Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji – skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb

U ponedjeljak, 17. veljače 2020. u 19 sati u Fotogaleriji Dubrava (Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51a, Zagreb), otvara se skupna izložba fotografija članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”. Izložbu će otvoriti predsjednica HDLU Zagreb, Krešimira Gojanović i Svebor Vidmar, voditelj Fotogalerije Dubrava. Ulaz na izložbu je slobodan i ona će se moći pogledati do 5. ožujka 2020. Izložbu financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Izlagači: Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Rajko Đedović, Krešimira Gojanović, Čedomil Gros, Valentina Kasapović, Ivana Keser, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Nino Salkić, Igor Šeler, Sonja Šimatić, Robert Štimec, Noel Šuran, Aleksandar Tomulić, Siniša Uštulica.

Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji  

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb 2018. godine pokrenulo je projekt okupljanja hrvatskih fotografa koji se bave fotografijom prirode i životinja, pod nazivom ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”. Na ovoj izložbi predstavljen je prvi postav projekta od šesnaest fotografa koji objedinjuju profesionalce, kao i ljubitelje prirode i fotografije, uz likovne umjetnike koji u svojoj praksi redovno koriste i fotografiju, sa svojim djelima u kojima su životinje glavni akteri u različitim prirodnim, ali i urbanim okruženjima.

Čedomil Gros, Nekoć potreba - danas ukras

Čedomil Gros, Nekoć potreba – danas ukras

Kod brojnih drevnih naroda, motiv životinja često se ponavljao u mitovima, religijama i umjetničkim prikazima, one su slavljene ponegdje čak i poput božanstava, npr. kod starih Egipćana Ra, bog Sunca sa glavom orla, Set, bog pustinje i oluja sa glavom vuka, Tawaret, božica-vodenkonj, zaštitnica djece i trudnica, Bast ili Bastet, božica koja se prikazuje kao mačka, lavlja božica Sekhmet, hinduistički bog Ganesha sa slonovom glavom i još brojna druga božanstva. Životinjama su se pripisivale ljudske osobine, jednako kao što se i ljudima pripisuju životinjske osobine, što samo govori o tome da je oduvijek postojala snažna egzistencijalna, ali i psihološko-simbolička povezanost čovjeka i životinje u različitim vremenima i kulturama.

Biljana Knebl, Sunbath

Danas je u industrijaliziranom društvu potisnuta ta međuovisnost živih bića, brojne životinjske vrste izumiru i ugrožena su njihova prirodna staništa, zbog čega umjetnici ponovo imaju zadatak empatski se približiti životinjama, osvijetliti njihovo biće i na svojim djelima dovesti ih u centar zbivanja, kao povratak nekim bazičnim instinktima, ravnoteži prirode i našoj cjelovitosti. Životinje nas inspiriraju, iscjeljuju i predstavljaju izazov fotografima da bolje upoznaju njihov karakter i navike, uhvate trenutke emocija nalik ljudskima, ali i svijest o tome koliko smo se u suvremenoj civilizaciji udaljili od njih. One domaće koje smo pripitomili u svojim domovima uživaju našu zaštitu, dok one divlje moramo strpljivo tražiti i odaslati im osjećaj mirne distance, koja će osigurati poštovanje njihovog prirodnog prostora.

Siniša Uštulica, Morning bath

Siniša Uštulica, Morning bath

Tako na ovoj izložbi fotografi predstavljaju svoje susrete sa životinjama i animalne portrete kroz ciljane studije u divljini (Knebl, Gojanović, Šeler), slučajne doživljaje u područjima parkova prirode (Salkić), ali i na gradskim ulicama (Gros, Čačić, Keser, Đedović, Uštulica) i u domaćim prostorima (Gros, Kolić, Đedović). Svijet podmorja i vodenih bića istražuju Knebl i Šimatić, svijet kukaca fotografiraju Štimec i Kasapović, dok su nam svijet ptica u različitim okruženjima dočarali Knebl, Salkić, Šuran, Tomulić i Cesarec.

Kroz svaku fotografiju na izložbi prosijava i posvećena pažnja fotografkinja i fotografa, sa kojom su oni u meditativno-kreativnom procesu željeli dotaknuti tu životnu bit i sinergiju živih bića, koja je u suglasju i sa onim što je rekao veliki pisac Victor Hugo: ”Bilo je nužno civilizirati čovjekov odnos prema čovjeku. Sada je nužno civilizirati čovjekov odnos prema prirodi i životinjama.”

Nino Salkić, Konji na Zavižanu

Nino Salkić, Konji na Zavižanu

U igri elemenata, kroz mimikriju, prigušene tonove ili snažne kontraste, fotografi propituju kompleksan odnos suvremenog čovjeka i životinje, sa težnjom da se humanističke vrijednosti prošire i prema svim drugim živim bićima sa kojima djelimo ovaj planet, te da se mlađim generacijama prenese poruka kako je priroda naš najveći učitelj, kojemu se neprekidno moramo vraćati da bismo održali to stanje inspirativne ravnoteže i poštivanja raznolikosti, sa kojim je moguće savladavati i brojne izazove današnjeg svijeta.

mr. art Krešimira Gojanović

Galerija

 

Biografije autora

Antonija Cesarec rođena je 1946. godine u Prelogu, u Zagrebu živi od 1947. godine. Likovno se obrazovala u autorskoj školi ”Agora” u Zagrebu. Izlagala je na dvanaest samostalnih i na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU Zagreb.

Zvonimir Čačić, grafički dizajner, ilustrator i fotograf, rođen je u Rijeci 1976. godine. Završio je opću gimnaziju u Puli te diplomirao 2001. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer grafički dizajn. Član je HZSU-a i HDK-a (Hrvatsko društvo karikaturista).

Rajko Đedović rođen je 1937. u Trebinju. U Rijeci završava studij pedagogije na Visokoj industrijskoj školi, danas Filozofski fakultet. Od 1969. do 2004. godine zaposlen je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Volonterski je držao foto radionice (2005. – 2016.), koje je organizirao Multimedijalni centar Rijeka. Sudjelovao je na brojnim izložbama fotografije, osvojio preko 30 nagrada, te održao deset samostalnih izložbi. Član je HDLU Zagreb. 

Krešimira Gojanović rođena je 1970. godine u Osijeku, živi i radi u Zagrebu. 1993. diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2010. godine magistrirala je na ALUO Ljubljana – smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija. Izlagala je na 49 samostalnih izložbi i 96 skupnih u zemlji i inozemstvu. Članica je HZSU-a i HDLU Zagreb. 

Valentina Kasapović, Život je u redu

Valentina Kasapović, Život je u redu

Čedomil Gros rođen je 1946. godine, školovao se, radio i živi u Zagrebu. Za svoj izlagački rad dobio je 2006. AFIAP, a 2013. godine počasno zvanje EFIAP ”Međunarodne federacije fotografske umjetnosti – The Intenationl Federation of Photographic Art – FIAP”. Član je FK Zagi-foto, Foto kluba Zagreb i HDLU Zagreb.

Valentina Kasapović nakon studija geologije na RGN fakultetu, živi i stvara u Zagrebu. Njeno dugogodišnje kreativno stvaralaštvo širokog je spektra te uz slikarstvo i fotografiju, obuhvaća dizajn tekstila, nakita i enkaustiku. Članica je HDLU Zagreb.

Ivana Keser bavi se multimedijalnom umjetnošću, fotografijom, filmom, esejizmom, umjetničkim istraživanjem. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, doktorirala na Poslijediplomskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sveučilišna je profesorica. Ostvarila je preko stotinu samostalnih i grupnih izložbi, autorica je knjige Film esej (2013).

Biljana Knebl radila je kao likovni urednik, dizajner i grafički urednik. 2012. stiče počasno zvanje AFIAP, 2015. EFIAP, a 2018. EFIAP/bronze Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Dobitnica je nagrade Tošo Dabac za 2015. godinu. Do sada je imala 22 samostalne izložbe fotografija, također i uz brojne izložbe likovnih radova.

Ivana Kolić rođena je 1977. godine u Zagrebu. Školovala se u srednjoj umjetničkoj školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te na grafičkom fakultetu. Ilustrirala je osam edukativnih slikovnica za djecu, voditeljica je kreativnih radionica. Sudjelovala je na više samostalnih i skupnih izložbi, fotografijom se intenzivno bavi zadnjih godina. Članica je HDLU Zagreb.

Nino Salkić  rođen je 1995. u Rijeci. U fotografiji se fokusirao na promicanje prirodnih ljepota biljnog i životinjskog svijeta te kulturne baštine Hrvatske, ali i drugih zemalja koje je posjetio. Izlagao je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Igor Šeler rođen je u Zagrebu 1978. godine. 1995. završava Obrtničku školu, a 2004. godine završava jednogodišnji seminar za fotografa u Centru za kulturu i obrazovanje u Zagrebu. Član ULUPUH-a postaje 2008. godine, a 2016. postaje član HZSU-a. 

Sonja Šimatić diplomirana je slikarica, uglavnom slika uljem na platnu i zadnjih godina bavi se fotografijom. Imala je 3 samostalne izložbe i učestvovala je u nizu skupnih, žiriranih izložbi i likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU Zagreb. 

 Aleksandar Tomulić, Gnjurac (1)

Aleksandar Tomulić, Gnjurac (1)

Robert Štimec rođen je u Pazinu 1956. godine, živi i radi u Zagrebu. Po zvanju grafičar, a po statusu grafički i produkt dizajner. Bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom, te dizajnom nakita. Član je HZSU-a od 1988. godine do danas, ULUPUH-a i HDLU Zagreb.

Noel Šuran rođen je u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Radi kao nastavnik likovne kulture. Član je HDLU Istre. Živi i stvara u Lindaru (Istra).

Aleksandar Tomulić rođen je 1967. u Rijeci. Fotografijom se bavi od 2004. godine. Od 2009. godine član je FIAP-a, od 2010. član HDLU Rijeka i dobio je zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. godine dobija visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Član je Fotokluba Pag. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, te preko 150 FIAP salona u preko 30 zemalja svijeta.

Siniša Uštulica rođen je 1974. godine u Šibeniku. Fotografijom se bavi od 1994. godine, a profesionalno, pod okriljem fotografske agencije Bluestudio od 2000. godine. Član je ULUPUH-a od 2007., a HZSU-a od 2015. godine. Od 2009. sudjeluje na više zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je dvije međunarodne nagrade.

 

Nino Salkić, Razigrana družina i pažljiva majka

Nino Salkić, Razigrana družina i pažljiva majka

 

Izložbu financijski podržava:

Grad Zagreb

 

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51a, 10040 Zagreb
tel. 2050-063, faks 2050-051
e-pošta: galerija@ns-dubrava.hr
Internetska adresa: www.ns-dubrava.hr

Organizator: Narodno sveučilište Dubrava
Za organizatora: Željko Šturlić, ravnatelj
Voditelj Galerije: Svebor Vidmar
Savjet Galerije: Branka Hlevnjak, Barbara Vujanović, Čedomil Gros, Antun Krešić i Vinko Šebrek

 

 

2 misli o “Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji – skupna izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb

  1. Povratni ping: Skupna izložba fotografija članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji”

  2. Povratni ping: Fotoreportaža: u Fotogaleriji Dubrava otvorena je izložba ”Animalizam u novijoj hrvatskoj fotografiji” – Zagrebački likovni umjetnici

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.