i sazrijevanja, bilo kada je moj pogled usmjeren prema prirodi, vrtu, cvijeću ili zrenju boje na umjetničkoj slici.”


6. Gabriela Vasić 1994. godine diplomirala je na odsjeku slikarstva, Univerzitet umetnosti – Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. 1998. magistrirala je na istom fakultetu. 1999./2000. pohađala je Studije kulture i roda – Alternativna akademska obrazovna mreža u Beogradu, a 2013./2014. Ženske studije, 4 modula na Fakultetu političkih nauka. Djeluje u prostoru nezavisne kulturne scene kao vizualna umjetnica (od 1992.), neformalni edukator djece i mladih (od 1993.), nezavisni kustos (od 1996.) i savjetnik mladim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi (od 2010.). Od 2007. kao nezavisni kustos i suradnik lokalnih centara za kulturu i Galerije ALT, čiji je osnivač, realizira galerijske programe vizualne umjetnosti i dizajna, uključujući i inkluzivne programe u kojima učestvuju marginalne grupe. Autorica je 18 samostalnih izložbi, 1 knjige intervjua sa vizualnim umjetnicima (”Status”), 7 vizualnih performansa i 7 video radova. Učestvovala je na preko 70 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njeni umjetnički radovi su dio nekoliko umjetničkih kolekcija u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUS-a, u statusu samostalog likovnog umjetnika od 1993.

Web stranica: https://gabrielavasic.wordpress.com

Kroz umjetničku praksu, autorica se bavi likovnom i društvenom kritikom, te suvremenom post-konceptualnom vizualnom umjetnošću. Koristi različite medije: slikarstvo, fotografiju, vizualne performanse, instalacije u prostoru, audio – video, grafički dizajn, tekst, društvene mreže, terapijske tehnike. Umjetnički projekti Gabriele Vasić su društveno generirani i bave se različitim aspektima kolektiviteta i društvenim i političkim implikacijam tranzicijskog društva. Kroz svoje umjetničko djelovanje, Gabriela Vasić nastoji da pokrene pitanja društvene i individualne odgovornosti i podstakne razvoj zdravih društvenih odnosa, baziranih na participaciji i solidarnosti.


7. Marko Tokić rođen je 1977. godine u Kutini, gdje je završio osnovnu školu i Opću gimnaziju. Diplomirao je filozofiju i sociologiju 2005. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 2006. godine pohađao je Poslijediplomski doktorski studij filozofije, a završio ga je 2010., obranivši disertaciju Odnos života i zdravlja u Platonovoj filozofiji. Bio je zaposlen na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Od akad. god. 2013/14. je docent, a od akad. god. 2016/17. je izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katedri za povijest filozofije. Objavio je jednu autorsku knjigu te nekoliko znanstvenih i stručnih radova. Istražuje povijest filozofije (poglavito antičku i novovjekovnu filozofiju), teoriju umjetnosti te odnos filozofije i psihoterapije. Slikarstvom se bavi od ranog djetinjstva, do sada je imao dvije samostalne izložbe.

Web stranica: https://www.tokicart.com/hr/

Na svojoj stranici, Marko je predstavio svoje kolaže, spontane crtačke minijature u formi dnevničkih zapisa, radove u tehnici suhog pastela, tuša, gvaša i akvarela sa prikazima ljudi, atmosfere iz gradskih kafića i putovanja po obali, kao i svoje skulpture od papira. Ono što karakterizira njegove radove jest gotovo djetinja vedrina i radost stvaranja.


 

Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove nastaviti ćemo provoditi svake godine, sa namjerom da okupimo što veći broj umjetnika iz Hrvatske, ali i regije, i potaknemo ih da svoje radove predstave na internetu, sa ciljem da se bolje upoznaju i sami umjetnici među sobom, kao i šira javnost i kulturna publika sa radom likovnih umjetnika.

Organizacija natječaja: HDLU Zagreb
Medijski pokrovitelj natječaja: portal mojzagreb.info

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.