Samostalna izložba Vande Jurković u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51 a, Zagreb) u ponedjeljak, 6. studenoga 2023. u 19 sati otvara se izložba kolaža Vande Jurković, pod nazivom “Ritmičke senzacije”. Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga 2023., radnim danom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan.

Ritmičke senzacije Vande Jurković: kad se kolaž pretvara u crtež

Vanda Jurković u svom ciklusu kolaža posvetila se građenju ornamentalnih kompozicija na kojima sučeljava gusti pleter crnih struktura s plohama čistih boja, dočaravajući tim kontrastima iluziju imaginarnog prostora i taktilni, višestruko asocijativan rukopis. Krećući od pozadine prema prvom planu, linijama različitih debljina autorica opisuje krugove, trokute i kvadrate unutar kojih razrađuje mikrokozmos sitnih detalja, koji se ponegdje prelijevaju izvan zacrtanih formi, tvoreći složene mreže odnosa. Od boje prema bjelini papira linije se zaobljuju i izdužuju, na pojedinim mjestima prekidaju u susretu s pravilnim i nepravilnim oblicima koji se slažu poput puzzli, navodeći nas da sagledavamo gibanje unutar i izvan okvira, kroz više međusobno preklopljenih planova.

Vanda Jurković, iz ciklusa ''Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Vanda Jurković, iz ciklusa ”Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Nemirni grafizam kroz koji prosijavaju vibrantne boje uvlači nas u svoje vrtloge, naglašavajući svaki put drugačiju atmosferu: ponegdje je to unutrašnjost nekog mehanizma s nazubljenim zupčanicima, razgranati florealni motiv nalik starinskim iluminacijama, kompaktno tkivo tamnih ploha premreženo istanjenim svijetlim crtovljem, koje nas podsjeća na stilizirano slikarstvo starogrčkih vaza. U nekim spiralnim krivuljama naslućujemo notne zapise, mistične tragove nepoznatog pisma i mozaične krhotine koje nadiru iz podnožja u visinu, kovitlajući se od margina prema unutrašnjosti zbivanja ili se raspršuju iz centra u zrakastim putanjama, nagovještavajući ritmičnost kretanja. Na svakom kolažu strukture se formiraju u različitim smjerovima i tokovima unutar kojih se prožimaju ne-boje sa bojama, statičnost sa valovitim i protočnim silnicama.

Vanda Jurković, iz ciklusa ''Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Vanda Jurković, iz ciklusa ”Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Kapljice, polumjeseci i kružnice približavaju se i udaljuju u potrazi za harmonijom zamišljenog Univerzuma u kojemu se ponekad grupiraju slični gradivni elementi, a ponekad se grupacije razbijaju u naznakama novih formi što nam odvlače pažnju od središta na rubna područja slike. Prividno kaotično gibanje ipak se usredotočuje u dovršenim cjelinama gdje svaki kolaž ima drugačiji karakter, pa i u zavisnosti od pozadinskih boja koje nas asociraju na osnovne praelemente. Iako je ploha temeljno polazište tehnike kolaža, vještim preplitanjem boje s bjelinom i crninom, razgibanim crtačkim rasterom ukomponiranim s geometrijskim tijelima dobivamo privid dubine u višedimenzionalnosti, unutar koje pogled želi proniknuti u događanja iza površine, u daljinu koja je ponegdje dočarana nataloženim slojevima, igrom svjetla i tame, napučenosti i praznine.

Usprkos vještini i minucioznosti u izradi svojih kolažiranih kompozicija, autorica je očuvala dojam uzbudljivog istraživanja likovnog rukopisa koji se ne zadovoljava lakim rješenjima i podjednako objedinjuje analizu i sintezu u izvedbi, promišljenost sa spontanom ekspresijom, ponavljajuće kadriranje, ali i sposobnost da iskoči iz predvidivih rutina u raskošnom pulsiranju oblika koji sami sebe grade i rastvaraju.

mr. art. Krešimira Gojanović


Vanda Jurković, iz ciklusa ''Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Vanda Jurković, iz ciklusa ”Ritmičke senzacije, kolaž/papir, 42×29,7 cm, 2023.

Biografija autorice

Vanda Jurković akademska je kiparica rođena 1972. godine u Zagrebu. Godine 2002. magistrirala je umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a 2012. doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Održala je 45 samostalnih i sudjelovala na oko dvije stotine skupnih izložbi. Radi na Katedri za dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu u Zagrebu kao izvanredna profesorica. Članica je HDLU-a i ZadArt-a.

Nagrade i priznanja:

2013. dobitnica javnog natječaja za izradu statue-nagrade Fantastic Zagreb Film Festival
2013. pohvala žirija na natječajnoj izložbi, Biennale Mozaika Rijeka
2016. pohvala žirija na natječajnoj izložbi, 8. Međunarodni festival umjetničkih zastavica 20. Cest id d`Best, Zagreb
2016. pohvala žirija za skulpturu manifestacije ”Moslavačke minijature”, Popovača
2018. dobitnica javnog natječaja za najbolju zastavicu Cirkobalkana festivala, Zagreb
2018. nagrada publike na 16. Festivalu prvih, Zagreb
2019. dobitnica 3. nagrade za zastavicu ”Dobrodošli u plavi pakao” na natječajnoj izložbi, 11. Međunarodni festival umjetničkih zastavica ”Zagrebačke legende”, Zagreb
2019. dobitnica priznanja ”Očitovanje izvrsnosti” žirija EXAT 110 (međunarodna izložba slika u tehnici digitalnih otisaka na ceradnom platnu), Velesajam, Zagreb
2020. dobitnica specijalne nagrade za unikani umjetnički rad, ”Uskrsna online izložba pisanica i izbor najljepše pisanice 2020.”, Udruga ”Libertas” Sarajevo

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.